Trouwe lezers van mijn blog weten dat ik gefascineerd ben door de geschiedenis van ons eten en een voorliefde heb voor nostalgie. Zo schreef ik bijvoorbeeld al eerder over de trends in eten en drinken van de jaren 60, 70, 80, 90 en 00. In de rubriek Nostalgie en eten laat ik twee keer per maand iemand anders aan het woord over zijn of haar culinaire (jeugd)herinneringen, inclusief een recept.
Deze week de culinaire herinneringen van Gereon (51) van de blog Gereons keuken thuis.
Nostalgie en eten – Gereons keuken thuis
Als je vroeger mocht kiezen wat er op tafel kwam, wat werd er dan gegeten?
Mijn favoriete kostje was spinazie, dat heb ik in Pognana aan Comomeer in Italië (waar we destijds een tijdje woonden) leren eten. Het hek was van de dam. Ik wilde alleen nog maar spinazie. Een kleuterjuf riep eens mijn moeder op het matje, dat het niet goed was dat ik alleen spinazie bliefde. Verder was ik als kind een makkelijke eter. Voor mij gold het adagium: “Eet eerst je toetje op en dan krijg je warm eten!” Ik ben nog steeds geen toetjesmens. Jaren later werd mijn favoriete gerecht paella. Dat koos ik altijd!
Je eerste zakgeld! Welk snoep kocht je daar van?
Zakgeld kocht ik eigenlijk geen snoep van. Als kind kregen wij wel geld mee om in de zomer trekdrop of dropsleutels te kopen in het zwembad. Maar aangezien ik geen snoepkous of zoetekauw ben zijn hiervan geen herinneringen blijven hangen. Als Betuws kind herinner ik me wel, dat wij met bergen kersen naar het zwembad gingen en dan kersenpittengevecht deden. Of appels plukken uit een boom om op vuur te poffen.
Je bent jarig! Wat kreeg je bij de koffie (of limonade) en welke hapjes stonden er op tafel?
Mijn verjaardagen werden altijd gevierd met een Bossche Bol van de Groot uit het vuistje. Van hapjes op tafel kan ik mij niet veel herinneren. Sowieso hadden wij thuis de regel, dat mijn broer en ik om en om op zaterdag mochten kiezen, wat er werd gedronken en gesnackt. Ik koos dan altijd voor cola en chips. Mijn broer koos voor cassis en knalgele kaasflips.
Eten wat de pot schaft! Wat at je tegen heug en meug?
Doorgekookte groenten. Ik had als kind een hekel aan bloemkool, andijvie en gekookte witlof. Vies, snotterig. Biest, ook zo klef en vet. De baklucht van lever is ook zo’n dingetje. Daardoor lust ik nog steeds geen gebakken lever (ganzen- of eendenlever daargelaten) Wel in een paté, die mijn moeder maakte. En het allerergste vind ik –nog steeds- gebakken of gekookte eieren.
Welk product is – tot je grote verdriet – uit de supermarkt verdwenen en niet meer te koop?
Saroma instantpudding. Dat mis ik soms echt. Ik weet het is chemische rommel, maar wel jeugdsentiment. Ook mis ik de griesmeelpudding van de Boerenbond, met sukade en vruchtjes. Echt zaterdagavond eten, direct uit de pan warm met vel op je bord.
Welk recept heb je vanuit huis meegenomen wat nog steeds af en toe op tafel komt?
Dat zijn verschillende recepten, zoals de hete bliksem van mijn grootmoeder, alhoewel ik dat tegenwoordig wat papperig vind. Boemboe bali ikan van makreel, frikadel pan of babi ketjap van mijn moeder. Onlangs was ik in IJmuiden en toen kwam ik op een andere klassieker, door de scharrelvis, die ze aanbieden (dat is bijvangst en voor een habbekrats te koop). Ik ben gek op zarzuela. En als ik alleen thuis ben mijn volvette studentenhuispasta met room, spek, kaas en extra eidooiers. Dan lust ik wel eieren. Gek hè.
Dit was de laatste aflevering van de rubriek Nostalgie en eten! Ruim een jaar lang heb je om de week op zondag kunnen lezen over de (culinaire) jeugdherinneringen van (veelal) foodbloggers. Maar bijvoorbeeld ook van mijn moeder. In de index kun je ze allemaal nog eens nalezen onder de categorie ‘nostalgie‘
Jammer dat de serie is afgelopen, ik heb ‘m met veel plezier gevolgd! In ieder geval een waardige afsluiter, leuk om te lezen Gereon! Saroma kwam bij ons ook vaak op tafel, benieuwd of ik het nog zou lusten…
Saroma kun je nog steeds kopen, al denk ik niet dat het dezelfde is als uit mijn jeugd. En of ik het inderdaad nog zou lusten?
Tegen heug en meug at ik kristalsuiker met cacaopoeder er door .Dat kregen we op brood als er niet zoveel geld meer was ,om ander beleg te kopen .Want met 12 kinderen ging dat hard.
Deed ik vroeger ook vaak, kristalsuiker en cacaopoeder, maar vooral omdat ik dat zo lekker vond!!