Home » Miso aubergine
Miso aubergine

Miso aubergine

Tijdens een persevent bij Duke of Tokyo in Rotterdam at ik een heerlijk gerecht van gegrilde aubergine met miso. Die moest ik natuurlijk thuis na gaan maken! Een ontzettend smaakvol en tegelijkertijd eenvoudig gerecht, ideaal als lunch of bijgerecht.

Wat is miso

Miso komt uit Japan en is een gefermenteerde pasta van sojabonen. Soms wordt hier ook rijst of gerst aan toegevoegd. Met een speciale schimmel (koji) wordt een fermentatieproces in gang gezet. Dat fermentatieproces zorgt voor die lekkere misosmaak. Hoe langer de fermentatie, hoe krachtiger de smaak. Dit kan van weken tot jaren duren!

Je gebruikt miso (dat er uit ziet als een soort dikke smeerbare pasta) in je soep, saus, marinade of dressing. Maar je kunt miso ook gebruiken bij het roosteren van groenten of in stoofgerechten. De bekendste toepassing is natuurlijk die van misosoep. Miso is dan ook een prima vervanging van smaakversterkers en zout! Eenmaal geopend kun je het in de koelkast heel lang bewaren. 

Melanzane alla parmigiana

Aubergine

Ik was nooit zo dol op aubergine. Ik vond ze eigenlijk niet zo lekker. Een vriendin zei mij ooit ‘Als je een groente niet lekker vindt, dan heb je het gewoon nog nooit goed klaargemaakt’. En ja, ze had dus gelijk. Want op deze manier bereid vind ik aubergine fantastisch! Ook heel lekker op z’n Italiaans: melanzane alla parmigiana.

Miso aubergine

Mirin

Mirin is een zoete Japanse rijstwijn, die voor een groot deel (ca. 45%) uit suiker bestaat. Het is bedoeld om mee te koken, niet om te drinken (zoals bijvoorbeeld de rijstwijn saké). Het is na opening nog heel lang houdbaar buiten de koelkast, dus ideaal om in huis te hebben. Voor marinades en dressing, en voor bijvoorbeeld yakitori spiesjes. Miso en mirin koop je bij de beter gesorteerde supermarkt, toko of Aziatische supermarkt.

Miso aubergine

Miso aubergine

Miso aubergine

Miso aubergine

In de oven gegaarde aubergine met een heerlijke glazuur van miso en mirin
Afdrukken Pin
Gang: Groente, lunchgerecht
Keuken: Japans
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 22 minuten
Totale tijd: 32 minuten
Porties: 2 personen

Wat heb je nodig:

Ingrediënten

  • 2 aubergines
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 1 eetlepel miso pasta
  • 2 eetlepels mirin
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 lente-uitje optioneel
  • sesamzaadjes optioneel
  • zout

Aan de slag!

  • Verwarm de oven voor op 220 graden. 
  • Snijd de aubergines in de lengte doormidden. Snijd de helften diagonaal in, zodat een ruitenpatroon ontstaat. Snijd niet te diep door. Strooi wat zout over de aubergines en laat 10 minuten liggen.
    2 aubergines, zout
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en bestrijk het bakpapier met een eetlepel van de sesamolie, op de plek waar de aubergine helften komen te liggen.
    2 eetlepels sesamolie
  • Leg de aubergines met de snijkant op het bakpapier, op de plek van de sesamolie. Bak ze 15 tot 20 minuten in de voorverwarmde oven, totdat het vruchtvlees mooi zacht is geworden en de aubergines beginnen te krimpen. Haal uit de oven en zet de oven op grillstand.
  • Maak ondertussen de miso dressing. Verwarm daarvoor de mirin in een pan. Breng aan de kook en zet vervolgens het vuur laag. Roer de miso en de suiker erdoor met een garde, tot de suiker is opgelost. Haal de pan van het vuur en voeg de overige eetlepel sesamolie toe.
    1 eetlepel miso pasta, 2 eetlepels mirin, 1 eetlepel suiker
  • Bestrijk de aubergines aan de snijkant met alle miso dressing. Plaats ze hoog in de oven, vlak onder de grill. Grill de aubergines 2 minuten.
  • Haal ze uit de oven en bestrooi met sesamzaadjes en bosui.
    sesamzaadjes, 1 lente-uitje
Delen op Facebook

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

2 Comments

  1. Hoi Anne-Marie,
    Ik vind het recept nergens, alleen de ingrediënten. Of kijk ik verkeerd?
    Groetjes,
    Susanne

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*