Home » Uit de moestuin: regen en wind
Uit de moestuin-kippenhok

Uit de moestuin: regen en wind

Door gastblogger Ellen Rebel – Vorige blog zaten we nog uit te puffen van de tropische temperaturen en afgelopen weken zijn we een kleine 10-15 graden gezakt in temperatuur. Voor de tuin qua regen heel fijn maar sommige groenten, vooral de bonen waren niet heel erg blij met de enorme wind. Om niet alleen profijt van de moestuin in de zomer te hebben, ben ik druk bezig geweest met het invriezen, drogen en wecken van de opbrengsten. In deze blog vertel ik er meer over hoe leuk (maar ook verslavend) het is. Het nieuwe nachtverblijf voor de kippen is inmiddels geverfd. Gelukkig is ons verder leed bespaard gebleven en zien ze er gezond uit.

Uit de moestuin - voedsel drogen

Drogen van de opbrengst uit de moestuin

Om van de overdaad van dit moment ook op een later moment nog plezier van te hebben, heb ik diverse producten gedroogd afgelopen weken. Qua kruiden heb ik maggi, peterselie, oregano en salie gedroogd maar ook tomaten, appel, aardbeien, bietjes en courgette. De bietjes en courgette dacht ik als groentechips.. maar bij de groentechips die je in de winkel koopt worden waarschijnlijk nog wat minder gezonde ingrediënten toegevoegd want het was wat mij betreft geen aanrader.
Ook ben ik gaan googelen op salie. Behalve heerlijk in pasta gerechten is salie heel erg gezond. Het komt van het Latijnse woord salvere en betekent redden of genezen. De Grieken en Romeinen noemden salie een wonderplant. Als je door middeleeuwse kloostertuinen loopt, moet je maar opletten, je zult het daar zien staan. Als je last hebt van verkoudheid of een zere keel, helpt saliethee je snel van je klachten af.  Verder zorgt salie dat vet eten beter wordt verteerd. Klik voor de gein eens op deze link en je zult versteld staan.

Uit de moestuin-parkieten

Nog volop lente bij de parkieten

Alle jonge parkieten van dit jaar hebben via Marktplaats binnen no-time een nieuw baasje gekregen. Zolang de broedhokjes blijven hangen, denken de mannetjesparkieten nog steeds dat het voorjaar is. Als de komende lichting uitgevlogen is over een weekje of zes, worden de hokjes weggehaald om de vrouwtjes te beschermen en op kracht te laten komen in de winter. Op dit moment zijn er nog diverse eieren en jonge parkietjes.

uit de moestuin - houtvoorraadWij zitten er warmpjes bij straks

Regeren is vooruit zien, dat geldt zeker voor je houtvoorraad omdat je openhaard hout pas kan gebruiken als het een jaar te drogen heeft gelegen. Wij kunnen wel vooruit deze winter. Laten we maar wel hopen dat het nog eventjes duurt voordat we de kachel weer aan moeten gaan doen. Natuurlijk is het erg gezellig, binnen bij de warme kachel met een wijntje en een kaarsje maar dat kan nog lang genoeg.. dus voorlopig nog lekker buiten vertoeven.

uit de moestuin- druivenToch maar zelf wijn gaan maken?

Dit jaar hebben we enorm veel druiven hangen. Kwam toch even in mij op als rode wijn liefhebber… zullen we ook eens proberen zelf wijn te maken? Maar bij Brouwland kwam ik een starterspakket tegen wat mij heeft doen besluiten dit maar op mijn to-do lijstje te zetten, want daar komt toch wel aardig wat bij kijken. Ik heb een ontsapper staan, die ik voor het sap ga gebruiken zodra ze, over een weekje of twee, gekleurd genoeg zijn. Ik houd jullie op de hoogte.

Uit de moestuin - aubergines
Kunnen we al ratatouille maken?

In mijn laatste blog had ik verteld dat ik dit jaar ook aan het proberen ben aubergines te oogsten. Dit is kansloos om buiten te doen, vandaar dat ik een aantal planten in een pot in de kas heb staan. Een buurvrouw heeft ze in een kas in de volle grond staan echter kan dat bij ons niet, omdat ons kasje betegeld is. Zij heeft inmiddels al aardige wat aubergines geoogst. Bij mij gaat dat nog wel even duren. Het is wel heel fraai te zien hoe een prachtige bloem zich ontwikkelt tot de auberginevrucht, zie foto. Mocht het lukken, kan ik met mijn eigen uien, knoflook, aubergine en courgette ratatouille maken.

Uit de moestuin

Toepasselijk verjaardagscadeau

Twee weken geleden ben ik weer een jaartje ouder geworden. Van de kinderen een abonnement op Landleven cadeau gekregen. Erg leuk blad om na gedane arbeid even mee te gaan zitten. Ook voor mijn andere hobby, saxofoon spelen, mooie aanvullingen gekregen. Maar ook een erg leuke aanbieding van een vriendin, die over vreselijk veel tuinervaring beschikt, een dagdeel advies moestuin. Wij gaan door de tuin lopen en zij zal antwoord geven op de vele vragen die ik nu aan het verzamelen ben. Over enkele weken praat ik jullie hierover bij.

One Comment

  1. Jeannette Dijkstra

    Heerlijk om te lezen hoe je bezig bent bezige bij!! Heerlijk dat je er zo van geniet en ik door het lezen vannen blogs.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*