Home » De meest nutteloze pakjes en zakjes #10
ah-slaverrijker-scharrelei

De meest nutteloze pakjes en zakjes #10

Het heeft even geduurd, een nieuwe aflevering in deze – goed gelezen – reeks over nutteloze pakjes en zakjes. Nu de consument beter etiketten leest en programma’s én bloggers er boven op zitten, beteren leveranciers hun leven. Toch? Of zijn we minder kritisch of gelatener geworden? Ik hoor soms ook wel de reactie: je weet toch wat je koopt, waarom zeur je dan? Of: gemak dient de mens, als er geen markt voor was geweest dan was het niet gemaakt. Zit natuurlijk allemaal een kern van waarheid in. Maar aan de andere kant: wie heeft er nu tijd om van alles wat hij koopt eerst uitgebreid het etiket te lezen? En ja, als je dan hebt gelezen dat je favoriete yoghurt maar 1% aardbei bevat maar je vindt ‘m nog steeds hartstikke lekker, moet je het ook vooral blijven kopen. Net als de gekookte eieren in een bakje hieronder. Je zult maar geen tijd hebben om een ei te koken….

ah-slaverrijker-scharrelei

AH slaverrijker scharrelei

Alleen het woord al: slaverrijker. Ik las in eerste instantie slaver-rijker. Huh? Twee gekookte en gepelde scharrel-eitjes in een bakje. Scheelt je mooi zo een minuut of 10 in de keuken (tenzij je een quooker hebt, dan kan het nog sneller). Voor 0,50 cent per ei is dat niet goedkoop, maar tijd is geld toch?

pindakaas-crunchy-honey

Jumbo crunchy pindakaas met een vleugje honing

Nederlanders zijn dol op pindakaas. Maar hé, je wilt ook wel eens wat variatie. Jumbo komt met pindakaas met een vleugje honing (er is ook nog een variant met vanille). De smaak: behoorlijk zoet! En dat is niet van die honing, want daarvan zit maar 0,1% in een potje. Aha, dat is dus ‘een vleugje’. Wat blijkt: terwijl normale pindakaas voor 85% uit pinda’s bestaat, zit er in deze pot maar 65% aan pinda. De rest (bijna een vijfde!) is suiker.

optimel

Optimel Griekse Stijl drinkyoghurt honing walnoot smaak

Wat een enorme titel hè. En geloof me, dat is niet voor niets. Want dit product bevat noch Griekse yoghurt, noch honing, noch walnoot! Maar als je goed leest beweert Optimel dat ook helemaal niet. Griekse Stijl als in geen Griekse yoghurt maar iets wat er op lijkt. En honing walnoot smaak….tja, die kun je er blijkbaar ook in stoppen zonder er honing en walnoten in te doen.

gouden-windei

Gouden windei 2016

Optimel is – samen met nog zes andere producten – genomineerd voor het Gouden windei 2016. Voedselwaakhond FoodWatch reikt deze prijs voor het meest misleidende product alweer voor het zevende jaar uit. De winnaar van 2015 waren de cranberries van AH, die voor 68% uit siroop bestonden maar evengoed als ‘superfood’ verkocht werden. Stem je mee?

 Weet jij nog een product voor deze serie? En op welk product ga jij stemmen voor het Gouden Windei 2016?

In deze serie verscheen ook:

De vijf meest zinloze pakjes en zakjes
Nog meer zinloze pakjes en zakjes
Het houdt niet op, niet vanzelf…nutteloze pakjes en zakjes #3
Zakjes, pakjes, potjes en blikjes die wel kunnen
Nutteloze pakjes en zakjes uit de supermarkt #4
Nutteloze pakjes en zakjes #5 over de grote (en kleine) letters
De meest nutteloze pakjes en zakjes #6
Nutteloze pakjes en zakjes #7
De meest nutteloze pakjes en zakjes #8
Nutteloze pakjes en zakjes #9
De meest nutteloze pakjes en zakjes #10

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

17 Comments

 1. Ik kijk altijd m’n ogen uit in de supermarkt, maar dat bakje met 2 gekookte eitjes slaat toch wel alles. Ook een keer gezien, ik geloof bij de jumbo: verse muntthee. Dat zijn dus gewoon een paar takjes munt in een plastic bakje. Ik vind de marketing van tegenwoordig sowieso wel sterk, zoals dat je vorig jaar spruiten aan de plant kon kopen bij de Albert Heijn. Voegt he-le-maal niks toe aan versheid of smaak (boerendochter hier ;)) maar je betaalt er wel de hoofdprijs voor!

 2. De eerste keer dat ik deze reeks lees en ik ben nu al fan! Ik verbaas mij soms ook echt over wat er allemaal in de winkels ligt… en natuurlijk is ‘gemak’ gewoon fijn, maar laten we in hemelsnaam geen broodjes lucht gaan kopen met zijn alle! Zoals de optimaal en pindakaas met een vleugje honing en een heleboel suiker! Top artikeltje!

 3. Nee, wat een belachelijke producten zitten er tussen. Die slaverrijker, wat een verschrikkelijk woord trouwens, is helemaal onzin!

 4. Ongelofelijk wat voor een onzin fabrikanten kunnen uitslaan en wat voor misleidende verpakkingen ze maken en we trappen er als blinde kippen in.
  Extra fijn dat je een reeks hebt op je blog wat ons wat scherper houdt!

 5. Hahaha, die eieren. Gepeld en alles. Ik kook ze liever zelf 😛 20% suiker vind ik eigenlijk niet eens zo erg xD Die optimel is wel een beetje schandalig.

 6. Het meest bizarre is eigenlijk dat dit soort marketing gewoon is toegestaan ?. Zolang het me niks uit maakt en lekker smaakt hoor je mij niet klagen. Maar als je gezond wil doen kan je vaak erg misleid worden hierdoor!

 7. Yes weer een nieuw artikel in deze leuke serie! Het is weer bizar… Vooral die optimel, te idioot voor wiorden.

 8. Geweldig die eieren. Ik moest ook een paar keer goed kijken om te weten wat er stond. En dan die verpakking. Voor plastic tasjes die je makkelijk kunt hergebruik moet je betalen terwijl dit nutteloze plastic in de vuilnisbak verdwijnt.

 9. Er gaat toch niets boven zelf een vers gekookt eitje maken??

 10. Ik hoopte nog dat de eieren gepasteuriseerd waren, maar helaas kan ik daar niets over terug vinden. Waardeloos product :’)

 11. Echt dit blijft zo’n leuk artikel! Ik blijf me verbazen hierover. Griekse stijl yoghurt zonder Griekse yoghurt, honing en walnoot…. echt?! Kijk nu al uit naar het volgende artikel van deze serie, heerlijk.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*