Zuurkoolschotel met gehakt en banaan

Zuurkoolschotel met gehakt en banaan

Schoonmoeders…boeken vol zijn er over geschreven. Gelukkig heb ik het met die van mij best getroffen! Spannend was het natuurlijk om voor het eerst een weekend naar mijn schoonouders te gaan. Helemaal in dat verre Drenthe. Je wilt je natuurlijk van je beste kant laten zien. En mijn schoonmoeder wilde dat uiteraard ook. Dus maakte zij één van haar ‘signature dishes’: de zuurkoolschotel met gehakt en banaan.

zuurkoolschotel met gehakt en banaan

Bij binnenkomst rook ik het al: hier werd zuurkool gekookt. En zuurkool….dat lust ik niet!!! Maar dat ging ik dus niet zeggen. Achteraf gezien ben ik ook blij dat ik dat niet gedaan heb, want wat was dit lekker! De perfecte combinatie van hartig/pittig (het gehakt met flink veel kerrie), zoet (de banaan), fris (de zuurkool) en romig (de puree). Deze zuurkoolschotel met gehakt en banaan staat – nu bijna 24 (!) jaar later – nog regelmatig bij ons op tafel. Een aanrader. Bedankt (schoon)ma!

Wat heb je nodig (vier personen):

  • 500 gram rundergehakt
  • 1,5 kilo aardappels (+ boter en scheutje melk)
  • zak zuurkool
  • kerriepoeder
  • 6 bananen
  • Roomboter
  • Paneermeel

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Bak het gehakt rul in wat boter en kruid met flink wat kerriepoeder. Ik gebruik echt wel een eetlepel of drie! Kook de aardappels en de zuurkool in twee verschillende pannen gaar in ca. 20 minuten. Giet de zuurkool af en zet even opzij. Giet de aardappels af. Maak van de aardappels puree door deze te stampen met een pureestamper en een klontje boter en scheutje melk toe te voegen. Pel de bananen en snijd in plakjes. Vet een grote ovenschaal in. Maak laagjes, gebruik steeds de helft van de oorspronkelijke hoeveelheid: eerst een laagje gehakt, dan een laagje zuurkool, schijfjes banaan en afdekken met puree. Herhaal nog een keer en eindig met de puree. Bestrooi de puree met wat paneermeel en klontjes boter en zet de schotel ca. 30 minuten in de oven tot de bovenkant bruin is.

Mijn man eet hier het liefst nog een flinke portie jus bij. Die maak ik dan meestal uit een zakje (oeps….).

Summary
recipe image
Recipe Name
zuurkoolschotel met gehakt en banaan
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 1 Review(s)

Ook lekker:

Herfstbok stoofpannetje Als de dagen korter en de avonden langer worden lijkt ook onze behoefte aan eten te veranderen. Weg met de salades en bbq-spiesjes, de pannen en potte...
Kip in bananenroomsaus Uit het zelfde oude kookboekje (1987!) van het Nederlandse Zuivelbureau waar ik ook de cannelloni met spinazie uit haalde komt dit – wat wonderlijke –...
Zelf eenvoudig Vietnamese springrolls maken Op het foodevent van Mr. Goodiebag maakte ik onlangs zelf mijn eerste Vietnamese springrolls met het organische en biologische merk Yakso. Ik had deze...
Provencaalse stoofschotel Het grootste voordeel van de herfst? Dat de oven- en stoofschotels weer op tafel komen! Het ultieme feel-good voedsel, dat bovendien het hele huis lek...

6 Comments

  1. Ik vind zuurkool echt totaal niet lekker maar dit ziet er dan wel weer aantrekkelijk uit ..
    Mariska recently posted…Renewed Hope In A Jar – Philosophy | ReviewMy Profile

  2. Zuurkool vind ik zo lekker. Binnen kort maar eens dit recept proberen. Ben zo benieuwd hoe het smaakt
    Fabiangijze recently posted…De leuke momenten van mijn jeugd (Verleden)My Profile

  3. ohhh wat lekker! Zijn het rijpe bananen of normale bananen die je schoonmoeder heeft gebruikt?
    Nilou recently posted…3 X Facebook HacksMy Profile

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

CommentLuv badge