Home » Culinaire tocht op de Helena
culinaire tocht op de Helena

Culinaire tocht op de Helena

Uit eten gaan is mijn favoriete hobby. Als je dan ook nog eens op een bijzondere manier uit eten kunt, dan is mijn avond helemaal geslaagd! Onlangs mocht ik mee op een culinaire tocht op de Helena, het oudste (1875!) nog zeilende binnenvaartschip van Nederland. Met een glas witte wijn op het bovendek, terwijl de geur van mosselen uit de kombuis omhoog kwam en de zon de Erasmusbrug in een stralend spotlicht zette: life couldn’t get any better!

culinaire tocht op de Helena

Culinaire tocht op de Helena

De (deels vrijwillige) bemanning is trots op de Helena. En terecht! Het schip is na een uitgebreide restauratie weer volledig in authentieke staat gebracht.In het voormalige vrachtruim staan nu de tafels gedekt en kun je genieten van wisselende culinaire themamenu’s. Dit keer was het thema: mosselen! Omdat ook Bodhi dol op mosselen is nam ik hem gezellig mee!

culinaire tocht op de Helena

Alle hens aan dek

Er stond vrijwel geen wind, maar halverwege werd toch besloten de zeilen te hijsen. Wie wilde, mocht helpen. Ook met het besturen van de boot, iets wat Bodhi wel heel stoer vond!

Culinaire tocht op de Helena

Maar je mocht ook – zoals ik – lekker in het zonnetje op het dak van het ruim liggen genieten van het kabbelende water en de overdrijvende wolken.

culinaire tocht op de Helena

Aan tafel!

We gleden rustig voort over de Maas, waar zoveel te zien valt. De SS Rotterdam, de Holland Amerika lijn, de Euromast, Schiedam. Na zo’n anderhalf uur sloeg de kok met de lepel op het deksel om aan te geven dat we aan tafel mochten. Gelukkig maar, de geuren hadden hongerig gemaakt!

culinaire tocht op de Helena

Mosselen

Wanneer de R in het seizoen is, is het weer tijd voor heerlijke Zeeuwse mosselen. Op diverse manieren bereid kwamen die – in grote hoeveelheden – aan tafel. Maar eerst een heerlijke soep vooraf, met mosterd, bier en een zalige kaascrouton. Als hoofdgerecht dan de mosselen: traditioneel bereid, op z’n Catelaans (met veel tomaat) en ‘di regio Vecchi’. Mijn favoriet, want met gorgonzola! Er was saffraan risotto, pastasalade, een frisse zomersalade en een ruim aanbod aan brood, smeersels en sausjes.

culinaire tocht op de Helena

Altijd plaats voor een toetje

Hoewel ik bomvol zat maakte ik toch nog plaats voor het dessert: een bord vol heerlijke bosvruchten met sorbetijs. En ook de bonbons bij de koffie kon ik op een of andere manier toch nog wegkrijgen. Gek hè….

culinaire tocht op de Helena

Wild en wind

Enthousiast geworden? Op zondag 28 oktober is er weer een culinaire tocht op de Helena gepland, met als thema ‘wild en wind’. Er wordt gezeild op het open water van het Haringviet en daarna genoten van een wildmenu met o.a. reeën-biefstuk, stoofperen en kastanjepuree!

Voor een tocht van ca. vier uur inclusief eten betaal je € 59,00 p.p. (exclusief drankjes)

Ook de data en thema’s voor 2019 zijn al bekend:

Helena culinair Kreeft: zaterdag 30 maart 2019
Helena culinair Haring: zaterdag 15 juni 2019
Helena culinair Wild: zondag 27 oktober 2019

De Helena is ook af te huren voor bijvoorbeeld vergaderingen, teambuilding of bruiloft.

Ik ben uitgenodigd voor deze tocht. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

2 Comments

  1. Wat een leuk verhaal weer. Hoe jij het verteld is het net of je er zelf bij bent ik ruik de geur van mosselen al heerlijk.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*