Door gastblogger Dieneke van der Waal Laatst had ik nogal wat citroenen over waarvan ik twee recepten heb gemaakt die al tijden op mijn lijstje stonden. De ene was zelf limoncello maken. Echt lekker en zo leuk om eigen gemaakte limocello te kunnen schenken. En natuurlijk ook leuk om cadeau te geven. Het andere was het recept om zelf ingelegde citroenen te maken.
Typisch ingrediënt uit het Midden-Oosten
Ingelegde citroenen worden in veel recepten uit het Midden-Oosten en in Afrikaanse gerechten gebruikt. Vooral de schil van ingelegde citroenen is een enorme smaakmaker. Daarbij is het niet heel moeilijk om citroenen in te leggen, alleen moet je voor het eindresultaat wel wat geduld hebben. Het geheel moet namelijk, net als limoncello, vier weken staan.
Recepten met ingelegde citroenen
Met de ingelegde citroenen maakte ik twee heerlijke recepten. Eén deel ik er vandaag met jullie, de andere – biologische kippendij met zongedroogde tomaat en ingelegde citroen – volgt binnenkort. Ik vond de ingelegde citroen een ontzettend lekkere smaakmaker. Ben benieuwd wat jullie ervan vinden. In ieder geval eet smakelijk!
Ingelegde citroenen maken
Wat heb je nodig:
- Grote weckpot
Ingrediënten
- 6 citroenen biologisch
- 200 gram grof zeezout
- kruiden en specerijen naar wens: laurier, tijm, kruidnagel, korianderzaad, kaneelstokje
Aan de slag!
- De weckpot moet eerst goed gesteriliseerd worden. Dit doe je door deze 10 minuten in kokend water uit te koken.
- Daarna was je kort de citroenen. Neem bij voorkeur biologische citroenen, deze zijn namelijk onbespoten. Vervolgens snij je de citroenen net niet helemaal in vier parten (laat de partjes aan 1 kant nog net aan elkaar vast zitten). Wrijf de partjes goed in met het grove zeezout. Vang het zout wat ervanaf valt op en doe dat bij de citroenen in de weckpot. Stop de ingewreven citroenen in de weckpot en druk ze goed aan. Hoe minder ruimte er tussen de citroenen zit, hoe beter!
- Doe al het overgebleven zout erbij. Je kunt er nu nog naar smaak kruiden of specerijen aan toevoegen. Als laatste vul je de pot af met water.
- Zet de pot op een donkere plek en laat deze een maand staan. Schud het geheel wel regelmatig even door elkaar. Na vier weken wachten zijn de ingelegde citroenen klaar voor gebruik!
Visballetjes met tomaat-paprikasaus
Visballetjes met tomaat-paprikasaus
Wat heb je nodig:
Ingrediënten
- 400 gram witvis kabeljauw, koolvis
- 0,5 ingelegde citroen alleen de schil
- 1 laurierblaadje
- 1 teentje knoflook
- verse koriander naar smaak
- 1 blikje tomatenpuree
- 2 tomaten
- 1 paprika geel of rood
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 glas witte wijn
Aan de slag!
- Maak de vis fijn in de keukenmachine.
- Hak de schil van de ingelegde citroen en de knoflook fijn en meng dit door de fijngemaakte visfilet. Breng het op smaak met peper en zout en draai er balletjes van.
- Verhit een hapjespan en doe daar de olijfolie, tomatenpuree en de kleingesneden tomaten in. Fruit alles even aan. Voeg er de witte wijn, de kleingesneden paprika en het laurierblaadje aan toe. Breng het aan de kook, roer het geheel goed door en laat het een paar minuten pruttelen.
- Voeg de visballetjes toe. Dek het af met een deksel en laat het 15-20 min garen. Draai de balletjes tussendoor een paar keer om.
- Dien de balletjes met saus op met rijst of Marokkaans/Turks brood en salade. Voeg er naar smaak verse koriander aan toe.
Oh lekker dit! Ik ben echt dol op ingelegde citroenen. Heel eerlijk gezegd koop ik ze wel altijd kant en klaar bij de Marokkaanse winkel, lekker lui hahaha!
Wat lijkt me dat recept ontzettend lekker ! Ik ga maandag meteen weer wat citroenen bijhalen 🙂
Tip:
Ook lekker met kaneelstokje (Marokkaanse keuken + ideaal in combinaties zuur-zoet), zwarte peperbolletjes en kardemom.
Warme groet,
Stef
Dank voor dit recept. Ik ga me er ook aan wagen. Als de citroenen klaar zijn, hoelang zijn ze dan houdbaar, ook in de situatie dat je af en toe de pot opent en er één uitneemt. En moet de pot in de koelkast worden bewaard?
Mijn dank voor je antwoorden.
Hartelijke groet
Anne.
Ik ga Dieneke vragen even te reageren!
Als de citroenen klaar zijn kun je ze vrij lang bewaren, zeker een maand of 2. Bewaar ze wel in de koelkast en schud ze af en toe even om. Als je er een citroen uithaalt zorg er dan voor dat je dat altijd met een schone lepel doet.
Succes!