Home » Culinaire ervaringen in China
culinaire ervaringen in China

Culinaire ervaringen in China

Afgelopen zomer reisden we drie weken door het mooie China met reisorganisatie Koning Aap. En natuurlijk gaat mijn aandacht op zo’n reis vooral uit naar eten en drinken. Okay, de Chinese muur is prachtig, het terracotta leger onvergetelijk, maar ik droom nog iedere nacht van de Peking Eend of de hotpot! Dit artikel biedt maar een hele kleine inzage in de keuken van een land dat bijna 10.000.000 m2 bedraagt en 1,4 miljard inwoners heeft. Dit waren mijn culinaire ervaringen in China.

Culinaire ervaringen in China

Diversiteit en alles in het Chinees

Veel menukaarten zijn er alleen in het Chinees. Natuurlijk kom je een eind met een vertaalapp, en soms staan er ook duidelijke foto’s bij die je een indicatie geven van wat je bestelt. Al gaat dat niet altijd goed… Voordeel van met een groep reizen? We bestelden meestal zo’n acht verschillende gerechten (varken, kip, groente, vis, noodles, rijst) en deelden die. Het eten wordt vaak gereserveerd aan grote ronde tafels met een glazen draaiplateau. Een super leuke en handige manier om te ontdekken wat je allemaal lekker vindt (en ook wat niet natuurlijk).

Culinaire ervaringen in China

Eten met stokjes went behoorlijk snel! En je mag je kommetje met rijst gewoon dichtbij je mond houden zodat je het makkelijk naar binnen kan werken.

Culinaire ervaringen in China

Een (mislukt) voorbeeld van toen we een bord met gebakken kip kozen op basis van een plaatje: het gerecht bleek uiteindelijk te bestaan uit een soort van stapel afgekloven kippenbotjes en velletjes, inclusief het hoofd. Moet ik er wel bij vermelden dat Chinezen werkelijk alles eten van een dier, en juist dol zijn op die onderdelen die wij vaak laten liggen (oren, neus, poten, organen). Wij hebben vriendelijk bedankt…

Peking Eend

Regionale verschillen in culinair China

Iedere regio, provincie of stad in China heeft zo zijn eigen voorkeuren voor zoet, zuur, zout of pittig eten. Zo staat Beijing natuurlijk bekend om de beroemde Peking Eend en houdt Chengdu vooral van pittig! In heel veel restaurants in Beijing kun je de Peking Eend eten. Deze wordt door de chef aan tafel vakkundig in dunne plakjes gesneden en geserveerd met dunne pannenkoekjes, komkommer en lente ui in reepjes. Heerlijk!

In Nederland haal ik regelmatig Peking eend (inclusief pannenkoekjes) uit de diepvries bij Amazing Oriental. Ook heb ik op mijn blog een makkelijk recept staan voor Peking eend met eendenborst.

Culinaire ervaringen in China - Shanzi azijn

De (wel erg toeristische) stad Pingyao staat bekend om de noodles en de bijzondere Shanzi- azijn. Deze traditionele Chinese zwarte azijn heeft een lange geschiedenis van meer dan 3000 jaar en wordt geprezen om zijn kleur, smaak, zachtheid, dikte en zuurheid. Het fermentatieproces kan enkele maanden tot jaren duren. 

culinaire ervaringen in china

In Xi-an is Muslimstreet of -quarter bekend als culinaire hart. In deze grote moslimwijk eet je vooral flink gekruid rund- en schapen- of lamsvlees, geroosterde spiesen en een soort hamburgers. Ook staat Xi-an bekend om de vele soorten dumplings. We aten er heel veel soorten tijdens een soort van Tang Dynasty diner show.

Culinaire ervaringen in China - hotpot

Chengdu houdt van pittig! We aten er fantastisch in een hotpot restaurant. Chengdu ligt in Sizuchan, en de Sizuchan pepers zijn beroemd! Een ander bekend gerecht (vooral in de door de VS geadopteerde versie) is kung Pao chicken (gong bao chicken).

culinaire ervaringen in China - duck a 'orange

Yangshuo ligt aan een rivier, dus staat er riviervis en -kreeftjes/garnalen op het menu. Vis gekookt in bier, maar ook veel eend (a l’orange of crispy) en sizzling beef. Alles even heerlijk!

Lobster roll

Ook Shanghai ligt natuurlijk dicht bij rivier en zee, en vindt je er dus vaak kreeft en krab op het menu. Ik at voor bijna niks (€ 2,40) fantastische verse noodles met krab en de lekkerste lobster roll bij Shanghai Tavern aan 199 Nanjing Road.

eten op stokjes

Streetfood

Uiteraard is in China veel streetfood te krijgen. Vooral heel veel eten op stokjes (eet natuurlijk ook lekker makkelijk). Vlees, vis, seafood, flensjes maar bijvoorbeeld ook mooie geblazen beesten van suikergoed. Alles wordt voor je ogen vers gegrilld.

Eten met gezichtjes - culinaire ervaringen in China

Opvallen vaak wordt eten versierd eten met gezichtjes of met beestjes (pandabeertjes). Een leuk gezicht!

