Wat is een tuile?

Tuile beslag
Een tuile wordt gemaakt van een dun, vloeibaar beslag, dat na het bakken heerlijk knapperig wordt. Ze kunnen boogvormig zijn, maar kunnen ook plat worden gebakken. Ze kunnen ook als bakje gevormd worden, bijvoorbeeld om een ijsje in te serveren.

Tuile gebruiken
Een tuile kun je gebruiken als decoratie op een ijsje of taart, of als onderdeel van een dessert. Hartige tuiles zijn te gebruiken als decoratie bij een voor- of hoofdgerecht of een amuse. Ik gebruikte de visgraat o.a. bij deze makreel rilette. Je kunt de gemaakte tuiles enige tijd bewaren in een luchtdichte (koek)trommel.
Ik kocht mijn tuile visgraat vorm bij Temu. Als je daar liever niet koopt dan kun je (voor heel veel meer geld) ook hier terecht.

Tuiles maken
Het recept hieronder is voor een tuile bij een hartig gerecht. Het gebruik van dragon of oregano is optioneel, je kunt het ook weglaten. De lekkere amuse op de foto hierboven komt binnenkort online!

Tuiles maken
Wat heb je nodig:
- Tuile vorm siliconen
Ingrediënten
- 1 eiwit
- 18 gram bloem
- 13 gram roomboter
- gedroogde dragon of oregano optioneel
- 1 snufje zout
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Klop het eiwit los met de bloem.
- Smelt de boter langzaam in een pannetje of in de magnetron en giet het bij het eiwit mengsel.
- Voeg dragon (optioneel) en zout toe en klop tot een egaal mengsel.
- Verdeel de helft over de siliconen vorm en strijk af met de spatel. Het beslag moet alleen in de visgraat, de bovenkant moet helemaal schoon gestreken.
- Bak ca. 8 minuten in de oven. Je kunt de visgraatjes er vrijwel meteen voorzichtig uitdrukken.
- Herhaal met de andere helft van het beslag.




