Home » Uit de moestuin: de natuur komt tot rust
Zonsopgang

Uit de moestuin: de natuur komt tot rust

Door gastblogger Ellen Rebel – Zoals vier weken geleden aangekondigd heb ik de frequentie voor het schrijven van mijn blog gewijzigd in deze wintermaanden van twee weken naar vier weken omdat de activiteiten in de moestuin nu redelijk stil liggen. De afgelopen weken was de natuur ongelooflijk mooi! Mooie herfstplaatjes heb ik voorbij zien komen maar ook mooie zonsopgangen en zonsondergangen. Hierboven een zonsopgang bij ons achter waar ik enorm van kan genieten.

Vogelhuisje

Handy Franky jarig

Afgelopen week was het feest! Het kon niet op de manier gevierd worden zoals hij/wij gehoopt had(den). In verband met Corona geen groot feest. Ik zal niet zeggen hoe oud hij geworden is, maar hij is in 1960 geboren. Van de kinderen en aanhang kreeg hij een prachtig cadeau! Volgend jaar gaan we naar een groot pretpark in Duitsland waar hij vooral naar hartenlust in de achtbanen kan gaan zitten, één van zijn favoriete bezigheden! Het idee is voor volgend jaar, dus hopelijk is alles dan weer als vanouds. Ook kreeg hij een vogelbroedkastje gemaakt van de gele informatieborden van de NS. Kijk op deze pagina waar ze te koop zijn. Er zijn meerdere producten te koop zoals o.a. tafels, plantenbakken en  laptophoezen. Alle producten zijn gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en worden gemaakt van afgedankte materialen.

Haan

De haan die eerst geen haan was

Na het debacle van de bloedluis hebben we drie kuikens overgehouden. Wij waren in de beleving dat dit gelukkig drie hennen waren. Meerdere hanen in 1 gezelschap is niet handig. Wij hebben vanaf het begin Hendrik al rondlopen en hij tolereert gelukkig ook zijn zoon in het gezelschap. Voor deze zoon heel prettig dat hij geen vechtersbaas is, anders hadden we toch ook met hem een slecht nieuws gesprek moeten gaan houden.

Wij zitten een paar weken geleden op het bankje in de zon wat uitkijkt op het kippenhok en horen een haan kukelen. Huh?? Dat geluid komt toch daar links van die kip die op die druivenrank zit? Ja inderdaad ! Joh … het is toch een haan!! Het beest beter bestuderend zagen we het inderdaad ook en nu een paar weken later ( zie ook de foto ) lijdt het geen twijfel en hebben we nu drie hanen bij de hennen… tot op heden gaat het goed onderling.. ik doe pas bij daglicht het hok open zodat ze allemaal tegelijk naar buiten gaan en de hanen meer aandacht hebben voor de hennen in plaats van elkaar…laten we hopen dat het zo blijft!

knoflook

Vegetatief vermeerderen van de knoflook

Ook voor mij nieuwe kennis: ik ga dit jaar de knoflook die ik afgelopen jaar geoogst hebt vegetatief vermeerderen; dit betekent dat ik de tenen van een knoflook van elkaar los haal en die losse tenen weer uit plant. Deze teen wordt dan juli volgend jaar weer een nieuwe bol. In een verhoogde bak heb ik de teentjes ca. tien centimeter  uit elkaar gezet. Nooit gedacht mijn eigen knoflook te gaan kweken en te vermeerderen!

appels

Geen tijd om me te vervelen

Afgelopen week heb ik drie grote zakken appels uit Friesland gekregen toen onze jongste dochter Wies naar haar schoonmoeder ging. Hier maak ik appelmoes van die ik niet zoet met suiker maar met agave-siroop. Deze appelmoes gebruik ik dan ook voor het maken van mijn gezonde granola die door de yoghurt gaat. Hoofdingrediënten: havermout en walnoten. De walnoten zijn geschonken door vrienden uit Oudewater. Ik kreeg een hele doos van hen en heb ze na het pellen gesealed met mijn vacuum sealer van Byzoo. Hierdoor kan ik ze veel langer bewaren want in een bakje gingen ze al snel schimmelen. Ik heb ook paprika’s geroosterd en daarna soep van gemaakt en geseald ingevroren. Op deze manier neemt het minder plaats in beslag in de vriezer.

Saxofoon

Optredens tijdens de Coronaperiode

Een tijdje geleden heb ik een oproep gedaan om verrassingsoptredens te geven met mijn saxofoon. Inmiddels heb ik gespeeld voor een mevrouw die 85 werd, bij een verzorgingstehuis in Delft en in Nootdorp. De foto van hierboven was bij een mevrouw in haar tuin die vorig jaar weduwe was geworden. Een vriendin wilde haar verrassen en even de dag anders laten zijn dan de anderen. Komend weekend bestaat een bloemenwinkel in De Parade in Nootdorp 35 jaar en ga ik het muzikaal opluisteren. Door het maken van muziek word ik altijd vrolijk en wil hier graag mensen deelgenoot van laten zijn. Wil je ook iemand of een groep verrassen? Laat het mij weten, dan stel ik een leuk repertoire samen.

Deze blogpost bevat een gekregen product. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

One Comment

  1. Altijd een feestje om je blogs te lezen! Weer zo’n leuk verhaal. Zowel informatief als leuk en wat super leuk dat je die optredens toch maar even doet.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*