Home » Uit de moestuin: herfstvakantie
Uit de moestuin

Uit de moestuin: herfstvakantie

Door gastblogger Ellen Rebel – Dat was een lekker weekje vrij! Fijn dat je beiden in het onderwijs werkzaam bent en dan vrij bent of gerust vrij kan nemen. Het weer was niet verkeerd. Goede temperatuur en regelmatig zonnetje. Afgelopen weekend is de wintertijd ingegaan. Dan merk je gelijk dat we in de donkere dagen zitten. Een voordeel dat ik niet naar het werk mag. Normaliter fiets ik in het donker naar werk en kom ik thuis in het donker, maar dat is nu gelukkig niet. Ik geloof dat dit dan ook wel een van de weinige voordelen is, want op het moment is het wel heel erg wat Covid-19 betreft.

Uit de moestuin - zaden

Nieuw zaaigoed binnen

De zaden voor volgend jaar zijn binnen. Ik heb met name zaden genomen van gewassen waarvan we ondervonden hebben dat we ze veel eten, zoals sla, tomaten, bietjes en broccoli.  Ook een paar mooie soorten, zoals een hele bijzondere pompoen en een courgette die je kunt laten klimmen. Voorlopig liggen ze prima in de garage, want in februari/maart gaat het zaaien pas beginnen.

Fiets winterklaar gemaakt

Waar ik wel mee bezig geweest ben zijn gekochte witte violen in de tuin. Diverse bakjes op tafel heb ik gevuld maar ook bij mijn oude fiets bij het hek heb ik de Afrikaantjes vervangen door witte violen. Er stond ook een oude mand voor de fiets echter is deze helemaal verteerd in de drie jaar dat het nu daar staat.

De aardbeien heb ik ook uit de tuin gestoken. Ze stonden niet op een goede plek. In het voorjaar ga ik ze met worteldoek in het middengedeelte van de moestuin zetten. Hopelijk gaan ze het dan net zo goed doen als bij mijn moestuinbuurvrouw Yvonne. Zij had een bizarre opbrengst van de aardbeien dit jaar. Nu liggen ze lekker dicht bij elkaar z.g. ingekuild. Inkuilen is een methode van conserveren. Hierbij worden meestal grotere hoeveelheden in een hoop opgeslagen en wachten zo op hun definitieve plaats in de moestuin.

Zonnebloemen uit Warmond

De zonnebloemzaadjes, gekregen van vrienden uit Warmond, heb ik gezaaid en kon ik afgelopen week oogsten. Zoals je op de foto ziet, zijn het prachtige zonnebloemen. Volgend jaar wil ik ze in wat verschillende fasen zetten zodat je elke twee weken wel een bosje kan plukken. En mocht je deze mooie zonnebloemen volgend jaar willen kopen, dat kan op de weekmarkt in Warmond.

Wat ook wel grappig is te vertellen.. ik had een aantal weken geleden een doosje zaad opgestuurd naar onze oude buren die naar Portugal zijn vertrokken. Afgelopen week kwam het eindelijk binnen maar de enveloppen waren open gemaakt. De drugshonden dachten een goede vangst te hebben, helaas het was onder andere koolzaad en Zinnia’s.

brood drogen

Nieuwe toepassingen met de voedseldroger

Ook ben ik nog lekker in de weer geweest met mijn voedseldroger. Wekelijks krijg ik van de basisschool van onze jongste dochter Wies het brood wat over is. Dit droog ik dan even in de voedseldroger en geef dit dan elke dag aan onze kippen. Zowel zij als ik zijn er erg blij mee.

paprikapoeder

Verder heb ik van paprika’s paprikapoeder gemaakt maar wat ik ook gedaan heb, is eerst paprika’s geroosterd en daarna in reepjes in de voedseldroger en toen vermalen tot poeder. Vooral dat laatste poeder is ontzettend lekker. Hoe je paprika’s in de oven moet roosteren vind je in deze link van My Happy Kitchen.

Pompoenen

Wat een verscheidenheid aan pompoenen bij de buren

Het enige wat nu nog in de moestuin staat is andijvie, sla en boerenkool. Veel van deze plantjes heb ik zelf opgekweekt maar ben toch nog even bij Groenteboerderij Millenaar nog een paar sla-plantjes erbij gaan halen. De kippen en parkieten zijn ook altijd wel blij met wat extra groenvoer in de winter. Deze groenteboerderij zit bij ons vlakbij op de Katwijkerlaan. Hier kun je behalve heerlijke groente en fruit ook moestuinplantjes kopen. Elk jaar hebben ze wel een gezellige activiteit in het teken van de pompoen maar ik vraag me af of ze dit jaar in verband met Corona organiseren. Als we volgend jaar het normale leven weer hopelijk opgepakt hebben, is dat een aanrader. Je kunt dan allerlei pompoengerechten proeven en er worden herfststukjes met pompoenen gemaakt onder begeleiding.

sealapparaat

Volgend blog meer over de vacuüm sealer

Om voedsel uit de moestuin langer goed te houden ben ik sinds deze week in het trotse bezit van en een vacuüm sealer. Ik heb hem nog niet uit kunnen proberen echter ga ik jullie daar over informeren in mijn volgend blog. Ik houd jullie op de hoogte!

Omdat er in de wintermaanden niet heel veel gebeurd in de moestuin zal ik tot februari elke vier weken een blog over het wel en wee schrijven hier in het buitengebied dus… tot over vier weken!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*