Home » Weekendtip! Tentoonstelling ‘De wereld van de VOC’ in het Nationaal Archief
voc specerijen

Weekendtip! Tentoonstelling ‘De wereld van de VOC’ in het Nationaal Archief

Bijna tweehonderd jaar lang heersde de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) over de specerijenhandel in het oostelijk deel van de wereld. De tentoonstelling De wereld van de VOC in het Nationaal Archief in Den Haag brengt die geschiedenis tot leven. De tentoonstelling is te zien van 24 februari 2017 t/m 7 januari 2018.

voc specerijen

Uniek boek met VOC-specerijen

Een van de blikvangers van deze expositie is een uniek boek met beschrijvingen en schitterende tekeningen van de gewassen en specerijen uit Oost-Indië. Specerijen en kruiden die niet meer weg te denken zijn uit de hedendaagse keuken.

De tekeningen en de uitgebreide beschrijvingen geven een goed beeld van belangrijke handelsproducten van de VOC, zoals nootmuskaat en kruidnagel.

Recepten

Samen met Go-Tan is een selectie gemaakt van de mooiste afbeeldingen uit deze verzameling en gebundeld in een set ansichtkaarten. Hierin worden enkele recepten gepresenteerd uit het boek De geur van witte rijst, een verzameling Indische eet- en kookherinneringen. In de recepten wordt gebruik gemaakt van verschillende VOC-specerijen. De ansichtkaarten zijn te koop in de winkel van het Nationaal Archief en online in de webshop.

De wereld van de VOC

De wereld van de VOC

Het Nationaal Archief bewaart 1,2 kilometer VOC-archief. Voor tientallen landen in Azië en zuidelijk Afrika is dit archief een belangrijke bron voor hun geschiedenis van de 17e en 18e eeuw. Dit is de reden waarom UNESCO in 2003 het complete VOC-archief heeft opgenomen in het Memory of the World Register.

Het Nationaal Archief brengt dit bijzondere materiaal nu voor het eerst samen in de tentoonstelling. Unieke kaarten, scheepsjournalen, brieven en tekeningen nemen de bezoeker mee op ontdekkingsreis door 200 jaar geschiedenis.

Nationaal Archief
Prins Willem Alexanderhof 20
Den Haag

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

One Comment

  1. Hou er ook van.. geschiedenis! Ga ik zeker onthouden.. om met mijn dochter een leuk uitje te plannen.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*