Home » Tartelletes met gezouten karamel

Tartelletes met gezouten karamel

Je hebt ze vast wel voorbij zien komen , als je tenminste één van de 2,5 miljoen kijkers bent van het tv-programma ‘Heel Holland bakt’: de tartelletes. Ik had al een poosje dit recept klaar staan en kreeg weer helemaal trek toen ik de heerlijkste taartjes voorbij zag komen! Tijd voor tartelletes met gezouten karamel dus!

Tartelettes

 Tartelletes met gezouten karamel

Toen ik voor het eerst aan de slag ging met het maken van tartelletes was ik vooral geïnspireerd door de verrukkelijke minimini’s van Petit Gateau die ik at tijdens mijn laatste culinair dagje Amsterdam.

Bakvorm

Bij Dille en Kamille kocht ik speciale bakvormen met een losse bodem. De kleinste maat was 10 cm. (€ 1,25). Door de losse bodem kun je het taartje na het bakken gemakkelijk uit de vorm duwen. De vormen zijn er ook in 15, 20, 24 en 28 cm doorsnede, echt een aanrader.

Springvorm met losse bodem

Persoonlijk vind ik 10 cm. nog steeds een beetje te groot voor een mini-taartje. Voor de meeste mensen zal dit een behoorlijke hap zijn. De taartjes bij Petit Gateau hebben een doorsnede van 6 cm, echt het ideale formaat voor een gebakshapje. En een goed excuus om er toch minstens 2 of 3 te bestellen!

Ik vulde de tartelletes met dulche de leche (karamel) en bestrooide ze met een klein beetje grof zeezout. Mmmm. Maar eigenlijk is de tartellete een ideale basis voor iedere vulling die je maar lekker lijkt. Met (banketbakkers)room en vers fruit bijvoorbeeld. Of met lemoncurd en een laagje stijfgeklopt eiwit. En dan even lichtjes branden met een crème brûlée brandertje. Of met een soldeerbrander, zoals ik het meestal doe..

Wil je de tartelletes vullen met zelfgemaakte dulche de leche, vergeet dan niet dat je hiervoor wel al een uurtje of vier eerder aan de slag moet!

Tartelettes met gezouten karamel

Wat heb je nodig (ongeveer 4-6 tartelletes met gezouten karamel):

  • 100 gram bloem
  • snuf zout
  • 40 gram poedersuiker of fijne kristalsuiker
  • 15 gram gemalen amandelen
  • 60 gram koude boter
  • 15 gram (1/3) losgeklopt ei
  • Blik dulche de leche
  • Grof zeezout

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Doe de bloem, zout, boter, suiker en gemalen amandelen in een kom. Meng door elkaar tot er een zanderig deeg ontstaat. Doe er vervolgens het ei bij en kneed het deeg tot een bal. Wikkel in plasticofolie en laat 30 minuten in de koelkast rusten.

Bestuif een werkblad met bloem. Druk het deeg plat en rol uit tot een 3 à 5 mm dun deeg. Steek rondjes deeg uit en druk het deeg in de bakringen. Ik gebruikte de bakvormpjes met losse bodem van Dille & Kamille, reuze handig.

Bak de bodems ongeveer 8 tot 10. Je hoeft de bodems niet te vullen met bonen (blindbakken).

Laat afkoelen en vul met dulche de leche. Bestrooi lichtjes met grof zeezout (naar wens).

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*