Home » Traditionele Engelse flapjacks
Engelse flapjacks

Traditionele Engelse flapjacks

Tijdens onze laatste vakantie in Zuid-Engeland at ik voor het eerst flapjacks. Flapjacks zijn een soort van havermoutkoeken die sinds de 17e eeuw in Engeland worden gegeten. En echt ontzettend lekker en eenvoudig om te maken. Heb jij weleens Engelse flapjacks gegeten? Ze zijn heerlijk bij de thee of om als tussendoortje mee naar school of werk te nemen.

Engelse flapjacks

Goedkope cake

Het verhaal gaat dat het recept voor flapjacks is ontstaan uit een behoefte aan een goedkoop en eenvoudig alternatief voor cake. De koeken werden meestal gegeten als de kinderen uit school kwamen, natuurlijk bij een kopje thee! De koeken kun je wel een beetje vergelijken met een mueslireep.

Flapjacks zijn heel eenvoudig te maken met ingrediënten die je waarschijnlijk allemaal al in huis hebt. Behalve de Golden syrup wellicht, die koop ik van Lyle’s (o.a. verkrijgbaar bij Jumbo). Smaakt ook heerlijk op de pannenkoek! Je kunt overigens ook prima stroop gebruiken in dit recept. Ik kies van dan wel voor de karamelvariant.

Engelse flapjacks

Variatie

Ik vind de flapjacks heerlijk. En je kunt er ook nog eens leuk mee variëren. Vervang bijvoorbeeld de helft (of een kleinere deel) van de havermout eens door geraspte kokos voor kokos-flapjacks of voeg wat fijngehakte walnoten of sesamzaad toe. Ook is het leuk om wat chocolade te smelten en de helft van de flapjack in de chocolade te dippen. Je kunt er 12 blokjes van snijden (voor bij de koffie of thee) of 6 repen. Wikkel in bakpapier om mee naar school of werk te nemen.

Engelse flapjacks

Engelse flapjacks

Wat heb je nodig (12 koeken)

  • 225 gram havermout
  • 100 gram suiker
  • 80 gram golden syrup (suikerstroop)
  • 180 gram roomboter

Bakvorm van ca. 15 x 15

Verwarm de oven voor op 180 graden.  Vet de bakvorm in.

Smelt de boter op een laag vuur in een pannetje. Roer hier de suiker en stroop door totdat alles is opgelost. Doe de havermout in een beslagkom. Giet hier het boter-suiker mengsel bij en roer totdat alles goed gemengd is. Verdeel over de bakvorm.

Bak de koek in 20 minuten gaar en goudbruin. Haal uit de oven, wacht ca. 10 minuten en snijd de koek voor in 6 of 12 stukken(dit gaat makkelijker als de koek nog warm is). Laat nu volledig afkoelen.

Summary
recipe image
Recipe Name
Engelse flapjacks
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 23 Review(s)

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

2 Comments

  1. Hallo,
    Een klein vraagje: kan je in het recept voor flapjacks de boter vervangen door kokosvet?
    Dit om een gezondere versie te hebben?…..
    Dank bij voorbaat.
    Mvg, Griet

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*