De fototentoonstelling The future of food is t/m 1 oktober 2017 te zien in het Museon in Den Haag. De expositie toont hoe de mens inspirerende en creatieve oplossingen bedenkt om het wereldwijde voedselvraagstuk aan te pakken. De tentoonstelling bestaat uit meer dan 75 foto’s en wordt gepresenteerd in speciale presentatiepanelen met LED-technologie. In samenwerking met National Geographic is de expositie verrijkt met informatieve illustraties.
The future of food
The Future of Food gaat over te veel en te weinig eten, over veelzijdig en eentonig voedsel en hoe de mens de natuur voor het verkrijgen van voedsel gebruikt. Via aansprekende verhalen en beelden wordt getoond hoe enorm verschillend voedselproductie- en consumptie wereldwijd is.
Hoe komen we aan eten vs wat zullen we eten?
Honderdduizenden jaren was de vraag die de mens dagelijks bezighield: ‘Hoe komen we aan eten?’ De vraag voor veel mensen is nu: ‘Wat zullen we vanavond eten?’ Voedsel is veel belangrijker dan alleen de mens in leven houden. Voedsel verbindt ons met de wereld om ons heen. Wat en hoe we eten wordt ook bepaald door welvaart, culturele tradities en persoonlijke keuzes. Voedsel vertelt meer over wie we zijn. Op aarde zijn er miljarden monden die gevoed moeten worden. Terwijl de wereldbevolking in rap tempo groeit, zijn er inspirerende innovaties en creatieve oplossingen nodig om het wereldwijde voedselvraagstuk aan te pakken.
Museon
Het Museon is een interactief museum voor cultuur en wetenschap met een educatieve missie. Het Museon wil mensen inspireren om de wereld te ontdekken en met respect te behandelen.
Museon
Stadhouderslaan 37
Den Haag
www.museon.nl
Credits uitgelichte foto – Zeeleven – Foto: Matthieu Paley
De Bajau van Maleisië vissen en duiken voor bijna alles wat ze eten. Sommigen wonen in huisjes op het strand of in paalwoningen, anderen hebben alleen hun boot als huis. Dit meisje, Alpaida, en haar gezin leven het hele jaar op hun lepas-lepas, handgemaakte woonboten. Met haar gezicht gepoederd met bedak sejuk, een verkoelend poeder gemaakt van rijst en pandan-bladeren, peddelt ze richting vrienden in paalwoningen.
Credit artikel foto – Sorgo-oogst – Foto: Jim Richardson
Sorgo oogsten in de regio Wakoro in Mali. De lange stengels van de sorgo worden geknakt en de toppen geplukt. Daarna worden ze gedorst en gewand. Djenebou Dembele laat de sorgo zien. Samen met zo’n dertig andere mensen werkt zij op een familielandbouwbedrijf. Ze schatten dat ze ongeveer twaalf ton sorgo verbouwen. Zeven ton houden ze voor eigen consumptie, vijf ton verkopen ze op de markt.