Het fijne van bijgerechten uit de oven? Dat je je handen vrij hebt voor bijvoorbeeld het vleesgerecht en de salade. Terwijl de oven het werkt doet bereid jij rustig de overige gerechten of dek je de tafel. Deze aardappelgratin is door de kerrie net even weer anders dan anders. Maar vooral erg lekker!
Bijgerecht
Deze aardappelgratin smaakt super lekker bij een stukje vlees, zoals ribeye of saltimbocca alla romana. Je kunt eventueel ook voorgekookte aardappelschijfjes gebruiken. Je kunt dan minder room gebruiken (ongeveer de helft) en de baktijd halveren. Maar met rauwe aardappelen is het lekkerder en goedkoper!
Aardappelgratin met kerrie
Wat heb je nodig (bijgerecht voor 4 personen):
Ingrediënten
- 600 gram aardappelen
- 400 ml slagroom
- 2 teentjes knoflook
- 1,5 eetlepel kerriepoeder
- 100 gram geraspte kaas
- Boter om in te vetten
Extra nodig: ovenschaal, mandoline of keukenmachine
Verwarm de oven voor op 160 graden. Snijd de aardappelen in zo dun mogelijke plakjes. Dit gaat het makkelijkste met een mandoline of in de keukenmachine.
Verwarm in een pannetje de room. Knijp hierboven de teentjes knoflook uit en roer er de kerriepoeder door.
Vet de ovenschaal in, verdeel er de plakjes aardappel gelijkmatig over en giet de room er op. Strooi er de geraspte kaas over.
Bak in ca. 1 uur gaar in de oven. Word de kaas te donker, bedek de schotel dan het laatste kwartier met aluminiumfolie.