Home » Inspiratie voor de tuin: vier ideeën
Inspiratie voor de tuin

Inspiratie voor de tuin: vier ideeën

Klaar voor verandering? Je tuin kan af en toe wel een opknapbeurt gebruiken en nu is de perfecte tijd om te beginnen met plannen. Daarom vind je hier vier ideeën ter inspiratie om de tuin dit jaar op te fleuren. 

Inspiratie voor de tuin

Inspiratie voor de tuin

Idee 1: Aanbrengen van zones

Grote of kleine tuinen kunnen zonder enige zorgvuldigheid een beetje karakterloos lijken. Het is dus de moeite waard om na te denken over het opdelen van je tuin in zones.

Verdeel een lange en smalle tuin in drie afzonderlijke zones met een pad dicht bij het huis, een gazon in het midden en een verhoogd vlonder aan het uiteinde. Dit werkt vooral goed voor tuinen op het westen, omdat het zonlicht dan de hele dag door over de lengte van de tuin kruipt.

Om de zones van elkaar af te scheiden kun je overwegen een laag muurtje, een heg, een schutting of een bloembed te plaatsen. Hierdoor zal de tuin er interessanter uit komen te zien en ontstaat er structuur. 

Idee 2: Een grasveld 

Breng groen aan in je tuin door het aanleggen van een mooi grasveld. Dit geldt zowel voor mensen die een grote als kleine tuin hebben. Een grasveld in je tuin zorgt voor een mooie opvulling van de grote ruimtes, het geeft kleur aan je tuin, het is lekker zacht en je hebt uiteraard die heerlijk frisse geur na het grasmaaien. Wie wilt dat nu niet?

Echter is een veelvoorkomende obstakel bij mensen is dat ze denken en vinden dat een gazon onderhouden erg moeilijk is. Echter hoeft gazononderhoud helemaal niet zo moeilijk te zijn. Uiteraard zul je twee wekelijks ongeveer moeten maaien, maar het behouden van een groen gazon hoeft moeilijk te zijn. Het belangrijkste wat je hiervoor kunt doen is meststoffen kopen en zorgen dat je het gras voorziet van de benodigde voedingsstoffen. Dit doe je in 1x in het voorjaar en 1x in het najaar. Hiermee behoud je vrij eenvoudig een groen gazon. 

Tip: Bij MOOWY vind je de juiste producten in combinatie met de juiste handleiding waardoor je helemaal niet veel tijd kwijt bent aan gazononderhoud. Op deze manier kun je toch genieten van een groen gazon zonder teveel moeite. 

Inspiratie voor de tuin

Idee 3: Speel met planten

Als je eenmaal een gazon in tuin hebt, is het wel erg belangrijk dat je kleur toevoegt zodat het er niet wat verloren uitziet. Sommige mensen vermijden liever tuinplanten omdat ze denken dat ze te veel onderhoud vergen. Perkplanten hebben inderdaad fatsoenlijke aarde nodig, de juiste hoeveelheid licht en een vrij consequent onderhoudsbeurt. Indien je een beetje groene vingers hebt, zou dit geen probleem moeten zijn.

Wil je toch een kleurrijke tuin maar wil je zo min mogelijk tijd doorbrengen aan het onderhouden van je planten? Ga dan voor planten in potten. Die zien er altijd geweldig uit in kleine tuinen of achtertuinen. Deze potplanten zijn gemakkelijker te onderhouden dan perkplanten, ondanks het feit dat ze uiteraard consequent water moeten krijgen. 

Inspiratie voor de tuin - verlichting

Idee 4: Zorg voor sfeervolle verlichting

Wil je nu echt sfeer aanbrengen in je tuin kun je overwegen om verlichting op te hangen. Het ophangen van sfeervolle verlichting is ook vrij eenvoudig. Het vereist geen groot infrastructuurproject. Wel is het belangrijk om te bepalen wat voor soort verlichting je zou willen. Twee leuke sfeervolle soorten verlichting die je kunt toepassen zijn: 

Gekleurde sfeerverlichting voor buiten 

Gekleurde sfeerverlichting voor buiten zorgt gegarandeerd voor een gezellige sfeer. Dus, als er een hoekje in je tuin is dat geschikt is voor nachtelijke feestjes of gezellige avonden, voeg dan een beetje twinkeling toe met bijvoorbeeld wat weerbestendige lichtslingers. Tegenwoordig is het ook mogelijk om sfeervolle verlichting te kopen die op afstand te bedienen zijn en waarbij de kleur op in te stellen is.

Solarverlichting in de tuin

Tegenwoordig zie je de tuinverlichting op basis van zonne-energie steeds vaker terugkomen. Vroeger was er veel onzekerheid over de kwaliteit van dit soort verlichting, maar momenteel heeft de technologie zich erg goed ontwikkeld. Daarom is het een leuk idee om meerdere lichtpaaltjes op zonne energie in de tuin aan te leggen. Zowel goed voor het milieu als voor het genot van de tuin.

Dit artikel betreft een samenwerking. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*