Home » Bordspel Captains of the Golden Age
Captains of the Golden Age

Bordspel Captains of the Golden Age

Ik moet eerlijk bekennen: ik ben niet zo’n spelletjesfanaat. Mijn man en zoon daarentegen wel. En omdat het uiteindelijk wel super gezellig is, speel ik vaker dan me lief is avonden lang Monopoly, Triviant of Risk. Toen ik gevraagd werd om het nieuwe bordspel Captains of the Golden Age te testen zei ik dan ook – mede namens de mannen – volmondig ja!

Captains of the Golden Age

Captains of the Golden Age

De Amsterdamse initiatiefnemers van dit spel haalde vorig jaar binnen twee weken het geld op via Kickstarter (een soort fundraisingsite). Het bijzondere van dit spel? Captains of the Golden Age is een bordspel waarbij geluk geen rol speelt. Waar het om draait is de tactiek en interactie van de spelers. Geen dobbelstenen nodig dus. Het spel speel je met 2 tot 4 spelers (9 jaar en ouder) en duurt zo’n 1 tot 3 uur.

Captains of the Golden Age

Wat is Captains of the Golden Age?

In Captains of the Golden Age zijn de spelers kapitein tijdens de Gouden eeuw. Het doel is om peper van de Orient naar de Republiek te verschepen. En omdat peper kostbaar is, moet je eerst de zeeën over varen om te handelen in koper, rum of hout. Maar let op, onderweg kunnen andere kapiteins je aanvallen. Ga je vol in de aanval, met je manschappen of kanonnen? Of kies je er voor handel te drijven? Niet de dobbelstenen maar jouw slimheid en tact én dat van de andere spelers beslissen het verloop van het spel.

Captains of the Golden Age

Wat vonden wij ervan?

Het spel ziet er mooi en degelijk uit. Een mooi rond wereldbord, diverse kaarten, pionnen en een enorm boekwerk met de spelregels. En geloof me, wij waren wel een half uurtje zoet met het lezen en begrijpen ervan. De spelregels lezen overigens als een spannend jongensboek, dus dat half uur was geen verloren tijd. En als je er eenmaal inzit, dan gaat het eigenlijk vanzelf!

We hebben bijna twee uur gespeeld, terwijl we genoten van een uitgebreide borrelplank. De ideale combinatie toch? En we leerden Bodhi die avond en passant een nieuw spreekwoord: ‘Wanneer twee honden vechten om een been, gaat de derde er mee heen’. Want terwijl Peter en Bodhi elkaar om beurten aanvielen voer ik stilletjes over zeeën, sloeg rum, peper en koper in en won uiteindelijk het spel! Als je het spel voor de tweede keer speelt is het nog leuker. Je weet nu welke tactieken je kunt toepassen. Het is echt een heel leuk, leerzaam en uitdagend bordspel!

Captains of the Golden Age

Ook spelen? 

Bestel ‘m nu

Voor deze blogpost heb ik artikelen toegestuurd gekregen. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

41 Comments

 1. Mijn favoriete bordspel is: Kolonisten van Catan

 2. Margré Pothoven

  Het favoriete bordspel van ons gezin is Monopoly! Heerlijk zo’n nieuw spel. We zijn heel benieuwd naar de uitslag!

 3. Ik zou ook zeggen Kolonisten van Catan, maar een ouderwets avondje Monopolie vind ik ook heel leuk, net als Mankomanie, Cluedo, Doolhof. Eigenlijk heel veel spelletjes.

 4. ik ga voor het Mens erger je niet spel als favoriet. Het enige spel wat mijn moeder van tafel veegde als haar pionnen eraf moesten. Good memories

 5. Mijn favo bordspel is Kolonisten van Catan of Risk. En dan hard tegen hard, no mercy. De kids kunnen inmiddels goed tegen hun verlies ?. En met wat lekkers erbij blijft het toch gezellig. ?

 6. Het is alweer een tijdje geleden dat we het gespeeld hebben, maar ons favoriete bordspel is toch wel Kolonisten van Catan.

 7. Mijn favo spellen zijn rummikub en carcassonne! Dit spel lijkt me ook erg leuk!

 8. Gaaf zeg! Dit klinkt als een heel leuk spel en de foto’s zien er gezellig uit :-). Wij spelen thuis graag bordspelletjes en vaak met een historisch thema. Mijn favorieten zijn Cluedo en Dixit.

