Home » Uit de moestuin: het moestuinseizoen gaat beginnen!
Paastaart

Uit de moestuin: het moestuinseizoen gaat beginnen!

Door gastblogger Ellen Rebel – April doet wat hij wil. Nou, dat was te merken afgelopen weken. Natte sneeuw, giga hagelstenen, harde koude wind, maar als het zonnetje erdoor kwam ook wel weer heerlijk. Ook af en toe beetje nachtvorst waar de fruitbomen en zomerplantjes niet heel blij mee zijn. Die variatie is ook wel echt Hollands. Maar het lekkere weer is weer terug gelukkig, temperaturen zijn aangenamer. We hebben nog maanden voor ons waar we van het mooie weer kunnen genieten. Als we Corona ook nog de baas kunnen zijn, komende maanden, wordt het weer een fijne tijd. Het moestuinseizoen gaat beginnen!

Moestuin

Beregening moestuin

Afgelopen jaar, toen de moestuin kleiner was, hadden we al een systeem van Gardena gekocht waar wij super tevreden over waren. Omdat de moestuin nu groter is geworden, hebben we dit systeem uitgebreid, met het micro-drip systeem van Gardena. Nu kunnen we de gehele moestuin met dit systeem beregenen. Ideaal. In diverse hoeken staat een sproeier en wordt de gehele moestuin nat. Je zou er zelfs nog een tijdschakelaar tussen kunnen zetten. We hebben het nog niet aangelegd maar in mijn volgende blog praat ik jullie hierover bij.  Gardena heeft dit soort systemen ook voor je balkonplanten.

Vogels

Voorjaar bij de parkieten

Enige weken geleden zijn de broedhoekjes opgehangen in de volière. Altijd zo leuk om te zien hoe de vogels druk bezig zijn met het uitzoeken van de woningen. Gelukkig bij hen geen woningnood!  En na een paar dagen zijn de koppeltjes neergestreken en kan het broedseizoen beginnen. Mannetjes gaan voor de vrouwtjes zorgen. Goed voorbeeld doet goed volgen?  De vrouwtjes hebben alweer de nodige eieren gelegd. Over circa 18 dagen zal het eerste eitje uitkomen! Het voorjaar is in volle gang! Geweldig om te zien. Ook in onze straat weer volop lammetjes en kleine geitjes. Binnen een paar dagen zullen de koeien ook weer naar buiten gaan met hun kalfjes. Genieten!

gegrilde little gem met burrata

Gegrilde little gem met burrata

Er zijn al diverse slasoorten voorgezaaid bij mij maar onlangs zag ik een heerlijk gerecht bij My Happy Kitchen voorbij komen wat mij gelijk deed inspireren ook zaad van Little Gem te gaan zoeken. Laat tuincentrum De Driesprong nou bij ons 500 meter verder op zitten, gemaild voor een afspraak  en ben ik gelijk op de fiets gesprongen! Een uurtje later had ik ze voorgezaaid, nu nog even wachten voor de oogst.

Kersenbloesem

Prachtige bloesem bij de buurman

Onlangs zijn we in de kassen van onze buurman Millenaar gaan kijken. Hij heeft zijn kassen vol staan met kersenbomen en stonden op dat moment ontzettend mooi in bloei! Het was ontzettend mooi om te zien en het krioelde van de hommels. Wat bleek? In de kas hing een doosje waaruit hommels kwamen. Wanneer de hommels in de kas worden geplaatst, zullen ze op zoek gaan naar stuifmeel en nectar. Het stuifmeel dient als eiwitbron en de nectar als suikerbron. Ze vinden dit in de bloemen en soms op de stengels van het bloeiende gewas. Bij het verzamelen van stuifmeel blijven er stuifmeelkorrels achter in de haren van een bij. Wanneer die bij een nieuwe bloem bezoekt, kan de stempel van de bloem contact maken met het stuifmeel in de haren. De stuifmeelkorrel ontkiemt op de stempel en kan voor bevruchting zorgen. Weer wat geleerd en overtuigd hoe belangrijk het is dat we zuinig moeten zijn op onze hommels en bijen en voor genoeg bloemen moeten zorgen in onze tuinen!

hout voor de deur

Niet hoop hout voor de deur maar in de achtertuin

Het was even een klusje maar het resultaat mag er zijn. De wintervoorraad van 2021-2022 ligt klaar en wellicht ook nog voor de winter daarna als ik het zo inschat. Het was wel aardig wat uurtjes buffelen voor Frank maar blij dat het achter de rug is. Het ligt lekker in de wind in de zon te drogen en het is nog een fraai gezicht ook.

Lathyrus

Lathyrus

Wat vind ik het altijd een feest, lathyrus te plukken voor mijzelf maar ook om weg te geven. Lathyrus ook wel pronk- of siererwt genoemd. Als je stopt met bloemen plukken ontstaan er boontjes waar de nieuwe zaden in zitten. Van je zelfgekweekte lathyrus heb je de hele zomer plezier van de zoete geur en de fragiele bloemen. Ik heb ze voorgezaaid en staan nu aan het hek voor. Dit had ik vorig jaar ergens bij een huis fietsend naar Delft gezien en vond het zo’n mooi gezicht. Kijken of dit bij ons ook zo mooi uitpakt. Fiets je langs ons huis, bel even aan en je krijgt een bosje mee!

Foodtruck

Foodtruck met Pasen van start

Zoals al eerder geschreven is mijn moestuinbuurvrouw Yvonne gestart met een foodtruck aan het einde van de straat. Het weer zat het eerste weekend niet echt mee maar het was wel gezellig druk met buurtgenoten en mensen die ons in de krant hadden zien staan. Ik assisteer haar bij drukte en bak ook mijn befaamde roomboter/appelkoek. Afgelopen zondag belde zij mij om 11 uur dat ze bijna los was met haar appeltaart en 12 uur had ze weer een nieuwe staan! Verder zorg ik voor haar sociale media. Als we Corona de baas zijn en de maatregelen worden versoepeld en we ook stoeltjes neer mogen gaan zetten, verwacht ik dat het een gezellige buurtontmoetingsplek wordt onder het genot van een broodje bal/hamburger of pulled pork. Ter herinnering: Molenlaan 2, Pijnacker.

Kas in aanbouw

Werk aan de winkel!

Bijna alle materialen zijn gekocht voor mijn nieuwe kas. Hij wordt meer weersbestendig! En iets groter, waardoor ik er ook e.e.a. in op kan slaan!  Ik hoop jullie in mijn volgende blog al meer hierover te laten weten en foto’s te delen. De platte kas waar ik nu alles in voorbereiding heb staan, staat helemaal vol met jonge aanplant. Ik wil vooral geen druk op de bouw leggen, ik ben al blij dat er iets nieuws gaat komen, heb er het volste vertrouwen in. Tot de volgende blog.

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

2 Comments

  1. Frits van Velzen

    Hoi Ellen
    Gewoon weer een genot om te lezen
    En die little gem is inderdaad erg lekker en ook nog eens simpel te maken. Over lekker gesproken, de hamburgers bij de food truck waren ook niet te versmaden zeg

  2. Jeannette Dijkstra

    Jeetje wat een projecten joh! Super leuk weer om te lezen. Bezige ? ben je hoor.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*