Home » Nostalgie en eten – Oh my dish
rijstevlaai

Nostalgie en eten – Oh my dish

Trouwe lezers van mijn blog weten dat ik gefascineerd ben door de geschiedenis van ons eten en een voorliefde heb voor nostalgie. Zo schreef ik bijvoorbeeld al eerder over de trends in eten en drinken van de jaren 60, 70, 80, 90 en 00. In de rubriek Nostalgie en eten laat ik twee keer per maand iemand anders aan het woord over zijn of haar culinaire (jeugd)herinneringen, inclusief een recept.

Deze week de culinaire herinneringen van Veronique (29) van Oh my dish. Lijkt het je ook leuk om een keer aan deze rubriek deel te nemen? Stuur me dan een mailtje!

Logo Ohmydish

 

Nostalgie en eten – Oh my dish

Als je vroeger mocht kiezen wat er op tafel kwam, wat werd er dan gegeten?

Witlof met ham en kaassaus uit de oven!

Je eerste zakgeld! Welk snoep kocht je daar van?

Ik was nooit zo’n snoeper want ik ben nagenoeg suikervrij opgevoed. We hadden wel een winkeltje in de buurt waar je losse snoepjes kon kopen, maar ik ging daar pas snoepjes kopen toen ik al wat ouder was. Altijd iets zuurs, zure matten etc.

verjaardag

Je bent jarig! Wat kreeg je bij de koffie (of limonade) en welke hapjes stonden er op tafel?

Ik kom uit Limburg en het bourgondische leven was bij ons absoluut van toepassing. Mijn moeder had vroeger een eigen cateringbedrijf, dus bij ons werd altijd alles zelfgemaakt. Meestal zo’n vier verschillende soorten vlaaien en dan ook nog cakes en een compleet buffet. Want iedereen bleef natuurlijk eten, enkel hapjes is bij ons nooit het geval geweest.

spruitjes

Eten wat de pot schaft! Wat at je tegen heug en meug?

Ik hield vroeger niet van spruitjes en spinazie. Tot ik naar de koksopleiding ging en ze dus leerde wel lekker klaar te maken. Mijn moeder kookte de spruitjes vroeger namelijk altijd veel te gaar omdat mijn vader dit lekker vond, maar daar worden ze juist bitter van. Spinazie gebruikte mijn moeder vroeger nooit vers, daarom vond ik altijd de diepvries versie (niet a la creme, maar gewone) niet zo’n succes. Toen ik nog erg klein was werd al geconstateerd dat ik allergisch ben voor veel soorten vis, stiekem ideaal want ik vind het ook niet heel lekker.

Welk product is – tot je grote verdriet – uit de supermarkt verdwenen en niet meer te koop?

Ik kan niets bedenken, want alles werd – en wordt nog steeds – zelfgemaakt bij ons.

rijstevlaai

Welk recept heb je vanuit huis meegenomen wat nog steeds af en toe op tafel komt?

Mijn moeder kan heerlijk koken en ze heeft altijd veel verschillende dingen gemaakt. Ze heeft vooral leren bakken van haar eigen moeder en koken van mijn vaders moeder, dus sommige recepten gaan al generaties mee. Laten we het dan houden op de Limburgse recepten, voor het een veel te lange lijst gaat worden. Zuurvlees, Limburgse vlaaien en konijn in het zuur.

Wauw, alles van huis uit zelfgemaakt. Dat is nog eens een culinaire opvoeding! Ik ben heel benieuwd naar het Limburgse zuurvlees, ga ik snel een keer maken.

Over twee weken lees je hier de culinaire jeugdherinneringen van Linda (35) van Talk nomz to me. En volgende week is er een extra aflevering over de culinaire jeugdherinneringen van gastblogger Marjolein.

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

3 Comments

  1. Het blijft een leuke rubriek, wat een mooie culinaire opvoeding heb je gehad zeg!

  2. Suikervrij opgevoed. Dat hoor je niet vaak. Ik weet meteen wat ik koos als snoep. Schuimblokken!

  3. Leuk om wat meer over je te lezen Veronique!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*