Home » La-la-lavendel!
lavendel takjes

La-la-lavendel!

Vanaf vandaag schrijft gastblogger Evita iedere twee weken over wonen en (interieur)styling. Meer over Evita lees je op de pagina gastbloggers (red). Als je mijn eerste blogpost leest zit ik in het vliegtuig dat mij weer terugbrengt naar Nederland, samen met mijn lief en hond Molly. Twee weken heerlijk genoten van alles wat Frans is. Om mijn vakantie blues nog een beetje uit te stellen, deel ik daarom vandaag mijn eerst geschreven blogpost over mijn vakantie in Frankrijk met in de hoofdrol die heerlijk ruikende lavendel!

lavendel veld

Lavendel of Lavendula

Je ne sais quoi… trés Frans zo’n lavendeltakje dat een onweerstaanbare en rustgevende geur verspreidt! Er zijn verschillende soorten lavendel, met allemaal hun eigen geur en kleur. De bloemen zijn meestal violetblauw, maar er is ook lavendel met witte (Lavendula angustifolia “Alba”) of roze bloemen (Lavandula angustifolia “Hidcote Pink”). De soort met pluimachtige schutblaadjes (Lavendula stoechas) kan minder goed vorst verdragen.

Wil je een beetje Frankrijk naar Nederland halen? Zet lavendel (Lavendula) in je tuin of op het balkon in de volle zon. Hoe meer zon, hoe liever. De grond waarin de plant staat mag niet te nat zijn. De plant bloeit vanaf juni tot medio augustus. De hoogte van de plant is tussen de 25 en 50 centimeter.

lavendel takjes

Kalmerende geur

Wist je dat lavendel door veel mensen wordt gezien als een medicinaal middel? Het zou kalmerend zijn voor de zenuwen en de geest tot rust brengen. Daarom vind je zo nu en dan in de Franse hotels een takje lavendel in bed naast je kussen. Lavendel geeft je een rustig gevoel om zo weg te kunnen dromen omringd door de heerlijk geur van dit paarse takje…

Ik was verrast te lezen, dat uit lavendelplanten nectar wordt gehaald, waar honing van hoge kwaliteit uit voorkomt! Lavendel wordt ook gebruikt in de Franse keuken. Bijvoorbeeld om producten als wortelen en tomaten een extra smaak te geven. En in lavendelkoekjes of lavendeltruffels. Of het dient simpelweg als decoratie.

Omdat lavendel lekker ruikt, rustgevend en decoratief is, kun je aan de slag door zelf deze heerlijk scrub (niet te gebruiken voor op je gezicht) en lavendelzeepjes te maken. Misschien leuk om dit eens thuis uit te proberen en hier je gasten mee te verrassen?

lavendel scrub

Lavendel – zeezoutscrub

Je hebt hiervoor nodig: 2 el kokosolie * grof zeezout * lavendelkorrels * lepel

Smelt de kokosolie in de magnetron. Vul een schaaltje mee zeezout en doe er naar behoefte lavendelkorrels bij. Roer door elkaar en voeg dan de gesmolten kokosolie toe. Roer nog een keer goed door.

lavendel zeep

Lavendelzeepjes

Je hebt hiervoor nodig: harde zeep * takje lavendel * siliconen bakvormpjes * pan * spatel * lavendelolie

Smelt de zeep au bain-marie tot hij vloeibaar is. Roer af en toe door om te kijken of er nog harde stukken in zitten. Doe ondertussen lavendel naar wens in de siliconenvormpjes. Voeg eventueel lavendelolie toe aan de gesmolten zeep en giet deze dan in de vormpjes. Zodra de zeepjes weer hard zijn kunnen ze uit het vormpje worden gehaald.

heide

Vite vite de heide op!

Inmiddels zijn wij geland en weer terug naar alles wat Nederlands is!

Word je net zo blij van het paarse takje als ik? Maak dan een wandeling en laat je verrassen door de prachtige, bloeiende, paarse heidevelden in Nederland! De heide staat nog tot in de maand september in bloei, dus vite, vite…en geniet!

heide

Foto’s: Shutterstock

2 Comments

  1. Wat een ontzettend leuke tips! Die wil ik ook wel graan proberen. De zeepmethode heb ik trouwens wel eens in een boek met victoriaanse huismiddeltjes zien staan. 🙂 Weet iemand waar je lavendelkorrels kunt kopen? En misschien ook gedroogde lavendel? Mijn lavendelplantje heeft het helaas begeven..

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*