Home » Fotograferen met je smartphone – tips & trucs
Fotograferen met je smartphone

Fotograferen met je smartphone – tips & trucs

Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik als blogger veel meer houd van schrijven en koken, dan van fotograferen. Ik heb er het geduld niet voor denk ik, maar ook de skills niet. Gelukkig kun je tegenwoordig prima fotograferen met je smartphone. Helemaal met deze tips & trucs!

Fotograferen met je smartphone

Fotograferen met je smartphone

Het voordeel van een smartphone: je hebt ‘m altijd bij je. Geen gesjouw met zware camera’s en lenzen, maar lekker multitasken met je mobieltje. De iPhone 12 heeft een ultragroothoekcamera met 5 elementen en een groothoeklens met 7 elementen. Dit zorgt voor een verbetering van 27% in prestaties bij weinig licht.

Tegenwoordig zijn smartphones vaak gelijkwaardig aan fotocamera’s. Kies je voor de iPhone 12 pro dan kun je de professionele fotograaf in jezelf naar boven halen, met mogelijkheden als Deep Fusion, ProRaw en nachtmodus. Ook kun je filmen als een pro want de iPhone 12 is de eerste smartphone en camera ooit die in Dolby Vision kan opnemen. De ideale tool dus voor iedere (food)blogger!

Schone lens!

Het klinkt als een open deur, maar heel veel mensen laten het achterwege. Maak altijd de lens van je smartphone schoon, voordat je een foto maakt. Je foto’s zullen veel scherper zijn en je krijgt geen rare vlekken. Bij voorkeur gebruik je een speciaal microvezel- of lensdoekje. Maar een hoek van je T-shirt mag ook.

Fotograferen met je smartphone

Licht

Hét toverwoord voor iedere goede foto is licht. Daglicht om precies te zijn. Want echt, de allermooiste foto’s maak je bij daglicht, bij voorkeur op een zonnige dag. Fotografeer je binnen, probeer dan de opstelling zo dicht mogelijk bij een raam te zetten. Er zijn ook speciale daglichtlampen te koop. Zet in ieder geval altijd je flitser uit!

Focus!

Je smartphone focust automatisch. Dat lijkt handig, maar dat is het niet altijd. Wist je dat je zelf de scherpstelling kunt bepalen? Klik op het scherm en de telefoon stelt automatisch op dat punt scherp. Als je je vingers wat langer op het scherm houdt, dan wordt de focus ook vastgezet.

Fotograferen met je smartphone

Niet zoomen!

Met een gewone fotocamera ben je gewend een zoomlens te gebruiken. Zoomen met een smartphone doe je met je voeten! Je kunt weliswaar digitaal inzoomen, maar dit gaat altijd ten koste van de kwaliteit van je foto. Niet doen dus! Denk liever goed na over je standpunt. Zak door je knieën, ga op een stoel staan voor een ander standpunt, probeer van alles uit!

Stabiliseer

Wist je dat je ook met de geluidsknopjes aan de zijkant van je smartphone kunt afdrukken? Handig, want dan kun je je telefoon veel stabieler vasthouden en zo bewogen foto’s voorkomen. Hetzelfde geldt voor de geluidsknoppen van je koptelefoon, die je op die manier als afstandsbediening kunt gebruiken!

Andere manieren om te stabiliseren doe je bijvoorbeeld door te steunen op een tafel of tegen een muurtje, door even je adem in te houden als je de foto maakt of door een speciaal smartphone statief te gebruiken.

Raster

Door het aanzetten van het raster in je camera, voorkom je een scheve horizon. Je krijgt dan lijntjes in je beeld, die je eenvoudig langs de horizon kunt leggen.

Op de iPhone doe je dat in algemene instellingen -> camera -> raster.

Regel van derden

Dat raster is ook heel handig voor het toepassen van de zogenaamde ‘regel van derden’. Foto’s worden esthetisch aantrekkelijker wanneer het onderwerp van je foto niet in het midden maar op één van de snijpunten van het raster staat. Het raster is verdeeld in negen vakken. Door te kiezen voor een snijpunt in plaats van het midden maak je de foto spannender.

Styling

Wat ik overigens wel heel leuk vind om te doen is het stylen van de foto. Door gebruik te maken van diverse soorten servies, accessoires, ingrediënten etc. kun je een mooi geheel creëren. Ik heb hier eerder een cursus foodfotografie en -styling voor gedaan.

Bewerken

De mooiste foto’s maak je uiteindelijk nog mooier in de nabewerking. Dat doe je met zogenaamde apps voor fotobewerking. In bijvoorbeeld Adobe Lightroom of Snapseed kun je een foto scherper maken, meer contrast geven, omzetten naar zwart-wit en allerlei filters toepassen.

Bewaar de tips & trucs voor fotograferen met je smartphone op Pinterest:

Fotograferen met je smartphone

Deze blogpost betreft een samenwerking. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*