Home » Whiskyroomijs met bacon-karamelcrunch

Whiskyroomijs met bacon-karamelcrunch

Toen ik, nog net niet kwijlend, het boek Miljuschka’s Food Trucks aan het doorbladeren was viel mijn oog direct op dit recept voor whiskyroomijs met bacon-karamelcrunch. Van de combinatie zoet en zout krijg ik immers nooit genoeg. Gezouten karamel, daar zijn we in Nederland inmidddels wel aangewend (dank je wel Tony Chocolonely). Dus waarom zou het met bacon niet werken?

Whiskey roomijs

Dit heerlijke whiskyroomijs maak je zonder ijsmachine en serveer je met een zoet-hartige bacon-karamelcrunch. Zoals Miljuschka zelf in haar boek zegt: probeer het en durf eens te beweren dat het niét werkt! En geloof me, het werkt. Heerlijk zacht room ijs met de subtiele smaak van whisky. En knapperige zoet-zoute crunchy karamel stukjes in en over het ijs. Een beetje vreemd maar wel heel heel erg lekker. Maken!

Whiskyroomijs met bacon-karamelcrunch

Wat heb je nodig (ca. 8 porties):

  • 10 plakken bacon
  • 200 gram kristalsuiker
  • 1 eetlepel boter
  • ½ theelepel baking soda
  • snufje chili poeder
  • 1 liter slagroom
  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • 4 eetlepels whisky

Zet vast een bakplaat klaar bekleed met keukenpapier.

Bak de bacon krokant uit en laat uitlekken op een stukje keukenpapier. Verbrokkel de bacon. Verwarm de suiker in een steelpan met dikke bodem voor ca. 5 minuten tot dat het een een lichtbruine koperachtige kleur heeft. Haal van het vuur (pas op, heet!) doe de boter en baking soda erbij en roer door. Spatel er voorzichtig de baconsnippers en de chilipoeder door. Stort het mengsel op de bakplaat en laat 15 minuten hard worden. Sla het met een deegroller stuk tot een crunch. Maak zowel kleine als wat grovere stukjes.

Klop de slagroom met de gecondenseerde melk lobbig. Roer er de whisky door. Mix door tot zich zachte pieken beginnen te vormen. Spatel er dan voorzichtig de bacon crunch door (bewaar wat als topping). Doe het geheel in één of twee afsluitbare bak(ken) in de vriezer. Laat het ijs daar minimaal 6 uur tot een nacht in staan. Serveer de volgende dag met wat extra bacon-karamelcrunch als topping.

9 Comments

  1. Lijkt me inderdaad een beetje vreemd… Maar ik geloof je direct dat het heel lekker is!

  2. Oh yes, we have a winner! Wat een toprecept, ga ik zeker een keer maken!

  3. Lijkt me ook echt wel een recept voor jou! Laat je het weten als je het gemaakt hebt?

  4. Ik was zelf ook aangenaam verrast!

  5. Ik blijf het een verrassende combi vinden die volgens mij veelte lekker is (inderdaad thx to Tony 😉 ) haha

  6. Kan het ijs ook langer van tevoren gemaakt worden 3 a 4 dagen?

  7. Oké duidelijk.
    De crunch kan natuurlijk wel eerder gemaakt worden en in een afgesloten bak bewaard blijven?

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*