Home » Maak je tuin lenteklaar
tuin lenteklaar maken

Maak je tuin lenteklaar

Hoewel je – als je naar buiten kijkt – denkt dat het nog eeuwen duurt, is het over ruim 11 weken alweer lente. En dan is het wel zo fijn als je tuin lenteklaar is, en je van de eerste zonnestralen buiten kunt genieten. Met een handig stappenplan ben jij er op tijd bij!

uit de moestuin - spinnenweb

Stappenplan tuin lenteklaar

Tuinonderhoud is vaak meer werk dan je denkt. En je moet ook maar alle tuinmaterialen en -gereedschappen tot je beschikking hebben. Heb je daar allemaal geen tijd voor, dan is het inhuren van een hovenier een goed idee. Je kunt een hovenier op verschillende werkzaamheden inzetten, van tuinontwerp tot tuinonderhoud of -aanleg. 

Stap 1: onderhoud

In de winter heb je waarschijnlijk niet veel aan de tuin kunnen doen. Daarom is het dan ook nu tijd om op te ruimen. Onkruid verwijderen dus. Dat doe je bij voorkeur met de hand, met een schoffel. Hardnekkige meerjarige soorten als zevenblad of paardenbloem kun je het beste met wortel en al uitgraven. 

Stap 2: gazon bemesten

Gras begint al te groeien vanaf 5 graden.  Wanneer het tijd is voor de eerste maaibeurt kun je daarna ook gelijk de grond bemesten. Dat doe je bij voorkeur vlak voor een regenbui. Dan kunnen de mestkorrels snel de grond in trekken. 

Tuin lenteklaar maken

Stap 3: Snoeien

Bij het snoeien van vaste planten is vooral het juiste tijdstip belangrijk. Dan is een snoeikalender wel zo handig. Laat het afgeknipte blad gewoon op de grond liggen. Het verteert vanzelf en dat is goed voor de bodem.

Stap 4: Bloemzaden planten

Wil je al vroeg beginnen met het zaaien van bloemen, dan kun je in februari of maart al beginnen met zaaien in huis of in een kas. De kleine plantjes krijgen dan extra warmte en er is geen risico op nachtvorst. Daarna kun je ze  uitplanten in de tuin, meestal eind maart of in april . Gelijk buiten in de volle grond zaaien doe je het beste wat later in de lente, na de laatste nachtvorst. Wil je graag ook een moestuin, lees dan vooral de blogs van gastblogger Ellen!

Stap 5: Groene aanslag verwijderen

Nu al het groen weer gaat groeien en bloeien, is er een ander soort groen waar je juist van af wil: groene aanslag! Gebruik geen chloor, dit is veel te agressief en bovendien schadelijk voor het milieu. Groene aanslag verwijder je het beste met bijvoorbeeld een hogedrukreiniger, groene biotex, schoonmaakazijn of – heel verrassend – strooizout. Ook groene aanslag op houten tuinmeubelen kun je prima met schoonmaakazijn te lijf gaan.

Geniet van je tuin en het voorjaar!

Tags

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*