  Josephine recently posted: Blognieuws: Nieuwsbrief en gratis kalender 2018
  https://www.myinnervictorian.nl/nieuwsbrief-gratis-kalender-2018/

 9. Mijn favoriete spel is kolonisten van Catan met steden en ridders en zeevaarders

 10. Ik kan er niets aan doen, maar Kolonisten van Catan is ook mijn favoriet. Ik speel ook andere versies voor de afwisseling.

 11. Henny Diepenhorst

  Wie is het doe ik veel met mijn kleindochters. Mijn kleinzoons spelen graag Monopoly. Een nieuw spel is altijd welkom!!

 12. Het liefst 30 seconds, ticket to ride of colonisten van Catan. Ik vind alles leuk, maar stiekem draait het om de gezelligheid! Een nieuw spel komt hierbij zeker van pas 🙂

 13. Cluedo en Monopoly zijn onze favoriete bordspelletjes. We hebben een uitgebreide collectie, maar deze past daar nog prima bij!

 14. Wat ontzettend leuk! Ik heb over dit spel al eerder eens een review gelezen en het doet me een ietsiepietsie aan het RISK van “vroeger” denken. Het lijkt ons een geweldig spel! We zijn een echt spelletjesgezin en niks is er leuker dan met z’n allen aan de grote tafel en spelen maar. Dat is echt genieten met een hoofdletter G, ook al gaat het er soms hard aan toe haha. Tja iedereen (groot en klein) wil natuurlijk winnen! Dit zou een super leuke uitbreiding zijn, een nieuw spel is meer dan welkom.

  Op dit moment zijn Rummikub en Yahtzee de favorieten in huis. Al slaan de kids een potje Monopoly ook niet over. Mijn duimen gaan hard draaien!

 15. Geweldige post! Ik ben dol op bordspellen, maar bijna al mijn vrienden niet! Maar als we een avond spelen( bij voorkeur Kolonisten) ziet onze tafel er ook zo uit! Heerlijk he!

 16. Miekske Dingens

  Gaaf! Heel graag een kansje, we proberen ook wekelijks een dagje zonder tv te doen, en in plaats daarvan een leuk spel 🙂 We hebben verschillende soorten in onze spellenkast staan: Carcassonne, Kolonisten van Catan, Blokus, maar ook ‘gewone’ spellen: Dokter Bibber, 4 op een rij…. 🙂
  Momenteel is 1 van de favoriete spellen: Halli Galli en Gubs

 17. Ons favoriete bordspel is kolonisten van Fatah. Dit spel zou ik graag winnen voor onze tweeling Lucas en Eva die dol zijn op spelletjes en die 5 december jarig zijn 😀

 18. Momenteel mag ik Monopoly spelen met mijn kleindochters. Iedere dag maar weer. Helemaal verknocht zijn ze er op. En ja, ze komen dus bijna dagelijks………

 19. Ons (mijn vriend, vrienden en ik) favoriete bordspel is Risk! Wij organiseren met regelmaat een spelletje avond. Een keer een ander bordspel zal erg gewaardeerd worden.

  Wij gaan heel hard duimen!

  Liefs

 20. Marja (scorpio062)

  Ons favoriete gezelschap spel is tot nu toe Kolonisten van Catan,maar dit zou zomaar de nieuwe favoriet kunnen worden ?

 21. Wat leuk! Het klinkt nog vrij ingewikkeld haha maar dat is altijd een kwestie van proberen. Onze favoriet is Carcassonne!

 22. heel leuk om te lezen en het spel ziet er op je foto’s inderdaad er mooi uit! mijn vriend en zijn broers zijn ook echte spelletjes fanaten dus oa met kerst spelen we met zn 6e rond de tafel, wat we allemaal wel leuk vinden is het spel ‘saboteurs’ maar ook ‘machiavelli’ is al erg lang populair ook bij mijn familie.

 23. Dochterlief is net zeven, dus bordspellen zijn hier nog niet echt aan de orde geweest. Wel Triominos, Uno en Halli Galli.
  Maar (yes!!!) ze is ondertussen oud genoeg om kennis te maken met ‘stevige’ bordspellen: ik doe mee!!!

