Home » Duurzame Masterchef Den Haag 2019 (+ het winnende recept!)
Duurzame Masterchef Den Haag 2019

Duurzame Masterchef Den Haag 2019 (+ het winnende recept!)

Eerder schreef ik al over de voorrondes van Duurzame Masterchef Den Haag op het Wellant College Madestein, de middelbare school (VMBO) van mijn zoon Bodhi. Vandaag het verslag van de finale, waar ik wederom plaats mocht nemen in de jury. Een fantastische ervaring!

Duurzame Masterchef Den Haag 2019

Duurzame Masterchef Den Haag

Duurzame Masterchef wordt georganiseerd door de Gemeente Den Haag, afdeling Milieueducatie. Het is een kookwedstrijd voor middelbare scholen. Naast dat er een heerlijk product moet worden gemaakt, houden de leerlingen rekening met de duurzaamheid in hun keuzes voor de ingredienten. De leerlingen oefenen met:

 • het voorkomen van voedselverspilling
 • het maken van een bewuste, gemotiveerde keuze bij de voorbereiding, inkoop en bereiding van een gerecht
 • het rekening houden met de factoren Afval, Afstand, Energie en Keurmerken bij het doen van inkopen.

Duurzame Masterchef Den Haag 2019

De finale

Na voorrondes op diverse middelbare scholen in Den Haag stonden uiteindelijk negen teams in de finale van Duurzame Masterchef Den Haag. Vanuit het Wellant College Madestein waren maar liefst twee teams door naar de finale: het team van (mijn zoon) Bodhi, Stefano en Leonardo en het team van Valentin, Clive en en Olaf! De finale vond ook plaats bij Wellant Madestein, een echte thuiswedstrijd dus!

Duurzame Masterchef Den Haag 2019

Alle leerlingen kregen voorafgaande aan de wedstrijd een kookworkshop van Pierre Wind, ‘Kok des Vaderlands’ en vooral bekend van bijzondere gerechten als mosterd-sambal ijs. Pierre was die middag ook één van de drie juryleden. De andere juryleden waren Geo Burghgraaff vanuit de Gemeente Den Haag en ikzelf. Hieronder een korte impressie van de middag in een super leuke video!

De gerechten

Het is ontzettend moeilijk om als jury alle gerechten te beoordelen. De inzet van alle leerlingen is zo groot en de prestaties waren zo goed! We proefden maar liefst negen gerechten, waaronder:

Duurzame Masterchef Den Haag 2019

 • Salade met dadels en walnoten
 • Falafel van doperwten
 • Stamppot van wildgeplukte groente

Duurzame Masterchef Den Haag 2019

De winnaars van Duurzame Masterchef Den Haag 2019

De vreugde was groot toen bleek dat Madestein Wellant winnaar is van Duurzame Masterchef Den Haag 2019! Het team van Valentin, Clive en Olaf maakte grote indruk bij de jury. Het gerecht was niet alleen duurzaam in ingrediënten (want grotendeels wildgeplukt) maar ook duurzaam in de bereiding (gegaard in een zelfgemaakte hooikist). En het smaakte ook nog eens ontzettend lekker. Ik ben dan ook blij dat ik het recept met jullie mag delen! Gefeliciteerd jongens, we zijn allemaal reuze trots. En bedankt Anita van Eck, de docente van het Wellant College Madestein die hier zo veel tijd, liefde en energie in heeft gestopt! Ieder kind zou minstens één zo’n docent op school moeten hebben!

Duurzame Masterchef Den Haag 2019

Er was ook een tweede en een derde prijs: het Heldring college won met de verse pasta en de derde prijs ging naar de leerlingen van het Diamant College die flensjes met een lekkere vulling van champignons en vegagehakt maakten.

Alle winnaars krijgen een surfclinic met lunch in Scheveningen.

Duurzame Masterchef Den Haag 2019

Stamppot van wildgeplukte groente

Het winnende gerecht is een stamppot van snijbonen en spinazie met wildgeplukte groente als zevenblad, brandnetel en de loof van wilde peen, met een topping van in roomboter gebakken paddenstoelen en daslook.

Wat heb je nodig (4 personen)

 • 1250 gram vastkokende aardappelen
 • 400 gram vers gesneden snijbonen
 • 400 gram verse spinazie
 • 2 theelepels gedroogde dragon of een paar blaadjes verse dragon, fijngesneden
 • 2 bosuien, in ringetjes
 • ca. 150 gram wildgeplukte groente als zevenblad, brandnetel etc. Goed wassen!
 • Bakje paddenstoelenmix
 • Roomboter
 • Daslook of peterselie
 • Groentebouillon blokje
 • Peper en zout

Schil en kook de aardappels met wat zout ca 5 minuten. Voeg de snijbonen en zevenblad toe en check na 15 minuten of de aardappel gaar genoeg zijn. Voeg de rest van de groente en kruiden toe en stamp fijn. Breng op smaak met zout en peper. Bak ondertussen de paddestoelen in flink wat roomboter een een half blokje groentebouillon bruin. Serveer de stamppot op een bord (met een serveerring) en bedek met de paddestoelen en jus en bestrooi met fijngehakte daslook of peterselie.

Foto’s: Emmy de Graaf

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*