Home » Koken op inductie, waar let je op?
Koken op inductie

Koken op inductie, waar let je op?

Nederland wil en moet de CO2-uitstoot verminderen vanwege de klimaatverandering. Hierover zijn allerlei afspraken gemaakt, waaronder het niet meer koken op gas. Dat kan vanaf 2050 helemaal niet meer, maar per gemeente kunnen hier al eerder maatregelen voor genomen worden. Ik moet dan ook overstappen op koken op inductie, tijd dus om mij daar eens wat meer in te verdiepen.

Koken op inductie

Koken op inductie

Het aanbod blijkt enorm, maar wat is nu eigenlijk de beste inductiekookplaat? Een aantal punten zijn daarbij van belang:

  • Hoe goed en snel kun je erop koken?
  • Kan ik ook nog steeds op een laag pitje sudderen?
  • Hoe makkelijk is de kookplaat te bedienen?
  • Hoe makkelijk is het schoon te maken?
  • Hoe veilig is de kookplaat in gebruik?
  • Wat is het energieverbruik?
een nieuwe keuken kiezen
My happy kitchen

Voordelen van koken op inductie

Ik ben van kinds af aan gewend aan het koken op gas. En denk dan ook dat dat de enige manier is om echt goed te kunnen koken. Koken op inductie heeft echter verschillende (beste grote!) voordelen ten opzichte van koken op gas.

Naast dat het natuurlijk zeer energie efficiënt is, verwarmt de kookplaat super snel en wordt bijvoorbeeld een pan met water veel vlugger aan de kook gebracht. En laat ik eerlijk zijn: ik vergeet soms wel eens – in de hectiek van het koken van het avondeten – de gaspit uit te zetten. Of ik word een dagje ouder, dat kan ook… Dat gaat mij met een inductiekookplaat niet gebeuren, die slaat automatisch uit als er geen pan op staat. Wel zo veilig!

Maar misschien het meest in het oog springend voordeel voor mij: het schoonmaken. De kookplaat wordt zelf niet heet, er branden dus ook geen resten aan. Er zijn geen losse elementen waar allerlei vuil tussen gaat zitten. Even een vochtig doekje erover, en klaar!

koken op inductie

Welke inductiekookplaat moet ik kiezen?

Voor mijn keuken heb ik een inductiekookplaat van 80 cm. nodig. Om te weten welke de beste inductiekookplaat 80 cm is zal ik vooral letten op de kook efficiëntie. Hoe snel reageert de kookplaat op verschillende temperatuurinstellingen? Kan ik nog steeds chocolade smelten, uren vlees sudderen of karamelsaus maken? Dát zijn voor mij uiteindelijk toch wel de belangrijkste aspecten. Dat koken op inductie nog steeds garant staat voor ‘my happy kitchen’!

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*