Home » Culinair in de Achterhoek

Culinair in de Achterhoek

Na de heerlijke culinaire ervaring in eigen land in Limburg was het deze keer tijd voor een andere regio in Nederland. Tijd voor een lang weekend culinair in de Achterhoek. Ook deze regio heeft veel culinairs te bieden en heeft zelfs overeenkomsten met Limburg. Zo zijn er heerlijke asperges en zijn er een kleine twintig wijngaarden in de gehele Achterhoek te vinden. Ik moet eerlijk zeggen dat dit de beste asperges waren die ik tot nu toe heb gegeten, maar wellicht heeft dat meer met de tijd dan met de regio te maken.

Culinair in de Achterhoek

Culinair in de Achterhoek

Wij zaten een lang weekend in B&B Olthuys in Vorden. Deze prachtige verbouwde boerderij net buiten het centrum biedt twee slaapkamers voor vier personen en een heerlijk ruime verblijfsruimte. Omdat wij de gehele B&B als vakantiehuis hadden afgehuurd, konden we gebruik maken van grote keuken en zijn wij vooral zelf aan het kokkerellen gegaan. Uiteraard stonden die heerlijke asperges op het menu. Deze kochten we bij de Boerderijwinkel den4akker in Vorden.

Naast de asperges zijn hier nog veel meer heerlijkheden te koop zoals lokale bieren, gedroogde worst en zuivel uit de buurt. Gelukkig hadden we van Gijs (van B&B Olthuys) al een inleiding gekregen op de Achterhoekse specialiteiten. Hij noemde: krentenwegge, smolt (reuzel), käökes (kaantjes), Möpkes (koekjes), Kruudmoos (voorjaarssoep), Stoetepap, Boerenjongens en Boerenmeisjes, en natuurlijk: Knieperkes (op gerolde wafeltjes gevuld met, zo je wilt, slagroom) met een citroenjenevertje erbij.

Culinair in de Achterhoek

Inkopen doen

Voor het vlees gingen we naar Slagerij Vlogman. Hier namen we de specialiteit Naegelholt: aan de lucht gedroogd vlees met kruidnagel. Naast de bekroonde filet americain, grove leverworst en alle gedroogde worstjes, namen we hier ook een mooi stuk ribeye mee voor op de barbecue en geweldige saucijs. Die werd speciaal aangeraden en vond ook echt gretig aftrek bij ons in huis. Helaas zijn we niet meer bij een bakker geweest want ik had de knieperkes en zwanenhalzen (soezen in een slingervorm gevuld met slagroom) graag willen proberen.

Culinair in de Achterhoek

Lunch

De Naegelholt heb ik eigenlijk geserveerd zoals ze in Zwitserland ook Bundnerfleisch serveren: met een beetje citroen en olie. Ik ontdekte ook de libanese wraps bij de Albert Heijn (bij de broodafdeling). Even kort in de pan zodat ze krokant zijn en dan als pizza bodem gebruiken. Het was bij ons onderhand tijd voor lunch en wij hebben ze allemaal met verschillende toppings bereid. Bijvoorbeeld met de Naegelholt maar dan deze keer met een beetje ketchup van Glorious Bastards eronder. Verder belegden we ze met aioli, kippedij en avocado en met pestomayonaise, rauwe ham en rucola. Ook de versie met grove leverworst, blauwe druiven en de tomatenchutney van Glorious Bastards was echt geweldig. Wat was het een feestje deze lunch!

Culinair in de Achterhoek

Kastelen

Omdat het heerlijk weer was, hebben we vooral genoten van het openluchtzwembad In de Dennen en hebben de kinderen uitgebreid gebruik gemaakt van de trampoline en schommel bij de Olthuys. Voor de volgende keer staat een bezoek aan een van de wijngaarden of bierbrouwerijen zeker op het menu. Daarnaast zijn er vele kastelen te vinden waaronder Kasteel Hackfort. Naast het feit dat dit een prachtig landgoed en kasteel is, is er een historische moestuin. Hier kan je op dinsdag, woensdag en donderdag ook, afhankelijk van het seizoen, de producten kopen. In het koetshuis van het kasteel is De Keuken van Hackfort gevestigd. Hier wordt voornamelijk gekookt met de producten uit de moestuin en andere lokale leveranciers.

Culinair in de Achterhoek

Culinair in de Achterhoek

Wil je meer weten over wat de Achterhoek culinair te bieden heeft, kijk dan op: http://www.achterhoek.nl/eten-drinken/

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*