Home » Saturday Six – zien, beleven, doen, lezen, kopen en proeven

Saturday Six – zien, beleven, doen, lezen, kopen en proeven

Ik lees zoveel leuke blogs en bladen, krijg iedere dag interessante persberichten en hoor, proef en zie de meest interessante dingen. Die deel ik graag met jullie in de rubriek Saturday Six: zes tips om te zien, beleven, doen, lezen, kopen & proeven. Heb je zelf een leuke tip of een interessant artikel of product waar iedereen van moet weten? Laat het me weten, misschien sta jij in de volgende Saturday Six!

Saturday Six

Zien

tienertour

Voor het eerst weg op vakantie zonder je ouders. Gaan en staan waar je wil. Dat is het gevoel van de Tienertoer die in het voorjaar van 1969 voor het eerst door NS werd aangeboden. Honderdduizenden jongeren maakten sindsdien gebruik van de mogelijkheid om voor een bescheiden bedrag ‘op tienertoer’ te gaan. Het Spoorwegmuseum blikt – vijftig jaar later – terug op de introductie van de Tienertoer en verzamelde tientallen bijzondere, ontroerende en grappige verhalen van tieners die, vaak voor het eerst, op reis gingen zonder hun ouders. Nog te zien t/m 1 september.

Beleven

In het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem loopt tot eind van het jaar de expositie ‘Gruwelijk lekker’ Ooit aten Nederlanders hond en bloembollen en dronken ze thee van paddenstoelen. Net als in de geschiedenisboeken op school werkt het museum met tien tijdvakken, de zogenaamde ‘canons’. Een van de thema’s is ‘surrogaat’. Zoals bloembollen ook een surrogaat voor voedsel waren in de oorlog. Je kunt een heuse voedselbon printen en daarmee in een winkeltje een gefermenteerde bloembol gaan eten.

Andere thema’s van Gruwelijk lekker zijn: Hond, Gist, Bloed, Hutspot, Koffieboon, Zwam, Zoet, Knoflook, Suiker en Feest! Een aanrader voor iedereen die van geschiedenis en eten houdt.

culinaire tocht op de Helena

Doen

Graag een keer meevaren met de Helena maar geen liefhebber van vis? Op zaterdag 11 mei vaart deze stevenaken uit vanaf Rotterdam voor een boottocht met als thema ‘Appetijtelijke asperges’. Voor slechts € 59,00 euro geniet je niet alleen van een prachtige boottocht maar ook van de kunsten van scheepskok Fred: van aspergesoep met kervel tot ‘luie vrouwkes met gebraiseerde kalfstong. Toe zijn er aardbeien met grand Marnier en Romanoffsaus en natuurlijk koffie met bonbons. Klinkt goed hè. Reserveren doe je makkelijk via de website.

Proeven

Goed nieuws voor de vegans onder ons: vanaf deze maand kun je bij IKEA terecht voor vegan softijs. Plantaardig softijs met aardbeiensmaak. De hoorntjes zijn op dit moment nog niet geheel plantaardig, dus ik ga er vanuit dat IKEA voor vegans ook bakjes aanbiedt. Het ijsje is verkrijgbaar in klein (€ 0,50) en groot (€ 1,00)

Sweet spring bock

Kopen

Zaandam is meer dan cacao en molens. Sinds Brouwerij HOOP zijn deuren in 2016 heeft geopend is Zaandam ook de stad van bier. Vlakbij de Zaanse Schans vind je de brouwerij, mét restaurant en winkel. Opgezet door een nieuwe garde biermakers die onafhankelijk hun bieren helemaal naar eigen smaak en inzicht brouwen.

Proef er vooral het nieuwe lentebier. Sweet Spring Bock is een lente bock met een hint van wodka. Een tikje fris en een touch van vanille en toffee. Lente in een glas dus!

Hollandse kaas

Lezen

Ik ben echt verslaafd aan kaas, het is denk ik het enige product waar ik echt niet zonder zou kunnen! Het boek Hollandse Kaas van Betty Koster leest voor mij dan ook als een soort ‘bijbel. Kaasexpert Betty Koster (eigenaar van fromagerie L’amuse in IJmuiden en Amsterdam) reisde het hele land door voor haar selectie van de ruim 40 meest bijzondere Nederlandse kazen. Van een Camembert uit Friesland en kaas uit de Beemster tot verse kaas van de Wadden, Van schapen- tot  geiten- en koeienkaas. De foto’s in het boek zijn prachtig, en roepen een echte (oud)Hollandse sfeer op. Ook vind je meer over de geschiedenis van het kaasmaken en hoe je kaas met drank kan combineren.

Dit artikel kan affiliated links bevatten en/of artikelen die ik toegestuurd heb gekregen. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*