Home » Museumtip: Eten in oorlogstijd
Eten in oorlogstijd

Museumtip: Eten in oorlogstijd

In het Verzetsmuseum in Amsterdam vindt vanaf 15 oktober t/m 28 mei 2017 de tentoonstelling Eten in oorlogstijd plaats. Een interessante tentoonstelling voor iedereen die van eten en geschiedenis houdt!

Eten in oorlogstijd

Eten in oorlogstijd: een healthy lifestyle

Gezonde voeding is in de mode: minder vlees, vet en zuivel en meer groente. En die laatste bij voorkeur uit het seizoen en als het even kan zelf verbouwd. Wat nu trendy is, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog een noodgedwongen eetpatroon. En hoewel de bevolking dit zelf zag als een verarming kwam men feitelijk niets tekort. Tot aan de hongerwinter althans.

Topkoks aan de slag

Vijf bekende topkoks namen de uitdaging aan van het Verzetsmuseum: creëer een gerecht met ingrediënten die tijdens de bezettingsjaren beschikbaar waren. De hoofdrollen zijn weggelegd voor Pierre Wind, Bobby Rust, Angélique Schmeinck, Edwin Florès  en Julius Jaspers. Wat hebben deze koks bedacht, en wat aten we tijdens die vijf jaar bezetting? Was dat ongezond? Of viel dat eigenlijk wel mee? Van koken met bloembollen tot wildplukken en aan de kook met de pakketten van de voedseldropping rond de bevrijding.

Thee voor 180 gulden

Daarnaast komen in de tentoonstelling allerlei aspecten van voedsel tijdens de Tweede Wereldoorlog aan bod aan de hand van persoonlijke verhalen. Wist je bijvoorbeeld dat katten smaken als haas? En dat een pond thee in 1943 op de zwarte markt 180 gulden (een maandloon) kostte? Dat er geen haring meer te koop was? Of dat jenever zeer schaars werd?

Tentoonstelling Eten in oorlogstijd
15 oktober t/m 28 mei 2017

Verzetsmuseum Amsterdam

Openingstijden:

Maandag 11-17 uur
Dinsdag t/m vrijdag 10-17 uur
Zaterdag, zon- en feestdagen 11-17 uur
Gesloten: 1 januari, 27 april en 25 december
Volwassenen 10 euro, kinderen t/m 15 jaar 5 euro, gratis met Museumjaarkaart

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

4 Comments

  1. Lijkt me heel interessant die tentoonstelling. Je kunt je niet voorstellen wat oorlog en weinig voedsel met mensen moet hebben gedaan.
    Overigens vind ik dat met die topkoks toch een beetje dubbel. Ik weet niet zo goed wat ik daarvan vind. Ik begrijp dat je er zo aandacht aan geeft, maar of dat de juiste manier is? Beetje misplaatst of zo?

  2. Ik wil hier heel graag naartoe gaan. Zoals ik al op FB vertelde, is mijn oma tijdens de hongerwinter met haar kinderen in WOII weilanden doorgeploeterd, op zoek naar eten. Ik vind dat zo heftig altijd weer als ik het hoor van mijn moeder…Dus ook hier even vermelden: dank je wel voor je updates!

    Ps: ik vraag me echt serieus af of ik in staat zou zijn om kat te eten in een hongerwinter…schijnt dat je overlevingsskills het uiteraard van je overnemen, maar ik HOU zo van dieren!

    xoxo

    • Dat is ook inderdaad heftig om te horen als het je eigen familie is overgekomen. Ik denk dat idd je drang om te overleven het op een gegeven moment overneemt. Maar ik moet er ook niet aan denken hoor!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*