Ijsjes

IJsjes zijn verkrijgbaar in de meest mooie vormen en lekkere smaken als jasmijn of mango.

Vreemd voedsel in China

Vreemd eten

Alles wat je maar kunt bedenken kun je voorverpakt krijgen. Al dan niet gedroogd of gevacumeerd. Fruit, groente, vlees, vis. En een enorme hoeveelheid aan soorten noodles. Ideaal om mee te nemen in de hogesnelheidstrein, waar je kokend water kunt tappen.

Chips is er in bijzondere smaken, van komkommer tot limoen en pittige rivierkreeft. Van Lays, en allemaal even lekker. Kunnen die ook naar Nederland komen please?

Naar de markt in China

Voor de kookworkshop die we deden gingen we eerst naar de lokale markt. Daar zagen we o.a. voor ons onbekend fruit als longan (ook wel draakoogfruit) en lotus seeds. En wat dacht je van deze courgette van maar liefst 18,5 kilo?

Courgette op de markt in China

Helaas zagen we ook een kraam waar ze hond en kat verkochten, ik zal je de foto besparen. Onze gids vertelde dat dat niet veel meer wordt gegeten, maar het gebeurt nog wel…

Genoeg van Chinees? Je vindt er eigenlijk wel alle grote fastfood ketens, van Burger King, McDonalds, Pizzahut, Starbucks en KFC. In de grote malls vind je ook wel Italiaanse, Thaise, Vietnamese of Koreaanse restaurants maar niet echt heel veel.

Theebloemen

Drinken in China

Hét drankje van onze vakantie was toch wel: bier. Grote koele halve liter flessen Chinees of Westers bier, waarvoor je vaak maar 60 cent (supermarkt) of 1,80 (restaurant) moest betalen. Chinese biermerken als Tsingtao, Snow, Yanjing of Harbin. Maar ook opvallend veel Belgische bieren werden er verkocht, ook van de tap!

Peter dronk heel graag verse pruimen sap (plum soup genaamd daar). Op straat kocht ik versgeperste gele passievruchtsap (zoeter dan onze bruine) en watermeloensap. Ook zag je veel van deze bloementhee. 

Kookworkshop in China

Kookworkshop

Zoals op bijna iedere reis deden we ook in China een kookworkshop. We gingen daarvoor eerst naar de markt, waar ik zelf ook szechuanpeper (ook wel Sichuanpeper) kocht (groen en rood). We keken onze ogen uit daar, vooral voor wat het betreft het vlees dat we daar zagen. Chinezen eten alles van een dier, en dus lagen de tafels vol met oren, neuzen, poten, organen en ook kooien met levende dieren.

Tijdens de workshop maakten we vier gerechten: gestoomde vegetarische dumplings, bief met munt en chilipeper, kung pao chicken (gong bao) en gebakken noedels met groente. Daarbij gebruikten we de meest toegepaste smaakmakers uit de Chinese keuken. Een aantal van deze gerechten zal ik tzt nog verder uitwerken en op mijn blog plaatsten.

Smaakmakers uit de Chinese keuken

Szechuanpeper is genoemd naar de Chinese provincie Sichuan, die bekend staat om haar pittige keuken. Het is geen echte peper maar een zogenaamde gedroogde doosvrucht. Het heeft en lichte citroensmaak en is niet zozeer pittig (al is het dat ook wel!), maar creëert bij aanraking met de tong tijdelijk een tintelend, verdovend, effect. Een beetje zoals met je tong een batterij aanraken…. Het is onmisbaar in o.a. kung pao chicken. Je kunt het onbehandeld meebakken in de olie tot het geur afgeeft of roosteren en fijnmalen.

Andere gebruikte smaakmakers zijn o.a.

  • Lichte sojasaus
  • Oestersaus
  • Sesamolie
  • Azijn 
  • Gemalen witte peper
  • Zout
  • Kippenbouillonpoeder
  • Rijstwijn (38-50% alcohol)
  • Szhecuan peper rood en groen
  • MSG
  • Rode chili peper
  • knoflook
  • gember
  • tarot wortel
  • munt
  • koriander

King's Cross Shanghai

Restaurant tips

Om eerlijk te zijn kozen we vaak willekeurig op straat een restaurant, eettentje of foodkraam uit. Dus veel tips voor restaurants kan ik je niet geven. Het noemen waard zijn in ieder geval:

Lucy’s cafe & bar in Yangshuo (heerlijke sizzling duck, duck a l’orange, kung pao en lekkere betaalbare cocktails!)

Shanghai Tavern (voor als je even wil ontsnappen aan de drukte en in relatieve luxe (Europese prijzen) wil genieten van de lekkerste lobster rolls!)

Xialong Kan Hotpot restaurant in Chengdu Een must-go: sfeervol en heel erg lekker!

King’s Cross in Shanghai (restaurant in een oude trein, met een verdraaid goede Italiaanse kaart met pizza’s en pasta! Omdat je soms even geen rijst meer kan zien….)

Het hele verslag van onze rondreis door China lezen?

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*