Home » Ook te veel spullen? Ga aan de slag met ‘Mijn opruimboek’
Kleding opruimen

Ook te veel spullen? Ga aan de slag met ‘Mijn opruimboek’

Het is misschien wel mijn grootste terugkerende ergernis. Dat ik me aan de ene kant mateloos irriteer aan al die (overbodige) spullen die ik maar om me heen lijk te verzamelen. En dat ik aan de andere kant toch weer iedere keer thuis kom met een nieuw shirtje, notitieboek of handcrème. En dolblij ben met iedere goodiebag of pr-pakketje dat ik krijg. Ik droom van een minimalistisch lifestyle, maar omring mezelf met spullen. Dat moet anders! Met het ‘Mijn opruimboek’ van Tina Favache in de hand ging ik de afgelopen weken mijn huis door!

mijn opruimboek

Mijn opruimboek, je woning stap voor stap opruimen

Het is gewoon wel fijn, zo’n opruimcoach die je bij de hand neemt, je van adviezen en tips voorziet, en planmatig je hele huis helpt opruimen. Okay, niet in real life dan, maar dit boek is echt zodanig geschreven dat je er serieus mee aan de slag kunt. Mijn opruimboek bevat twaalf opruimuitdagingen:

 1. Kleding
 2. Boeken
 3. Keuken
 4. Bureau
 5. Badkamer
 6. Huishoudproducten
 7. Papieren
 8. Voedingswaren
 9. Zolder/garage/kelder
 10. Woonkamer
 11. Medicatie
 12. Memorabilia

Mijn opruimboek

Dat lukt me nooit!

Niet schrikken, je hoeft niet alles tegelijk te doen. Iedere uitdaging beslaat een hoofdstuk, o.a. voorzien van een planner. En hoe je het stap voor stap kunt aanpakken, in een uur, een dag of een week, net wat jij prettig vindt. Maar het helpt je ook even ter herinneren waarom je dit ook al weer doet, geeft je de mogelijkheid een beloning voor jezelf te noteren als je er in slaagt, voorziet in een goede voorbereiding en actieplan. Er is zelfs plaats om te tekenen hoe jij je nieuwe – opgeruimde – ruimte wilt invullen.  Hieronder behandel ik een paar opruimuitdagingen waar ik zelf al mee aan de slag ging.

Kleding opruimen

Kleding

Kleding, dat lukt me wel. Je moet jezelf eigenlijk steeds de vraag stellen of je het a) nog past b) nog wilt dragen en c) of het nog in goede staat is. Een nee op één van deze vragen? Weg ermee! En niet bewaren voor het geval je ooit nog eens vijf kilo afvalt. Je bewaart daarmee alleen een schuldgevoel waar je iedere keer weer mee geconfronteerd wordt als je je kast opendoet. Je kunt twee dingen doen: weggooien (en dat kan dus ook b.v. in de kledingbak) of weggeven/verkopen.

Tina is realistisch en wijst je op het feit dat verkopen tijdrovend is. Fotograferen, online zetten, reageren. Alleen maar doen dus als je denkt echt nog wat geld er mee te verdienen. Of organiseer een kledingruilparty met een groep vriendinnen of collega’s. Wij hebben dit een aantal keer op het werk georganiseerd, gewoon om 17.00 uur met een drankje en een hapje, en dat leverde altijd geweldig leuke aanwinsten op. En hoe leuk is het een ander blij te maken met jouw (net iets te krappe) jurkje?

Mijn opruimboek

Voedingswaren

Vind ik een lastige. Ik hou namelijk niet van eten weggooien. Maar ik krijg best wel veel voedingswaren en niet alles daarvan vind ik even lekker. Het nadeel ook van een overvolle voorraadkast is dat je producten die over de datum dreigen te raken niet goed meer ziet. Check dus regelmatig de datum en zet dat wat niet lang meer goed is in het zicht. Naar de voedselbank brengen kan natuurlijk ook (mits niet over de datum). Wat ik af en toe doe: een weekje eten uit de voorraadkast of vriezer. Dan plan ik het hele weekmenu rondom de al aanwezige voorraad. Ruimt weer even lekker op en je bespaart (ogenschijnlijk) geld! Ook neem ik af en toe een tas vol met eten mee naar het werk en laat daar collega’s uitkiezen wat zij lekker vinden.

Mijn opruimboek

Badkamer

Ook zo’n probleemzone bij mij in huis. Het lijkt soms net een klein filiaal van Kruidvat…. Waarom zijn er ook altijd van die 2+1 gratis aanbiedingen? Ik heb gewoon ook een zwak voor verzorgingsproducten en cosmetica. Afgelopen december had ik twee adventskalenders (eentje van de Duitste drogisterij DM en één van Yves Rocher). Ik kan het hele jaar nog vooruit met alle mini shampoo’s, doucheschuim en bodylotions die daarin zaten. Weggooien kan ik niet, dus ik heb me hier maar beperkt tot het netjes sorteren van alles. En met mezelf afgesproken voorlopig echt (ECHT) even niets nieuws te kopen…..

Droom jij ook over een minimalistische leefstijl en een opgeruimd huis? Dan kan ik je mijn opruimboek echt aanbevelen. Ik ga nog even door met opruimen!

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

9 Comments

 1. leuk om te lezen want ik ben toevallig begonnen met mijn jaarlijkse opruimwoede haha. elk jaar rond deze tijd worden de kasten open getrokken en word en redelijk wat weg gegooid. denk dan wel eens wat moet ik met al die “troep” hahah

 2. Ai, het raakt weer iets bij mij. Na drie keer de boeken van Marie Kondo te hebben gelezen zijn er echt wel een vuilniszak of 8 richting vriendin en haar zus en nichtje gegaan. Maar ik heb gewoon heel veel, wat allemaal nog heel mooi is (ik draag nog steeds dezelfde maat als 27 jaar geleden en ik kan slecht wegdoen dus …). Kleding vind ik juist heel lastig. Boeken daarentegen alweer een stuk makkelijker. Helemaal eens met dat verkoopgedoe. Dat geneuzel om een euro. Zet je iets te koop voor een tientje en dan biedt iemand serieus 4 euro inclusief verzendkosten. Doei, dan geef ik het liever weg. En dat is wat ik nu ook doe.

 3. Karin van Dam

  Leuk om te lezen en zo herkenbaar

 4. Leuk om te lezen en herkenbaar! Ik heb laatst meegedaan aan de mininalism challenge, waarbij je elke dag iets weggooit. Werkte heel goed voor mij! En de grootste eyeopener voor mij was dat je echt bijna alles gewoon kunt afgeven bij de kringloop. Zo makkelijk!

 5. Hallo Anne-Marie,

  Zo leuk te ziek dat je een blog geschreven hebt over mijn boek !!!!! Wauw ?

  Ik ga hem de volgende week zeker delen op de Facebookpagina van “Mijn Opruimboek”.

  Nog heel veel succes alvast.

  Tina Favache, Auteur Mijn Opruimboek

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*