Home » Temaki sushi

Temaki sushi

Temaki sushi – ook wel handrolls genoemd – zijn mijn favoriete sushi. Onlangs heb ik een poging gewaagd ze thuis te maken. De eerste keer mislukte, wat de vorm betreft althans. Ze smaakten namelijk fantastisch. Op internet ben ik op zoek gegaan naar tips en trucs en mijn tweede poging was geslaagd. Vorm en smaak, goddelijk! En uiteindelijk helemaal niet zo moeilijk. Gewoon doen dus, oefenen, oefenen, oefenen. En ook iets minder perfect smaken ze nog steeds goed! En heb je geen zin in al dat gefröbel? Maak dan gewoon deze eenvoudige sushi bowl!


Handgemaakte temaki sushi

Temaki sushi

Wat heb je nodig (voor ca. 6-8 handrolls)

  • 100 gram sushi-rijst
  • Rijstazijn
  • Suiker
  • 3 a 4 nori-vellen
  • Japanse mayonaise
  • Avocada, zalm, krabsticks, komkommer etc.
Kook de sushi rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Ik gebruik ca. 150 ml. water op 100 gram rijst. Breng op een laag vuur met deksel aan de kook en laat de rijst op heel laag vuur in 20 minuten gaar koken. Zet het vuur uit en laat de rijst nog ca. 10 minuten afgedekt in de pan staan. Breng dan op smaak met een scheutje rijstazijn, zout en een schepje suiker. Laat afkoelen. Ik doe dit vaak al eerder op de dag, kan ook een dag van tevoren. Bewaar de rijst dan in de koelkast maar haal het er ook tijdig weer uit. Op kamertemperatuur smaakt de rijst het beste!
Snijd de vulling – naar wens: avocado, zalm, krabsticks – in smalle reepjes. Een populaire en heerlijke combi (de zgn. California handroll) is avocado/surimi (krabsticks).
Temaki sushi stap 2 Temaki sushi stap 3

Halveer de nori-vellen. Ben je rechts, neem dan een norivel (glanzende kant naar beneden) in de lengte in de palm van je linkerhand. Pak met een natte hand (gaat een stuk makkelijker namelijk!) een bolletje rijst en druk dit uit over de onderste helft van het nori-vel. Laat een hoekje rechtsonder vrij. Maak nu met je wijsvinger een geultje in het midden van de rijst. Verdeel wat mayonaise over het geultje en leg hierop de vulling naar wens. Pak nu de punt rechtsonder, plaats deze over de vulling en rol de sushi diagionaal op in de vorm van een hoorntje. Plak vast met een korreltje rijst, leg op een schaal en ga verder met de volgende. Maak de handrolls het liefst zo kort mogelijk van te voren, de nori wordt anders snel taai. Serveer desgewenst met sojasaus en wasabi, Itadakimasu (eet smakelijk)!

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*