Home » Maak (en win!) je eigen kookboek

Maak (en win!) je eigen kookboek

Het is een merkwaardige ontwikkeling: foodbloggers die een eigen kookboek uitbrengen. Dat toont nog maar eens aan dat ‘papier’ nog lang niet dood is, want wie schrijft, die blijft! Tenminste, als je zielenroerselen dan ook nog eens gedrukt worden. Nu is een eigen kookboek laten uitbrengen maar voor een select groepje mensen weggelegd. In grote oplages althans, want ook jij kunt nu bij Albelli je eigen kookboek maken!

je eigen kookboek

Uitgescheurde recepten uit de Allerhande, krabbeltjes op briefjes met de ingrediënten van die heerlijke quiche die je at bij een collega…..Maar ook jouw kan-niet-mislukken recept voor chili con carne en die stoofpeertjes van je moeder: al die recepten kunnen een plaatsje krijgen in je eigen kookboek.

Je eigen kookboek maken, een stappenplan

Verzamel al je recepten en bedenk hoe je het kookboek wilt gaan indelen. Maak bijvoorbeeld een indeling van voorgerecht tot nagerecht of sorteer de gerechten op alfabetische volgorde, van appeltaart tot zuurkoolstamppot. Of kies juist voor een thema: je favoriete vakantieland(en), oma’s gerechten of per seizoen. Maak in ieder geval een inhoudsopgave zodat je alle gerechten gemakkelijk kunt terugvinden.

Nu je de basis hebt kun je aan de slag met het vullen van je kookboek. En daar horen natuurlijk mooie foto’s bij. Foto’s van het gerecht, of juist van de gebruikte ingrediënten. Maar het is ook een leuk idee om foto’s van die gezellige setting te gebruiken waarin je dat gerecht gegeten hebt (die pittoreske trattoria in Napels) of van de mensen met wie je dat hebt gedaan. Voeg ook persoonlijke anekdotes en herinneringen toe aan de foto’s en recepten, dat maakt het kookboek helemaal ‘jou’.

Tot slot kun je met behulp van de clip-arts nog leuke plaatjes toevoegen, mooie achtergronden kiezen (bijvoorbeeld een krijtbord) en het boek een professionele uitstraling geven met mooie lettertypes als Open Sans of Amatic SC. En ook handig: je kunt kiezen voor een ringband, zodat je kookboek mooi opengeslagen blijft liggen op het aanrecht!

En dan: drukken maar! In ieder geval één hardcopy voor jezelf. Of meer, om cadeau te doen. Je kunt overigens met één druk op de knop jouw kookboek ook online delen met familie, vrienden of volgers van je blog. Hier nog een voorbeeld van hoe jouw kookboek er uit zou kunnen zien.

Win je eigen kookboek!

Enthousiast geworden? Ik mag namens Albelli een kookboek cadeau doen! Wat je daarvoor moet doen? Ik wil graag tips over hoe je nu het beste je gerecht op de foto kunt zetten. Hoe fotografeer je nou zo’n niet fotogenieke ovenschotel? Wat doe je met te weinig daglicht of als de rest van het gezin niet te lang op het eten wil wachten? Of ga je dan toch rustig aan de slag met props, styling en lichtinval? Ik hoor jullie tips graag! De leukste ontvangt een code om een eigen kookboek te maken. Ik maak de winnaar op maandag 11 april bekend.

workshop in actie
Ik in actie tijdens een workshop foodfotografie

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

10 Comments

 1. Wat een geweldig idee! Zo kan ik heel wat eigen en favoriete recepten vervangen voor slechts 1 kookboek en kan de rest mooi opgeborgen worden in de kast.
  Hoe je hebt beste foto’s kunt maken is een goede vraag! Ik zorg altijd voor een rustige achtergrond als het gerecht al druk genoeg is. Het ene gerecht is mooier in de pan/schotel en het andere gerecht is juist mooier op een bord.
  Oja en wil je dan echt de perfecte foto maken smokkel gerust een beetje met de ingredienten. Leg bijvoorbeeld dat ene stukje tomaat wat te veel opvalt iets naar achter en de stukjes fijne kruiden iets naar voren…
  Lekker creatief mee experimenteren, daarna een aantal foto’s op FB plaatsen met de vraag welke foto het beste is…

 2. Wat leuk, ik doe mee! Wat ik doe als een gerecht niet zo fotogeniek is, is een foto van mijn bord maken als het opgeschept is. Ik ben niet zo van de props dus helaas krijg ik nooit van die mooie foto’s zoals ik bij andere foodbloggers zie.

 3. Oh wat een geweldige winactie!!! Ik heb een mapje met losse recepten en daar komen er steeds meer bij en het wordt steeds onoverzichtelijker haha! Help!
  Wat ingredienten die je in je ovenschotel hebt verwerkt, om je ovenschotel heenleggen staat altijd leuk! Daarnaast staat het leuker om het eten te presenteren in een leuke schaal dan in de pan! Ik zet mijn zaklamp soms aan om wat extra licht te krijgen op een foto hihi!

