Home » Geschiedenis van de huishoudbeurs
geschiedenis van de huishoudbeurs

Geschiedenis van de huishoudbeurs

Wist je dat de huishoudbeurs, die deze week weer plaats vindt van 17 t/m 24 februari, al bestaat sinds 1950? Al 74 jaar lang stromen – vooral vrouwen – ieder jaar massaal uit de trein op station Amsterdam RAI voor een dag vol vermaak. Ik neem je mee in de geschiedenis van de huishoudbeurs! 

geschiedenis van de huishoudbeurs
Huishoudbeurs 1960

Damesbeurs

De Huishoudbeurs is een jaarlijks evenement dat sinds 1950 ieder jaar wordt gehouden. De eerste vijf jaar vond het evenement plaats in de Houtrusthallen in Den Haag. De huishoudbeurs is de opvolger van de vooroorlogse Damesbeurs, die al sinds 1920 werd gehouden! Deze ‘Beurs van De Dameskroniek’ werd voor het eerst gehouden in theater Bellevue aan de Leidsekade in Amsterdam. Het werd georganiseerd door de Amsterdamse Dameskroniek, het ‘weekblad voor de ontwikkelde vrouw’ (1915-1942). Toen in 1922 de RAI aan de Ferdinand Bolstraat werd geopend, verhuisde de beurs daar naar toe. Het was gelijk een succes en werd in de jaren erna in meerdere steden georganiseerd.

In 1950 wordt de beurs gehouden in Houtrusthallen in Den Haag en krijgt meteen een nieuwe naam: ‘Het domein der vrouw’. Vanwege de hoge entree (1 gulden) bezoeken slechts 50.000 vrouwen de beurs. Naast vele nieuwe producten is op de beurs een modeshow en cabaret te bewonderen. Al gauw verandert de organisatie in de naam die we nu kennen: Huishoudbeurs. Tot 1955 wordt de beurs gehouden in Amsterdam, Gouda, Arnhem en Nijmegen. In 1955 verhuist de beurs voorgoed naar de RAI in Amsterdam.

Huishoudbeurs in de jaren 50 en 60

In de jaren 50 zijn de belangrijkste innovaties onder andere de koelkast, de was- en droogmachine, de vaatwasmachine en de naaimachine met sjablonen. Ook is nieuw de stofzuiger met papieren zak en de fluitketel een vast gemonteerde fluit.

Ook zijn er veel introducties van uitvindingen die het leven van de huisvrouw moeten vergemakkelijken. Van aardappelschilmachine tot wringer voor aan de muur.

Proeven op de huishoudbeurs in 1978

Huishoudbeurs in de jaren 70 en 80

Na de roerige jaren 60 worden de mensen in de jaren 70 meer huiselijk. Dat zorgt voor aandacht voor doe-het-zelfen, vrijetijdsbesteding en hobby’s.

In de jaren 80 mag er weer wat meer geld worden uitgegeven. Meer elektronische huishoudelijke apparaten zijn te bewonderen zoals de magnetron. De Amerikaanse actrice Jane Fonda leert de Nederlandse huisvrouw fit te blijven. Tevens wordt het showelement in de jaren 80 en 90 op de beurs belangrijker met modeshows en optredens.

In 1985 werd de negenmaandenbeurs onderdeel van de huishoudbeurs. Dit heeft geduurd tot vorig jaar, sinds 2023 maakt het geen onderdeel meer uit van de huishoudbeurs.

Huishoudbeurs jaren 90 tot nu

In de jaren 90 ging ik vrijwel ieder jaar met mijn zusje naar de huishoudbeurs. Favoriet was de ‘eethal’, waar toen nog gewoon gratis sigaretten werden uitgedeeld! En waar je ook met verbazing kon zien hoe vrouwen elkaar verdrongen in de rij voor een gratis pakje blueband!

De huishoudbeurs gaat met haar tijd mee, dus doen ook computers en internet haar intrede, net als lingerie en sexspeeltjes. In 2005 introduceert Amstel de Amstel Ballenbar op de beurs, exclusief voor mannen (naar schatting zo’n tien procent van het totale bezoekersaantal).

Tegenwoordig is de huishoudbeurs meer een lifestylebeurs. Het aantal huishoudelijke apparaten is nog maar minimaal. Wel is er veel kleding, make up, interieur en entertainment.

Door corona was er in 2020, 2021 en 2022 helaas geen huishoudbeurs. Gemiddeld trekt de beurs zo’n 100.000 bezoekers.

Huishoudbeurs

Huishoudbeurs 2024

De huishoudbeurs is niet voor huisvrouwen, maar voor iedereen die een huishouden runt. Wist je dat maar liefst 74% van de bezoekers een baan heeft, zelfstandig onderneemt of studeert? Met een festival-mix van beleving, entertainment en shoppen blijft de huishoudbeurs relevant en toekomst-proef.46% van de bezoekers is gemiddeld 24 jaar.

Er zijn ruim 300 merken vertegenwoordigd, verdeeld over vier segmenten: Body & Mind, Food & drinks, Live & living en Home & Garden.

Doe mee aan een workshop, van het maken van bloemenkransen tot eetbare piemels bakken. In de HangOut kun je de hele dag genieten van live muziek en DJ’s en optredens van bekende Nederlanders als Wolter Kroes en Ruth Jacott. In het theater kun je luisteren naar sprekers, over schoonmaaktips tot tips om te besparen, af te vallen of op te voeden!

De huishoudbeurs vindt plaats van 17 t/m 24 februari in de RAI in Amsterdam, openingstijden zijn van 11.00 – 18.00 (deur open om 10.00 uur). Donderdag en vrijdag sluit de beurs om 21.00

De negenmaandenbeurs (14 t/m 17 februari) is geen onderdeel meer van de huishoudbeurs.

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*