Home » Wegen en meten = weten!

Wegen en meten = weten!

Het leuke van koken is dat je op je gevoel en smaak kunt werken. Nog een beetje van dit, een snufje van dat, en tussentijds steeds goed proeven. Bakken daarentegen is weer een heel ander verhaal. De maatvoering luistert nauw, en alle ingrediënten moeten zorgvuldig worden afgewogen. Voor een goede bakker geldt dan ook: wegen en meten = weten!

wegen en meten

Wegen en meten

Maar dat wegen en meten is zo makkelijk nog niet. Want hoeveel is nu 1 eetlepel? En is dat afgestreken of met een bergje erop? En 1 ei, is dat een M of een L ei? En dan heb ik het nog geeneens over de cups, teaspoons en ounces die je tegenwoordig steeds vaker tegenkomt in recepten op internet. Tijd voor een lesje meten en wegen!

meten en wegen maatlepels

Amerikaanse cups & spoons

Als je graag Amerikaanse foodblogs leest of Amerikaanse bakmixen gebruikt, dan krijg je te maken met een maatvoering die wij hier niet gebruiken. Een setje measuring cups en spoons koop je tegenwoordig overal en zijn super handig om in huis te hebben.

Ik heb de meest gehanteerde Amerikaanse maten in een handig overzicht gezet. Print ‘m uit en hang ‘m aan de binnenkant van je keukenkastje!

Voedselverspilling voorkomen

Wegen en meten zorgt er ook voor dat je voedselverspilling tegengaat. Want als je precies weet hoeveel rijst of pasta je bijvoorbeeld nodig hebt hoef je ook niets weg te gooien. Gemiddeld gooien we per jaar zo’n 50 kilo voedsel per persoon weg. Zonde!

wegen en meten weegschaal

Goede weegschaal

Een goede weegschaal is sowieso aan te raden. En dan vooral eentje met een zogenaamde tarra functie. Dan kun je na ieder ingrediënt de weegschaal weer op 0 zetten en doorgaan met het wegen van het volgende ingrediënt.

En omdat het oog ook wat wil, heb ik op mijn aanrecht (bakken doe ik zo vaak, dus alles bij de hand) deze mooie keukenweegschaal van Bugatti staan. Is het geen plaatje? En reuzehandig, door de uitneembare binnenschaal en de tarra-functie.

oxo maatbeker meten en wegen

Maatbekers

Ik heb een hele verzameling maatbekers in mijn keukenkastje staan. Vooral die met de maatvoering aan de binnenkant vind ik handig. Of eentje van glas, zodat ik er bijvoorbeeld iets in kan opwarmen/laten smelten in de magnetron.

eieren

Eieren en boter

In principe wordt in de meeste recepten gebruik gemaakt van medium eieren. Je kunt eieren overigens ook gewoon wegen. De standaard maat die wordt gebruikt is 50 gram voor 1 ei (M). Wat ik overigens ook steeds vaker tegenkom in Amerikaanse recepten is een ‘stick’ boter. Een stick butter weegt 113 gram.

meten en wegen oventemperatuur

Oventemperaturen

Net zo nauw als de ingrediënten luistert bij het bakken ook de temperatuur van de oven. Hieronder dan ook een handig overzichtje vn temperaturen fahrenheit naar celcius.

225 fahrenheit          110 celcius
250 fahrenheit          130 celcius
275 fahrenheit          140 celcius
300 fahrenheit          150 celcius
325 fahrenheit          165 celcius
350 fahrenheit          175 celcius
375 fahrenheit          190 celcius
400 fahrenheit          200 celcius
425 fahrenheit          220 celcius
450 fahrenheit          230 celcius
475 fahrenheit          245 celcius

Voor deze blogpost heb ik producten ontvangen. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

3 Comments

  1. Bedankt voor de tips! Ik werk vaak met Britse maten, en dan blijf ik maar rekenen. Misschien moet ik er maar eens een notitieboekje aan wijden… Ik heb zelf trouwens ook een aantal maatbekers, en de handigste vind ik die, die zowel in mililiter als pints meten.

    Soms kom ik inderdaad wel eens cups tegen, bijvoorbeeld ook bij de (Nieuw-Zeelandse) Annabel Langbein. Weet jij of er een verschil is tussen Amerikaanse en Nieuw-Zeelandse cups?

    Josephine recently posted…Makkelijk herfstrecept uit 1845: Brood met paddenstoelen
    https://www.myinnervictorian.nl/brood-met-paddenstoelen/

  2. Dat is een handig overzicht! Ikzelf vind het heel fijn om met cups te werken. Geen gedoe met een weegschaal. Maar ik heb dan ook niet zo’n mooie als jij 😉

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*