Tijdens onze reis door China aten we meerdere malen eend. Zoals de beroemde Peking eend in Beijing, en de zogeheten orange duck of Chinese eend a l’orange in Yangshuo. Die laatste was zo lekker, die moest ik natuurlijk thuis proberen na te maken!

Eendenbout of eendenborstfilet
De eerste keer maakte ik het gerecht met eendenbout, die ik langzaam twee uur gaarde in de oven. Super lekker, maar lastig op te dienen zo van het bot. De tweede keer maakte ik het met eendenborstfilet. Dat is een stuk makkelijker te verwerken en ook nog eens sneller klaar. Het is beide super lekker, dus kies vooral wat je zelf handig of lekker lijkt. Ik deel de bereidingswijze voor beide stukken vlees.
5-spices

Egg fried rice

Chinese eend a l’orange

Chinese eend a l'orange
Ingrediënten
- 500 gram eendenbout of eendenborstfilet
- 1 eetlepel 5-spices
- 4 eetlepels vloeibare boter bij bereiding van de bout in de oven
Voor de saus:
- 200 ml sinaasappelsap
- 1 rasp sinaasappel
- 6 eetlepels water
- 1 eetlepel sesamolie
- 4 cm verse gember geraspt
- 2 teentjes knoflook geraspt
- 1 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels mirin
- 4 eetlepels honing
- 1 eetlepel allesbinder eventueel
Aan de slag!
Bereiding van de eendenbout in de oven:
- Haal de eendenbout een half uur van tevoren uit de koelkast. Wrijf de eendenbouten in met de 5-spices en zout, leg ze in een ovenschaal met de boter, en bak ze op ongeveer 150 °C gedurende 2 uur. Keer halverwege de bereidingstijd. Voor een knapperig velletje kun je de bouten na het braden nog 5-7 minuten onder de grill leggen of kort in de pan bakken. Laat na het bakken 10 minuten rusten.500 gram eendenbout of eendenborstfilet, 1 eetlepel 5-spices, 4 eetlepels vloeibare boter
Bereiding van de eendenborstfilet in de pan:
- Haal de eendenborstfilet een half uur van tevoren uit de koelkast. Snijd de eendenborst aan de vetkant in met een ruitjespatroon. Niet te diep snijden, zorg dat je niet in het vet terecht komt. Wrijf de filets in met zout en 5-spices. Leg de eendenborst met de ingesneden vetkant naar beneden in een koude koekenpan zonder vet. Laat rustig bakken ca. 10 minuten bakken op gemiddeld hoog vuur tot de eendenborst mooi goudbruin en krokant is. Draai om naar de vleeskant en bak nog een paar minuten. Haal uit de pan en laat 10 minuten rusten. Snijd vervolgens in dunne plakjes.
Voor de saus:
- Verhit in een pannetje de sesamolie en fruit hierin de gember en knoflook kort aan.1 eetlepel sesamolie, 4 cm verse gember, 2 teentjes knoflook
- Voeg de sinaasappelsap, -rasp, sojasaus, mirin, honing en water toe en breng aan de kook.200 ml sinaasappelsap, 1 rasp sinaasappel, 6 eetlepels water, 1 eetlepels sojasaus, 2 eetlepels mirin, 4 eetlepels honing
- Laat de saus in ongeveer 10 minuten inkoken. Als de saus niet voldoende inbindt kun je eventueel wat allesbinder toevoegen.1 eetlepel allesbinder
- Serveer de eend met de sinaasappelsaus en witte rijst, fried rice of gebakken aardappelen.