Home » Laat je verrassen tijdens de Bio10daagse!
Bio10daagse

Laat je verrassen tijdens de Bio10daagse!

Van 14 t/m 23 september vindt de Bio10daagse plaats. Laat je verrassen en ontdek wat supermarkten, speciaalzaken en biologische boeren allemaal voor lekkers te bieden hebben! Want kiezen voor biologisch, is eigenlijk heel natuurlijk!

Bio10daagse

Diervriendelijk

Biologische boeren laten dieren zoveel mogelijk hun natuurlijk gedrag vertonen. Denk kippen die buiten vrij rondlopen en in de modder en stro wroetende blije varkens. En wist je dat er rond biologische bedrijven 25% meer vogels en drie keer zoveel vlinders voor komen? Boeren houden hier rekening mee door bijvoorbeeld bloemen langs de akkers te zaaien en door pas later in het jaar te maaien, zodat weidevogels de tijd krijgen hun jongeren groot te brengen.

Bio10daagse

Natuurlijk

Vervelende insecten die de oogst opeten? Die kun je ook natuurlijk bestrijden, met bijvoorbeeld lieveheersbeestjes of uienolie. De bodem van de biologische landbouw is altijd het uitgangspunt. Dus gebruiken de boeren dierlijke mest en compost en houden ze rekening met rustjaren en de manier van bewerken.

Bio10daagse

(Kunst)mest

De lancering van de Bio10daagse vond plaats in het Rijksmuseum. Waar foodhistoricus Lizet Kruyff liet zien dat biologische landbouw van alle tijden is. En dat we met honderd procent natuurlijke landbouw heel goed in staat zijn een aantrekkelijk en gevarieerd pakket groente en fruit op de markt te brengen.

Bio10daagse, kunst(mest) in het Rijksmuseum
De welvoorziene keuken, Joachim Bueckelaer, 1566

Op het schilderij van Joachim Beuckelaer, de Welvoorziene keuken, zien we dat diervriendelijkheid nog niet echt een issue was in de 16e eeuw. De gehanteerde methoden waren echter nodig om – bij gebrek aan koeling – het vlees vers te houden.

Bio10daagse, kunst(mest) in het Rijksmuseum
Bakker Arent Oostwaard en zijn vrouw Catharina Keizerswaard, Jan Havicksz Steen, 1658

Bij het schilderij van de Bakker wees Lizet ons op de verborgen erotiek in schilderijen uit die tijd. Ik moest even zoeken maar naar het schijnt gaven koekjes en krakelingen met gaten in die tijd zinnenprikkelende signalen af…..

Bio10daagse (Kunst)Mest in het Rijksmuseum

Biologische culinaire hoogstandjes!

Zinnenprikkelend was in elk geval de lunch die we na afloop geserveerd kregen in RIJKS*. De (oer-Hollandse) culinaire hoogstandjes van sterrenchef Joris Bijdendijk waren schilderijtjes op je bord! Joris gaf ons een demonstratie van de bereiding van een in zoutkorst gebakken koolraap. Een verrassend en heerlijk gerecht, wat we later ook geserveerd kregen tijdens de lunch. Meer over de lunch én het recept van de koolraap lees je morgen!

bio10daagse

Bio10daagse

De Bio10daagse wordt mede mogelijk gemaakt door Bionext. Bionext maakt zich sterk voor meer duurzame biologische voeding en landbouw.

Ik ben voor dit event uitgenodigd. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

5 Comments

  1. Goed om te weten. Ik probeer wanneer mogelijk biologisch te eten, daarom ben ik heel benieuwd naar de acties van de komende dagen.

    Leuk, die link naar de geschiedenis met deze mooie schilderijen! Uiteraard was biologisch eten eeuwenlang de norm – al griezel ik soms van de zaken die er door brood of melk gemengd werden. 😉
    Ik kijk uit naar je verslag uit het Rijksmuseum!

  2. Al was het eten niks, het uitzicht was wel heel goed! Hahahaa..
    Maar nu even serieus: zeker goed om er bij stil te staan. Sinds ik in dit dorpje woon ga ik ook vaak naar de biologische boerderij winkel. Sindsdien word ik zelfs beroerd als ik al die aanbiedingen van supermarktvlees zie..

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*