Home » Zeven tips om minder plastic te gebruiken
tips om minder plastic te gebruiken - bees wrap

Zeven tips om minder plastic te gebruiken

Steeds meer raak ik ervan bewust hoeveel plastic ik dagelijks weggooi. Vooral als je je afval zo veel mogelijk scheidt is het best schrikken, die zakken vol plastic die ik wekelijks wegbreng. Daarom probeer ik steeds vaker om alternatieven te zoeken voor plastic en om verpakkingen als het even kan te vermijden. Dat is best lastig, maar alle beetjes helpen! Vandaag deel ik met jullie zeven tips om minder plastic te gebruiken.

tips om minder plastic te gebruiken
Beeld van plastic afval bij het Museon

Tips om minder plastic te gebruiken

Sodastream Spirit

Sodastream

Zowel mijn zoontje als ik drinken graag frisdrank. En sinds we een Sodastream hebben, verbruiken we heel wat minder plastic flessen! Voor de Sodastream hebben we twee herbruikbare literflessen en twee halve literflesjes en daarmee hebben we al het verbruik van vele tientallen flessen frisdrank bespaard. En het scheelt een hoop gesjouw bij de wekelijkse boodschappen!

tips om minder plastic te gebruiken

Herbruikbare zakjes voor groente, fruit en/of brood

Bij AH kocht ik twee herbruikbare zakjes voor groente, fruit en broodjes. De nylons zakjes zijn per twee verpakt en kosten € 0,69. Je kunt ze ook wassen op 60 graden. Wij halen best vaak broodjes (croissantjes, ciabatta, puntjes) en nu hoef ik daarvoor geen plastic zakje meer te pakken! Ik heb de zakjes gewoon standaard in mijn boodschappentas zitten. En natuurlijk ook te gebruiken voor je appels en sperziebonen.

tips om minder plastic te gebruiken - opvouwbaar tasje

Katoenen draagtasje/opvouwbaar boodschappentasje

Een open deur maar ik noem ‘m toch: zorg dat je gewoon altijd zo’n handig opvouwbaar boodschappentasje of katoenen draagtas bij je hebt. Ik doe vaak uit het werk nog even een paar boodschappen en vroeger nam ik dan standaard een plastic tasje. Niet nodig! Je kunt de opvouwbare tasjes in de leukste printjes krijgen.

tips om minder plastic te gebruiken

Lees de etiketten van je verzorgingsproducten!

In veel verzorgingsproducten zoals shampoo, scrubcreme en tandpasta zitten kleine plastic deeltjes, ook wel microbeads genoemd. Deze deeltjes komen weer in het grondwater, in de oceaan en uiteindelijk ook weer in jouw voeding terecht. Kies daarom producten zonder deze toevoegingen. Let op stoffen als polyethyleen (PE), polymethyl methacrylaat (PMMA), nylon (PA), en polypropyleen (PP). Lees er meer over op https://www.beatthemicrobead.org. Daar vind je ook deze lijst met Nederlandse verzorgingsproducten met plastic deeltjes

tips om minder plastic te gebruiken - dopper

Broodtrommel/drinkfles (dopper)

Ik probeer zoveel mogelijk mijn lunch zelf klaar te maken en mee te nemen, in een broodtrommel, tupperware bakje en/of drinkfles. Uit gemak wil ik weleens een salade halen bij AH maar als ik dan weer al dat plastic zie (grote plastic bak, plastic zakje voor de croutons, voor de sla en voor de kaas) baal ik! En zelfgemaakt is natuurlijk ALTIJD lekkerder!

Zelf maken

En in aansluiting op het vorige punt: door eten zelf te maken bespaar je natuurlijk sowieso veel plastic verpakkingsmateriaal. Zelf koekjes bakken, zelf brood bakken, zelf granola maken. Al zitten de ingrediënten die je ervoor nodig hebt soms ook weer in plastic verpakt…

tips om minder plastic te gebruiken - bees wrap

Alternatief voor plastic folie

Als je veel kookt en bakt gebruik je ook regelmatig plastic folie. Om producten mee af te dekken of om in te bewaren. Een handige alternatief hiervoor zijn bee’s wraps. Bee’s wraps is gemaakt van biologische katoenen mouseline, bijenwas, jojobaolie en boomhars. De combinatie van deze ingredienten zorgt voor een vormbare wrap die steeds herbruikt kan worden. Bee’s wrap is geschikt voor kaas, groente, fruit, brood en andere gebakken producten. Niet voor vlees. Je kunt er ook heel fijn schalen mee afdekken en het is ideaal om iets onder te laten rijzen. Na gebruik gewoon even afspoelen met koud water en op laten drogen.

Heb jij nog handige tips om minder plastic te gebruiken? Deel ze hieronder in de reacties!

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

5 Comments

 1. Wini schuster

  Van bee’s wraps heb ik nog nooit gehoord Anne Marie, maar lijkt me wel heel erg handig. Ook die zakjes zijn voor mij nieuw, de zakken die je nu gebruikt zijn vaak veel te groot voor de twee broodjes die ik koop.

 2. Ik heb me er destijds over verbaasd (op een positieve manier natuurlijk) hoe makkelijk het uiteindelijk was om de gratis plastic tasjes in winkels te verbieden. Nu alleen de markt nog, want daar schijnen ze deze afspraak nog niet helemaal te begrijpen….

 3. Hallo wat een leerzaam artikel, ook ik erger mij mateloos over het plastic gebruik.
  Kun je mij vertellen waar ik de bee’s wraps kan halen?
  De groentezakjes heb ik al bij AH en ik zag ze ook al bij de lidl liggen.
  Plastic vrije douche producten wordt nog een lange zoektocht.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*