 24. Klinkt als een te gek nieuw spel, oeh dat zou 1e kerstdag wel een leuke competitie geven. Met de kids is het of 30 seconds of Monopoly merken. Vooral bij het 1e spel veranderen de spelers naar mate de speeltijd vordert in super fanatieke valsspelende herriemakers die bijgeluiden maken door chocolade en zoutjes.Echt! Hahaha. En met vrienden Carcassonne. Altijd weer even erin komen en dan gezellige verhalen erbij.

 25. Lijkt me een heel leuk spel, onze meisjes zijn nu 1,5 en 4 dus voorlopig om met vrienden te doen! (Gaan toevallig het weekend van oud en nieuw met vrienden die ook kleine kids hebben naar een huisje toe in Friesland). Kolonisten, Carcassonne, yahtzee, uno en 30 seconds zijn nu favoriet.

 26. Ons favoriete bordspel is ticket to ride. Met de kinderen doen we veel kaartspellen en eigenlijk nog geen bordspel omdat we die nog niet hebben. Ik doe graag mee

 27. Onze fam is een echte spelletjes fam. Weekend 8 dec gaan we weekend weg met z’n 15-en gaan we het hele weekend spelletjes doen en puzzelen en hoe leuk is het dan een nieuw spel bij ons te hebben!! Kolonisten van katan hebben wij al zooooo vaak gespeeld ( onze favoriet) dat ik vorig jaar op Koningsdag een ander spel moest kopen omdat wij het verschil tussen graan en hout niet meer konden zien?

 28. Marita Cuypers

  Graag doe ik mee voor een kans op dit leuke bordspel, een klassieker is nog steeds Ganzenbord!

 29. Femia Zuidema

  Wij zijn thuis gek op een spelletje Catan doen, maar dit lijkt ook een zeer leuk spel, zou zeer welkom zijn voor de komende heerlijke gezellige winteravonden

 30. Ik heb hem echt meerdere keren in mijn handen gehad en toch leg ik hem steeds weer terug. Het lijkt mij een erg leuk bordspel

 31. Wat een top spel (lijkt het me)! Spelletjes spelen we hier geregeld, zeg maar gerust heel vaak. Rummikub is favoriet, vandaag nog met de boys twister gespeeld (hilarisch!) en het fijne ouderwetse mens erger je niet bordspel is ook niet weg te denken. Met Captains of the Golden Age wil ik graag mijn gezin verrassen. Nog meer spelplezier. Fingers crossed

 32. Dit klinkt als een leuk spel! Ik zou hier graag mijn vriend mee verrassen, die is gek op dit soort strategische spellen (Risk, Agricola, Stenen Tijdperk, etc.). En als geschiedenisdocent is het thema van dit spel extra leuk, misschien zelfs ook wel voor zijn leerlingen 🙂

 33. Wij hebben wel zin in een spelletjesavond! Leuk ook om een nieuw spel te ontdekken, wij zijn nieuwsgierig!

 34. Dit lijkt mij een leuk, leerzaam, Educatief en uitdagend spel te zijn. Ons favoriete spel is momenteel Kolonisten van Catan.

 35. monique ten hoeve

  vroeger zo vaak en lang monopoly gespeeld dat ik jarenlang geen spel meer kon zien. de laatste jaren spelen we af en toe kolonisten van catan.
  dit lijkt me een erg leuk spel zeker om met onze vrienden te spelen tijdens de kerstvakantie. eens kijken wie er handelsgeest heeft.

 36. Mijn favoriete spel is Kolonisten van Katan. Als wij thuis een spelletje spelen gaat het er altijd erg hard aan toe haha. Kan niet wachten om dit spel uit te proberen!

 37. Ons favoriete bordspel is monopoly, maar deze zou monopoly van de eerste plaats kunnen verdringen!

 38. Joke van Kasteel

  Speel graag van die soort spellen. Een nieuw spel lijkt me t einde.

 39. Mijn favoriete spel.is carcasonne, en dan met zoveel mogelijk uitbreidingen. Zo te lezen maakt captains of the golden age ook veel kans op deze titel

 40. dat lijkt me leuk weer wat anders dan tv ,tablet voor de kids

 41. Ik was vroeger ook niet echt een liefhebber van bordspellen, maar tegenwoordig speel ik graag in de weekenden met vrienden. Vooral strategiespellen hebben mijn voorkeur gekregen. Daarnaast wil ik ook graag spellen kopen die ik kan uitbreiden, zodat je oneindig veel mogelijkheden krijgt om het spelverloop te veranderen!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*