Home » Ingelegde citroenen maken + recept visballetjes
ingelegde citroenen maken

Ingelegde citroenen maken + recept visballetjes

Door gastblogger Dieneke van der Waal Laatst had ik nogal wat citroenen over waarvan ik twee recepten heb gemaakt die al tijden op mijn lijstje stonden. De ene was zelf limoncello maken. Echt lekker en zo leuk om eigen gemaakte limocello te kunnen schenken. En natuurlijk ook leuk om cadeau te geven. Het andere was het recept om zelf ingelegde citroenen te maken.

ingelegde citroenen maken

Midden-Oosten

Ingelegde citroenen worden in veel recepten uit het Midden-Oosten en in Afrikaanse gerechten gebruikt. Vooral de schil van ingelegde citroenen is een enorme smaakmaker. Daarbij is het niet heel moeilijk om citroenen in te leggen, alleen moet je voor het eindresultaat wel wat geduld hebben. Het geheel moet namelijk, net als limoncello, vier weken staan.

kippendij met ingelegde citroenen

Twee recepten

Met de ingelegde citroenen maakte ik twee heerlijke recepten. Eén deel ik er vandaag met jullie, de andere – biologische kippendij met zongedroogde tomaat en ingelegde citroen – volgt binnenkort. Ik vond de ingelegde citroen een ontzettend lekkere smaakmaker. Ben benieuwd wat jullie ervan vinden. In ieder geval eet smakelijk!

ingelegde citroenen maken

Ingelegde citroenen maken

Wat heb je nodig:

  • 6 biologische citroenen
  • 200 gram grof zeezout
  • Diverse kruiden en specerijen naar wens (laurier, tijm, kruidnagel, korianderzaaad)
  • Grote weckpot

De weckpot moet eerst goed gesteriliseerd worden. Dit doe je door deze 10 minuten in kokend water uit te koken.

Daarna was je kort de citroenen. Neem bij voorkeur biologische citroenen, deze zijn namelijk onbespoten.  Vervolgens snij je de citroenen net niet helemaal in vier parten (laat de partjes aan 1 kant nog net aan elkaar vast zitten). Wrijf de partjes goed in met het grove zeezout. Vang het zout wat ervanaf valt op en doe dat bij de citroenen in de weckpot. Stop de ingewreven citroenen in de weckpot en druk ze goed aan. Hoe minder ruimte er tussen de citroenen zit, hoe beter!

Doe al het overgebleven zout erbij. Je kunt er ook nog kruiden of specerijen aan toevoegen. Ik heb er drie blaadjes laurier aan toegevoegd voor een extra diepe smaak. Als laatste vul je de pot af met water of citroensap…of beide 😉

Zet de pot op een donkere plek en laat deze een maand staan. Schud het geheel wel regelmatig even door elkaar. Na vier weken wachten zijn de ingelegde citroenen klaar voor gebruik!

visballetjes met ingelegde citroenen

Visballetjes met tomaat-paprikasaus

Wat heb je nodig:

  • 400 gram witvis (kabeljauw, pangafilet of koolvisfilet)
  • Halve ingelegde citroen – alleen de schil, de pulp verwijderen
  • 1 laurierblaadje
  • 1 teen knoflook
  • Verse koriander (naar smaak)
  • Klein blikje tomatenpuree of half pakje gezeefde tomaten
  • 2 tomaten of 8 cherry tomaatjes
  • 1 rode of gele paprika
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 glas witte wijn (water kan ook)

Maak de vis fijn in de keukenmachine.

Hak de schil van de ingelegde citroen en de knoflook fijn en meng dit door de fijngemaakte visfilet. Breng het op smaak met peper en zout en draai er balletjes van.

Verhit een hapjespan (of tajine) en doe daar de olijfolie, tomatenpuree en de kleingesneden tomaten in. Fruit alles even aan. Voeg er de witte wijn, de kleingesneden paprika en het laurierblaadje aan toe. Breng het aan de kook, roer het geheel goed door en laat het een paar minuten pruttelen.

Voeg de visballetjes toe. Dek het af met een deksel en laat het 15-20 min garen. Draai de balletjes tussendoor een paar keer om.

Dien de balletjes met saus op met rijst of Marokkaans/Turks brood en salade. Voeg er naar smaak verse koriander aan toe.

Bewaar het recept om ingelegde citroenen te maken op Pinterest:

Summary
recipe image
Recipe Name
Ingelegde citroenen maken
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 5 Review(s)

6 Comments

  1. Oh lekker dit! Ik ben echt dol op ingelegde citroenen. Heel eerlijk gezegd koop ik ze wel altijd kant en klaar bij de Marokkaanse winkel, lekker lui hahaha!

  2. Wat lijkt me dat recept ontzettend lekker ! Ik ga maandag meteen weer wat citroenen bijhalen 🙂

  3. Tip:
    Ook lekker met kaneelstokje (Marokkaanse keuken + ideaal in combinaties zuur-zoet), zwarte peperbolletjes en kardemom.

    Warme groet,

    Stef

  4. Dank voor dit recept. Ik ga me er ook aan wagen. Als de citroenen klaar zijn, hoelang zijn ze dan houdbaar, ook in de situatie dat je af en toe de pot opent en er één uitneemt. En moet de pot in de koelkast worden bewaard?
    Mijn dank voor je antwoorden.
    Hartelijke groet
    Anne.

  5. Dieneke Vrolijk-van der Waal

    Als de citroenen klaar zijn kun je ze vrij lang bewaren, zeker een maand of 2. Bewaar ze wel in de koelkast en schud ze af en toe even om. Als je er een citroen uithaalt zorg er dan voor dat je dat altijd met een schone lepel doet.
    Succes!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*