Home » Museumtip! Eten bij de kunstenaar – van stilleven tot fooddesign
Chloe Rutzerveld_Anders eten

Museumtip! Eten bij de kunstenaar – van stilleven tot fooddesign

In De Mesdag Collectie in Den Haag is van 26 augustus t/m 31 oktober de tentoonstelling ‘Eten bij de kunstenaar – van stilleven tot fooddesign’ te zien. In deze tentoonstelling staan de voedselstillevens van Sientje Mesdag-van Houten centraal. Sientje was de vrouw van de beroemde zeeschilder Hendrik Willem Mesdag.

Sientje_Druiven-kalebas-en-andere-vruchten-HR

Sientje was verzot op eten: op haar bord en op het doek. Tijdens de tentoonstelling kom je ook letterlijk thuis op bezoek bij het echtpaar Mesdag: De Mesdag Collectie is gehuisvest in de voormalige residentie van het echtpaar!. Hier schilderde Sientje haar voedelstillevens en gaf zij de meest fantastische diners voor vrienden uit de kunstenaarswereld.

Voedselstillevens

Naast de voedselstillevens van Sientje zijn er ook voedselstillevens van kunstenaars uit de verzameling van het echtpaar te zien, zoals ‘Stilleven met appels’ (Gustave Courbet), ‘Stilleven’ (Jean François Millet) en ‘Vis’ van (Antoine Vollon). Ook persoonlijke objecten zijn te bewonderen zoals de menukaart van het diner ter ere van Sientjes 70ste verjaardag op 23 december 1904.

De voedselstillevens uit het einde van de 19e eeuw worden samen getoond met hedendaagse kunst en fooddesign, waardoor de veranderingen van het weergeven en presenteren van eten heel mooi in kaart worden gebracht.

Chloe Rutzerveld_Anders eten

Kunstenaars laten in hun klassieke stillevens een evenwichtige compositie en verstilling zien. Weer andere kunstenaars gooien juist het clichébeeld van het stilleven omver en tonen nieuwe vormen hiervan. Tot slot geven verschillende fooddesigners een blik op de toekomst van ons voedsel. Zij experimenteren bijvoorbeeld met vraagstukken over onder andere onze eetcultuur, voedselproductie en de effecten hiervan op mens en milieu.

Itamar Gilboa_The Food Chain Project LR

De Mesdag Collectie is gevestigd aan de Laan van Meerdervoort 7-F in Den Haag en is geopend van woensdag t/m zondag, van 12.00 – 17.00 uur. Toegang is € 9 euro (gratis met de Museumjaarkaart). Je kunt ook een combikaart kopen voor Panorama Mesdag.

Credits Fotografie:
Sientje Mesdag-van Houten, Druiven, een kalebas en andere vruchten, z.d., waterverf op papier, De Mesdag Collectie, Den Haag
, hwm246
Chloé Rutzerveld, Anders eten, 2015, installatie kleiobjecten en glas
Itamar Gilboa, The Food Chain Project , 2013-2016, verzameling gipsobjecten, wisselende afmetingen

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

2 Comments

  1. Ik vind dit zo leuk aan jouw foodblog! Jij belicht alle kanten van food, ook de kunst! Loveit! xoxo

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*