 4. Laura van den Maagdenberg

  Super leuk! Mijn beste tip is toch echt om een fototentje aan te schaffen met een daglichtlamp (Bijv. via Ali Express). Dit hoeft niet duur te zijn en natuurlijk (zacht) daglicht werkt gewoon het beste voor het fotograferen van voedsel. Vanaf het voorjaar / in de zomer werkt fotograferen in de vensterbank ook goed (zonder direct zonlicht). Als je lang bezig bent met de foto kan het ervoor zorgen dat je eten er een beetje droog uit kan zien. Dan kan het helpen om een beetje water overheen te sproeien.

 5. Sabine Hensens

  Nog nooit bij me opgekomen om mijn recepten te bundelen in een fotoboek!! En dat terwijl ik boek-vullend materiaal heb 🙂 Bij de Xenos heb ik wat materiaal gehaald om zo een mini-studio te maken. Daar maak ik dan mijn bijzondere foto’s mee en met photoshop kun je ook veel oneffenheden of filters toepassen om het er net wat mooier uit te laten zien!

  Ik maak graag kans op deze leuke prijs!!!

 6. Ik maak graag leuke foto’s van mijn eten,
  maar de beste foto truc moet je weten.
  Is om ’s middags in ’t weekend warm te kokkerellen,
  en dan bij daglicht een paar te maken maar wel snel he.
  Want anders word je heerlijke bordje koud,
  en of je daar nu zo van houd…
  Maar foto’s ik neem op het tafeltje bij het raam,
  Met een mooi kleedje eronder heel bekwaam.
  Leg er net een mes naast of een bosje bloemen,
  Wat verse ingrediënten, teveel om te benoemen.
  Kleur is belangrijk om het gerecht te laten spreken,
  vakkundig ben ik niet zo, ik heb nogal wat gebreken.
  Zo vind ik het fantastisch als mijn kat in beeld komt,
  hoewel een haartje vreselijk ligt in de mond.
  Dus moet ze nu regelmatig aan de kant,
  en houd ik de hygiene weer helemaal in de hand.
  Wat wel nog een goede tip is zet de camera ergens bovenop,
  anders wiebbelt het beeld en word het helaas nop.
  Kijk ook even of je zelf niet weerspiegeld wordt,
  verder : hou de fotosessies kort.
  Perfectie is leuk maar helemaal haalbaar is het niet,
  ’t belangrijkste is gewoon dat je er van geniet!!!!
  Want liefde gevangen in een foto is geweldig om te zien,
  daarmee krijgt elk geschoten beeld een dikke tien 😀

  (Wat een geweldige prijs!! Ik heb helaas nog weinig familie, maar wel een bundeltje familie recepten. Waarbij tijdens het maken en eten ervan veel dierbare herinneringen boven komen. Dus ik doe hel graag mee 😀 )

 7. Wat ongelofelijk leuk om zelf een kookboek te kunnen maken, dat zie ik wel zitten 🙂 Over tips, ik moet eerlijk zeggen dat ik er zelf ook wel wat kan gebruiken. Ik leg nu vaak een lamp plat zodat er extra licht op mijn foto’s komt. Iets onder het bord zodat de achterkant iets hoger ligt. En je er beter zicht op heb, niet alles hoeft scherp in beeld te zijn. Soms is een vage achtergrond juist leuk. Ook neem ik foto’s voor een witte muur die licht reflecteerd & ga in tweedehands winkels op zoek naar servies, tafelkleden en bestek. Om zo wat variatie in mijn foto’s te brengen. De aankleding doet namelijk ook een hoop! En wat die hongerige familie leden betreft, geef ze een drankje en een klein “voorgerechtje” van bv wat gesneden groente en een hummus dipje. Zo kun je in alle rust een paar mooie beelden vastleggen.

 8. Leuk zo’n boek zelf samen stellen, ik zou het wel weten hoor!
  Sowieso qua styling is er een hoop te winnen tegenwoordig kan zo veel
  Een mooie plank of boomstam en wat dacht je van patatjes uit een emmertje?
  Ik zou de achtergrond rustig houden en heb je te weinig licht smokkel je toch met een bureaulampje…
  Om voedsel wat mooier tot zijn recht te krijgen moet je natuurlijk soms wat smokkelen voor de foto, sla inspuiten met wat olie voor de glans en natuurlijk wat extra ingrediënten in beeld brengen.
  Mooie garnering op het bord en een ovenschotel kan ook op het bord of houten plank gefotografeerd worden
  Mijn boek zou vol te komen staan met Duitse gerechten die ik via mijn moeder en oma heb leren maken.
  Ook recepten voor amuses met foto’s van de opmaak zou ik er in zetten denk bijvoorbeeld aan etagères met amuses!
  Nou hoop dat je er wat aan hebt de tips en iedereen succes?

 9. Natuurlijk (zacht) licht geen flitslicht gebruiken In de buurt van een raam (zonder direct zonlicht) dan krijg je de beste foto’s

 10. Met de prachtige rijm en goede tips is Jo’s daughter winnaar van de ‘maak je eigen kookboek’ winactie. Gefeliciteerd!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*