ingemaakte radijsjes met kardemom

Ingemaakte radijsjes met kardemom

Radijsjes, ik ben er dol op! Als kind had ik een schooltuintje ter grootte van een stoeptegel en tuinkers en radijsjes waren in mijn herinnering de enige groente die ik daar oogstte. Nog steeds smaken radijsjes voor mij naar ‘vroeger’. Deze ingemaakte radijsjes met kardemom zijn dan ook de volwassen versie.

ingemaakte radijsjes met kardemom

Inmaken in frambozenazijn

In de foodybox die ik ieder kwartaal ontvang en waarin allerlei nieuwe producten zitten, trof ik een prachtige set natuurazijnen aan van Tromp & Rueb: appelazijn verrijkt met honing (ideaal voor een dressing), natuurazijn gerijpt op chili-venkel en natuurazijn gerijpt op framboos-kardemom. De prachtige roze kleur van deze laatste inspireerde mij tot het maken van dit recept, waarvan ik de basis haalde van de (leuke!) blog van Thearie.

ingemaakte radijsjes met kardemom

Radijsjes inmaken

Inmaken is een oude techniek om voedsel langer te bewaren. Je kunt echt van alles inmaken, in zuur, suiker, zout of alcohol. Het is belangrijk om de pot waarin je dat doet eerst te steriliseren. Dit doe je door de pot af te wassen met afwasmiddel en daarna uit te spoelen met kokend water (uit de waterkoker). Laat daarna drogen aan de lucht op een schone theedoek.

Deze ingemaakte radijsjes zijn – net als bijvoorbeeld augurkjes of zilveruitjes – de ideale tegenhanger van vet en doen het dus goed op een kaas- of borrelplank met vleeswaren en kaas.

ingemaakte radijsjes met kardemom

Ingemaakte radijsjes met kardemom

Wat heb je nodig:

Ingrediënten

  • Bos radijsjes
  • 150 ml frambozenazijn (of een andere azijn naar smaak)
  • 150 ml water
  • 60 gram suiker
  • 6 peperkorrels
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 10 kardemompeulen
  • 1 theelepel komijnzaad

Extra nodig: weckpotje (lege augurkenpot mag ook)

Was de radijsjes, verwijder het groen (vinden de cavia’s ook erg lekker!) en snijd de radijsjes in dunne plakjes, ik gebruikte een kaasschaaf (pas op je vingers!).

Doe de overige ingrediënten in een pannetje en breng al roerend aan de kook. Laat een minuutje of 10 zachtjes pruttelen. Giet de azijn over de radijsjes totdat alles onder staat. Sluit de pot af en laat afkoelen op het aanrecht. Bewaar daarna in de koelkast.

Laat alle smaken nog een nachtje intrekken, daarna kun je genieten!

Bewaar het recept voor ingemaakte radijsjes op Pinterest:

ingemaakte radijsjes met kardemom

Summary
recipe image
Recipe Name
Ingemaakte radijsjes met kardemom
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

2 Comments

  1. Oh, ik ga deze variant ook proberen. Heerlijk!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*