Home » Uit de moestuin: een leven lang leren
uit de moestuin - spinnenweb

Uit de moestuin: een leven lang leren

Door gastblogger Ellen rebel – Een mens is nooit te oud om te leren maar toen wij drie jaar geleden ons huidige huis kochten had ik mij niet kunnen bedenken dat ik juist door de moestuin zoveel zou leren. Elke dag brengt weer nieuwe kennis met zich mee. Is het niet van een gewas dat niet wil lukken door de vele regen, is het wel over de gerechten die je kunt maken met de producten die ik oogst en verwerk in heerlijke gerechten of bereid om er op een later tijdstip wat mee te doen.

uit de moestuin - voedsel drogen

Voedsel drogen is verslavend

Om te beginnen met drogen. Nee niet de was, nee ongeveer alles uit de moestuin en nog veel meer! Ik had in mijn vorige blog al verteld dat ik een droogmachine van een vriendin heb mogen lenen maar sinds een week heb ik zelf een Byzoo Voedseldroger DH02. Ik kan jullie niet vertellen hoe ongelooflijk blij ik met dit apparaat ben! Voor mijn ontbijtje met (zelfgemaakte) granola heb ik kiwi, mango, aardbeien en appel gedroogd. Bij dit ontbijtje drink ik een kopje thee met gedroogde muntblaadjes. Natuurlijk kan ik het vers uit de tuin halen, maar gelijk een heel potje thee zetten met de muntblaadjes vind ik wel heel erg makkelijk en lekker. De voedseldroger heeft echt overuren gedraaid, want ik werd enthousiast gemaakt door mijn moestuinbuurvrouw over het zelf maken van groentebouillonpoeder. Zij had het recept gebruikt van Sharon de Miranda van het programma Binnenste Buiten. De volgers van My Happy Kitchen zullen dit ook wel kunnen waarderen, koken zonder pakjes, zakjes en in dit geval zelf gemaakte bouilonblokjes. Wel aan te raden de verdubbelaar in te zetten als je dit gaat maken, want het moet best lang in de oven, en dan heb je gelijk voor wat langere tijd bouillonpoeder. Jullie gaan nog veel meekrijgen over deze voedseldroger in mijn volgende blogs.

Phytophthora, een schimmelziekte bij de tomaten

Mijn buitentomatenplanten zijn geheel mislukt door deze schimmelziekte. Ook wel Aardappelziekte genoemd.  Ik ga het nooit meer vergeten. Het ontstaat door warm en vochtig weer maar vooral bij tomatenplanten die te dicht op elkaar staan. Het zag er zo mooi uit, een paar weken geleden, heel veel tomaatjes aan de planten, heerlijk. Binnen hele korte tijd werden de bladeren dor en zwart en was het gedaan met de planten. Vaak staan tomatenplanten ook wat meer beschut tegen een muur aan en heb je hier geen problemen mee. Voor komend jaar ga ik Handy Frank toch lief aankijken een soort afdakje voor ze te maken in de moestuin en ga ik ook zorgen voor meer ruimte tussen de planten. Gelukkig heb ik nog de nodige planten in de kas staan, dus we kunnen nog genieten van de heerlijke tomaten.

uit de moestuin - ontsapper

Ontsappen van de druiven

In mijn vorige blog had ik al verteld dat er bizar veel druiven aan de struiken hangen! Binnenkort ga ik er jam van maken, echter heb ik deze week een aantal emmers geplukt om te ontsappen met de volgens Frank  genoemde “ kerncentrale”. Het is ook wel een gigagroot apparaat maar het gaat zo makkelijk en snel. Fruit wassen, kokend water onderin, aanzetten en een half uurtje later kun je je flessen vullen.
Voor veel onderwerpen speur ik ook het internet af en wat ik wel grappig vind, dat je zo vaak dan ineens leest dat iets gezond is voor dit of voor dat…. Nooit geweten. Druiven in dit geval, bevatten veel antioxidanten en kunnen daardoor helpen om je cellen gezond te houden, kunnen allergieklachten helpen verminderen, gunstig effect op onze bloedsuikerspiegel, goed voor je brein, goed voor je nieren… nou nou.. ik denk dat we er nog maar een paar struiken bij moeten gaan zetten.

De weckketel gebruik je ook voor het wecken, conserveren van voedsel.  Hier ben ik nog niet zo ervaren in, maar wat niet is kan nog komen. Ik houd jullie op de hoogte.

uit de moestuin - bloemzaden

“Ons Zeeuwen bin zuunig”

Voor mij geen vreemde uitspraak want ik ben een Zeeuws meisje.  Ik herken mij niet in de uitspraak dat ik niet makkelijk weggeef maar wel dat ik tegen verspilling ben en bij alles bedenk of iemand er geen “plezier” van kan hebben. Zo ook de overdaad aan bloemenzaad wat zich nu aan het ontwikkelen is in onze bloementuin. Hier doe ik inderdaad graag mensen een plezier mee en voorbijgangers kunnen het meenemen uit mijn kraampje. Vroegere buurman Roland was ook geïnteresseerd in de zaadjes. Ik ga deze week ons bloemenzaad naar hun nieuwe stek in Portugal sturen, zodat zij (en de bijen) volgend jaar hiervan kunnen genieten en nog een beetje aan Nederland denken!

uit de moestuin - pluk

Afgelopen week ben ik met mijn middelbare schoolvriendin bij de moestuinen van Villa Ockenburgh geweest. Deze markante villa uit 1654 is de afgelopen zeven jaar door vele vrijwilligers verbouwd tot een prachtig buitenverblijf. Echt een aanrader om enerzijds de moestuinen te gaan kijken, anderzijds de villa te bekijken en een kop koffie te nuttigen. Hij is afgelopen week officieel geopend.  Omdat koffie niet ging in verband met de festiviteiten rondom de opening, zijn we naar Pluk (biologische zorgboerderij)  gelopen wat aan de overzijde van de Monsterseweg ligt. Ook een aanrader om een keer heen te gaan. Hier is een prachtige heemtuin maar ook moestuinen, echter deze konden we, in verband met Corona niet bekijken. Ik  houd het in gedachten.

uit de moestuin - spinnenweb

Advies van een professional

Gister heb ik mijn verjaardagcadeau ingewisseld voor een ochtend tuinadvies van een zeer ervaren tuinierster. Omdat de copy voor deze blog al begin van de week aangeleverd is, ga ik jullie de volgende keer bijpraten over deze leerzame ochtend!

Deze blogpost bevat een gekregen product. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

3 Comments

  1. Jeannette Dijkstra

    Ja hoor, heerlijk blog weer om te lezen. Wat een kennis heb je in toch best korte tijd opgedaan. Heerlijk hoor.

  2. Geweldige blog weer. Ik leer hier ook ontzettend veel van! Kijk uit naar de volgende.

  3. Heerlijk om te lezen dat je er zo van geniet ?

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*