Onlangs mocht ik een kalkoen uit de oven voor maar liefst 10 personen uit proberen. We waren met z’n vijven, dus er was flink wat vlees over. Geen probleem, dat werd de volgende dag vakkundig omgetoverd tot kalkoenragout!
Kalkoenragout maken
Ragout maken is vrij eenvoudig, maar smaakt zelfgemaakt zoveel lekkerder dan uit blik. Heb je geen restjes kalkoen vlees? Kook dan 200 gram kalkoenfilet in water met een bouillonblokje in ca. 20 minuten gaar. Bewaar de bouillon en meet 300 ml. af.
Ragoutbakjes
Koop kant-en-klare ragoutbakjes of – als je het helemaal lekker wilt – maak ze gewoon zelf. Dat is helemaal niet zo moeilijk als je zou denken. Het recept voor ragoutbakjes vind je natuurlijk op mijn blog. Dit recept voor kalkoen ragout geeft je een pan vol ragout, ruim voldoende voor wel een pasteitje of 10. De kalkoen ragout is ook lekker om te eten met rijst.
Kalkoen ragout met champignons
Wat heb je nodig (vulling voor minimaal zes pasteibakjes/ragoutbakjes):
Ingrediënten
- 200 gram gaar kalkoenvlees (restje van een hele kalkoen of gekookt)
- 125 gram champignons (half bakje)
- 1 sjalotje
- 50 gram roomboter
- 60 gram bloem
- 300 ml kippenbouillon
- 200 ml room
- Takje verse tijm
- Peper en zout
- Extra roomboter om in te bakken
Bak de champignons in een koekenpan in wat boter bruin. Trek het kalkoenvlees los met twee vorken. Snipper het sjalotje fijn. Verhit de boter in de pan en fruit hierin op laag vuur het sjalotje. Voeg de bloem toe en verwarm een paar minuten op laag vuur om de bloem te laten garen. Roer er al roerend de warme bouillon door tot je een dikke gebonden saus hebt.
Voeg de room toe en roer goed door totdat alles is opgenomen. Voeg nu de champignons, kalkoenvlees en de tijmblaadjes toe (van het takje afritsen). Warm nog even door. Breng eventueel nog op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.