Ik ben gefascineerd door de geschiedenis van ons eten. Het leek me dan ook leuk een serie te maken waarin ik de geschiedenis van beroemde gerechten en producten onder de loep neem. In dit deel van de serie: pêche melba en melba toast. Geschiedenis van beroemde gerechten Nellie Melba Als […]
Geschiedenis
De culinaire geschiedenis van Zaanstad
Ik ben geboren en getogen in Zaanstad. Geboren in Westzaan en opgegroeid (tot mijn 19e) in Zaandam. Wist je dat de Zaanstreek een culinaire bakermat is? De liefde voor eten en koken zat dus vast al een beetje in mijn genen. De meeste mensen weten wellicht dat Zaanstad de thuishaven […]
De meest succesvolle (supermarkt)spaaracties
Waar doe jij het liefst je boodschappen? Meestal is dat bij de supermarkt die dicht in de buurt is, het meest prijsgunstig is of uit gewoonte. Maar vooral kinderen of een populaire spaaractie bepalen tegenwoordig vaker dan je lief is de keuze van de supermarkt. Hoe vaak ik niet weer […]
De geschiedenis van ons toetje
Dessert, nagerecht, toetje. Allemaal namen voor een belangrijk onderdeel van de maaltijd. Vind ik althans! ‘Life is short, eat dessert first’ is mijn motto. Wist je dat het woord ‘toetje’ in Nederland pas populair is geworden na 1973 en haar populariteit grotendeels te danken heeft aan Mona? Voor die tijd […]
De geschiedenis van Verkade
Eerder schreef ik over de geschiedenis van Albert Heijn, over hoe ik vanuit mijn kinderbedje naar het immense hoofdkantoor van de Zaanse grootgrutter keek. Maar er is nog een groot Zaans bedrijf waar ik mijn jeugdherinneringen mee deel, namelijk Verkade. Als we ’s morgens naar school liepen kon je al […]
Albert Heijn en ik – onze geschiedenis en Zaanse roots!
Ik ben geboren thuis bij mijn oma in Westzaan maar woon vanaf mijn geboorte in Zaandam. Vanuit mijn slaapkamertje zag ik het immense (inmiddels voormalige) hoofdkantoor van Albert Heijn aan het Anker Smidplein. Een heuse wolkenkrabber in die tijd! Zal dat de reden zijn dat ik altijd een zwak voor […]