IJstaart met chocolade en karamelsaus

IJstaart met chocolade en karamelsaus

Deze ijstaart met chocolade en karamelsaus is het ideale kerstdessert. Makkelijk te maken, goed voor te bereiden, leuk te decoreren en he, wie maak je nu niet blij met ijs, chocolade en karamel?

ijstaart met chocolade en karamelsaus

Vienetta

Deze taart heeft wel wat weg van de bekende en klassieke vienetta. Ook al zo’n geliefd dessert van de gemiddelde Nederlander. Maar met Kerst wil je graag wat meer uitpakken toch? Met dit dessert pak je uit zonder jezelf te veel uit te hoeven sloven!

zelf gezouten karamelsaus maken

Shortcut

Het enige ‘moeilijke’ aan het maken van deze ijstaart is het maken van de karamelsaus. Al moet dat met mijn recept prima lukken. Oefening baart kunst en karamelsaus smaakt overal lekker over, dus ga gewoon vast oefenen. Geen zin of tijd? Koop dan kant-en-klare karamelsaus. De lekkerste is die van Caramelz. Ik gebruikte pure chocolade, maar vervang deze gerust door melk- of witte chocolade als je dat lekkerder lijkt!

ijstaart met chocolade en karamelsaus

Voorbereiden

Het fijne van deze taart is dat je ‘m gewoon een dag (of 2 max) eerder maakt. Op de dag zelf hoef je ‘m alleen nog uit de vorm te halen, op een mooi bord te leggen en te decoreren.

ijstaart met chocolade en karamelsaus

IJstaart met chocolade en karamelsaus

Wat heb je nodig (ca. 6-8 personen)

Voor de karamelsaus

  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 200 ml room
  • 50 ml water
  • (eventueel) theelepel zeezout

Voor de ijstaart

  • Blik zoete gecondenseerde melk
  • 500 ml slagroom
  • 1 theelepel vanille-essence
  • 100 gram pure chocolade
  • Karamelsaus
  • Decoratie (chocolaatjes, snoepjes, sprinkles etc.)

Cakevorm van 20-25 cm.
Plasticfolie

Het recept voor het maken van de karamelsaus vind je hier. Je kunt zelf kiezen of je gaat voor gewone karamel of gezouten karamelsaus. Houd ca. de helft van de karamelsaus apart voor decoratie.

Bekleed de cakevorm met plastic folie en laat flink overlappen. Deze vouw je dan na bereiding over de taart heen.

Klop de slagroom met de zoete gecondenseerde melk en de vanille essence in ca. 5 minuten dik en lobbig.

Smelt de chocolade au-bain-marie (boven een pannetje heet water) of in de magnetron (2 x 1 minuut).

Giet een laagje (ca. 1/3) van het roommengsel in de cakevorm en verdeel hier de helft van de gesmolten chocolade en karamel over. Herhaal nog een keer en eindig met een laag roommengsel. Vouw de folie over de taart en zet minstens 12 uur in de koelkast.

Ca. 10 minuten voor serveren:

Zet de vorm op z’n kop op een groot bord en stort de ijstaart. Verwijder voorzichtig de folie. Decoreer met de resterende karamelsaus en chocolaatjes (of wat je ook leuk lijkt!)

Snijd de ijstaart met chocolade en karamelsaus aan tafel in plakken.

ijstaart met chocolade en karamelsaus

Ook leuk om te lezen:

Summary
recipe image
Recipe Name
IJstaart met chocolade en karamelsaus
Author Name
Published On
Preparation Time
Total Time

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen, dat vind ik echt super!

One Comment

  1. Wini schuster

    O het lijkt me heerlijk Anne Marie verheug me al op eerste kerstdag wat voor verrassingen je nog meer voor ons in petto hebt.🎄🎅🏻🍰🍹

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

CommentLuv badge