Home » Workshop Foodfotografie & styling

Workshop Foodfotografie & styling

Afgelopen zondag was het dan eindelijk tijd voor mijn workshop foodfotografie & styling, georganiseerd door fotograaf Simone van Simoneskitchen.nl. De workshop vond plaats bij Greendelicious, een kookstudio in een prachtige oude bollenschuur in Voorschoten. Het was een ontzettend leuke en leerzame dag. En ik ben trots op de foto’s die ik die dag gemaakt heb!

Workshop foodfotografie & styling brownies

Fotografie & styling – de theorie


De dag begon met een flinke dosis theorie. En voor een nitwit op fotografie gebied als ik is dat best een grote hoeveelheid complexe info. De eerlijkheid gebiedt mij ook te zeggen dat ik – hoewel ik over een goede spiegelreflexcamera beschik – uit gemak en snelheid meestal foto’s maak met mijn Iphone. 

Aandachtig luisteren naar de theorie

Ik leerde over ISO, diafragma, witbalans, sluitertijd en belichting. Over de apparatuur en techniek dus, maar ook over fotograferen met natuurlijk licht en kunstlicht, compositie en beeldbewerking.

Maar het leukste gedeelte was de theorie van foodstylist Alexandra Schijf. Zij vertelde zo gepassioneerd over haar ervaringen met food styling dat mijn handen jeukten om zelf aan de slag te gaan! En om naar de winkel te rennen om zelf ook van die mooie linnen servetten te kopen. En schaaltjes, en borden, en sloophouten plankjes, en, en, en….

We leerden over asymmetrie, het gebruik van oneven getallen, de schuine beeldlijn, laagjes om diepte creëren, gebruik van verschillende materialen en texturen. Maar ook over de verschillende camera standpunten die je kunt gebruiken. De foto hieronder is  bijvoorbeeld van bovenaf gefotografeerd. De brownies en waterfles vanaf driekwart. En we leerden hoe je door gebruik van veel verschillende props de aandacht kunt afleiden van minder mooi te fotograferen voedsel als stamppot.

Workshop foodfotografie & styling soep en salade
Workshop foodfotografie & styling set upFotografie & styling – de praktijk


Na een zalige lunch (soep, brood met diverse soorten heerlijke kazen en houmous, salade met buffelmozzarella) gingen we in groepjes van twee of drie aan de slag. Er was een tafel met gerechten (brownies, worteltaart, salade, soep, brood etc.) waar we uit konden kiezen. Prachtig servies, schaaltjes, kommetjes, servetten, kleden, bestek. Achtergrondjes, ondergrondjes, you name it.

De opdracht: style en fotografeer je eigen foodfoto! Uiteindelijk heb ik drie volledige set-ups gemaakt en gefotografeerd. En ik heb er eentje meegepikt van mijn ‘buren’. Ik heb grotendeels op automatisch gefotografeerd maar heb wel zelf het diafragma en de ISO aangepast. Met het instellen van het diafragma heb ik getracht scherp te stellen op de voorgrond en de achtergrond iets te laten vervagen (scherptediepte). Ik ben content met het resultaat, zeker gezien mijn beperkte ervaring!

Stylist in actie!
De granaatappel set-up pikte ik nog even mee van de buren. Ik had het resultaat wat ‘donkerder’ willen hebben maar kon op de camera de belichtingscorrectie niet vinden…
Workshop foodfotografie & styling granaatappel

Aan het eind van de dag kregen we nog het boek ‘Digitale fotografie foodtechiek, belichting en styling voor culinaire foto’s’ van de hand van Simone zelf mee naar huis. 

Het was een gezellige en leerzame dag. Ik kan het iedere foodblogger aanraden om deze 195 euro te investeren in zijn of haar blog! 

6 Comments

  1. Wat leuk! Was al benieuwd naar hoe je het vond. Ziet er super leuk & leerzaam uit. Zelf ben ik ook steeds meer aan t nadenken over foto's en hoe ze er beter/ mooier uit kunnen zien en bezig met bordjes, onderzetters etc. Het blijft echt een kunst een mooie foto maken 😉 Zo'n cursus is echt een goed idee! De foto's zijn echt prachtig geworden

  2. Mooie resultaten! Als je tijd maakt voor een hele opstelling kun je er inderdaad een plaatje van maken. Ik heb alleen geen idee waar ik al die onderzettertjes, lakentjes, planken en accessoires zou moeten bewaren. Je moet al een verzameling hebben in de bijpassende kleuren. En wat met warm eten? Of fotografie in wintertijden? Dat is me nog niet zo duidelijk hoe anderen dat doen. 🙂 Want ik zie op bijgevoegde foto's dat er toch vooral met het binnenkomende licht gespeeld wordt.

  3. Die laatste foto kan zo aan de muur. Het lijkt wel een stilleven uit de gouden eeuw! Heel goed dat je deze workshop gaat doen. Ik ben ook bezig met een fotografie workshop te gaan volgen om mijn spiegelreflex beter te begrijpen.

  4. Mijn grootste knelpunt blijft de beperkte tijd die je hebt tussen het koken en het moment dat je het op tafel wilt zetten omdat er hongerige mensen aan het wachten zijn. Even wachten, mama moet nog even een setup voor de foto maken voor je mag eten…. hahaha!

  5. Zou ook niet weten waar ik al die spullen moet laten, laat staan kan betalen. Het blijft een hobby gelukkig Daisy, ben geen foodfotograaf. Maar het lijkt me wel leuk om bij b.v. de kringloopwinkel wat leuke losse bordjes te kopen en de linnen servetten bij Dille en Kamille zijn ook niet zo heel duur. We hebben idd alleen gewerkt met daglicht. Er is ook een cursus fotograferen met kunstlicht trouwens!

  6. Thnx! Het zal nog wel heel wat oefening vergen maar het is in ieder geval leuk om te doen en te leren!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*