Home » Starten met bloggen? Begin vandaag!
Starten met bloggen

Starten met bloggen? Begin vandaag!

Ik krijg regelmatig vragen van mensen die willen starten met bloggen. Na ruim zeven jaar heb ik dan ook behoorlijk wat ervaring opgedaan. Met vallen en opstaan wel te verstaan. Nu is dat wat mij betreft ook wel dé manier om iets te leren, maar een beetje hulp bij het opstaan kan ik je vast bieden met mijn e-book!

Starten met bloggen – inspiratie & schrijfplezier

Om te starten met bloggen heb je vooral heel veel inspiratie nodig en plezier in schrijven! Maar al te vaak zie ik dat blogs worden opgestart die een jaar later alweer offline zijn. De reden? Verkeerde intenties en valse verwachtingen. Als je gaat bloggen met als doel ‘influencer’ te worden, weet dan dat je hiervoor een lange adem moet hebben. Bloggen om producten opgestuurd te krijgen en te worden uitgenodigd voor events kan nooit een doel op zich zijn.

Het heeft tijd nodig om een blog goed neer te zetten. Om jezelf te profileren. Om te laten zien wie je bent en hoe hoog jouw geloofwaardigheid is. En daarvoor is inspanning en passie nodig. Begin je echter met bloggen omdat je wat te vertellen hebt, kennis wilt delen of gewoon heel graag stukjes wilt schrijven: start vandaag nog! Alleen een blog die wordt geschreven vanuit plezier en passie zal uiteindelijk gaan staan als een huis.

Starten met bloggen

Starten met bloggen – wat heb je nodig?

Het belangrijkste om te starten met bloggen is een goede laptop en een ‘platform’.

Laptop

Het leuke van bloggen is dat je het overal kunt doen. Een review tikken van dat hippe koffietentje terwijl je er geniet van je latte en vegan taartje? Deze Asus X415JA-EB110T laptop van Coolblue is daarvoor ideaal! Met z’n 14″ scherm is de laptop compact en lekker licht en daardoor makkelijk mee te nemen. Met z’n i5 processor en 8gb werkgeheugen is het een ook nog eens een snelle laptop. Je kunt gelijk je foto’s bewerken en opslaan (512gb geheugen). In de zon op een terrasje werken? Met het anti reflecterende IPS paneel heeft het scherm ideale kijkhoeken en heb je geen reflectie door de lichtinval. De laptop is uitgerust met Windows 10. Klaar voor de start! 

Starten met bloggen

Platform

Een platform of software is nodig om je blog te gaan ‘bouwen’. De eerste belangrijke keuze die je hierbij moet maken is: ga ik voor gratis of betaald?

Het gratis platform Blogger (van Google) is eenvoudig in gebruik. Het biedt ontzettend veel mogelijkheden en is eigenlijk het perfecte platform voor de beginnende blogger. Ik ben er zelf ook jaren geleden begonnen. Hetzelfde geldt voor het platform van Jouwweb.

Heb je echter in de loop van de tijd behoefte aan meer mogelijkheden dan Blogger of Jouwweb je te bieden hebben, dan is  overstappen naar een betaalde WordPress site een voor de hand liggende keuze. Je moet dan de inhoud van je blog verhuizen. Dat is even een klus (maar wel te doen), dus houdt daar rekening mee.

Wordpress

Als je er echt serieus voor wilt gaan en vanaf het begin alles eruit wil halen wat erin zit, dan zou ik gelijk voor een WordPress site via een webhost gaan. WordPress is een content managementsysteem (CMS) waarmee je prachtige blogs kunt maken. Door het gebruik van zogenaamde plug-ins heeft WordPress oneindig veel mogelijkheden. Er zijn meer dan 45.000 plug-ins beschikbaar die allerlei extra functionaliteiten kunnen toevoegen aan je blog. Van receptenindex tot mailinglijsten en van webshop tot vertaalmogelijkheden. En de meeste plug-ins en lay-outs voor je blog zijn gratis!

In mijn boek ‘Starten met bloggen’ vertel ik je alles over de diverse platforms, de voor- en nadelen, kosten en waar je nog meer op moet letten.

Starten met bloggen

Domeinregistatie

Of je nu kiest voor een gratis of betaalde blog, ik zal je altijd aanraden een domeinnaam (www.jouwblognaam.nl) te registreren. Bij een betaalde blog via WordPress kun je dat eenvoudig regelen via je webhost. Je betaalt hiervoor een bedrag per jaar. Bij Jouwweb zit een domeinnaam inbegrepen in het Pro pakket. Ook via Blogger kun je een eigen domeinnaam kopen. En nu je toch bezig bent: claim ook gelijk de namen op Instagram, TikTok en/of Facebook. 

E-book Starten met bloggen

Starten met bloggen? Begin vandaag!

Enthousiast geworden? Als je wilt kun je vandaag nog beginnen! Download mijn e-book en ik help je stap voor stap op weg naar een mooie blogcarrière. Laat je me het resultaat binnenkort eens zien? Ik kom graag een kijkje nemen op je blog!

Ik heb de Asus X415JA-EB110T van Coolblue ontvangen. Lees voor informatie mijn disclaimer.

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*