Home ยป De perfecte ribeye bakken
Perfecte ribeye bakken

De perfecte ribeye bakken

Wij proberen thuis gevarieerd en goed te eten. Een eetpatroon dat zowel vlees, vis als vegetarische gerechten bevat. En wanneer we vlees eten, dan kiezen we voor kwaliteit. Geen plofkip of supermarkt gehakt dus. Ik eet liever een klein stukje echt goed vlees, dan een pan vol. Zoals een perfecte ribeye bakken. 

Ribeye

Ribeye

Het bakken van de perfecte ribeye begint bij het kopen van een goed stuk vlees. Ribeye wordt gesneden van de voorzijde van de koe, de zogenaamde ribrack. Aan deze zijde is het vlees vol van smaak en doorregen met kleine vetadertjes waardoor je een mooie marmering in het vlees krijgt. Die adertjes verdwijnen tijdens het bakken en geven smaak en malsheid aan het vlees.

Ribeye

Bollensteak

De ribeye van Bollensteak is van grasgevoerde Ierse runderen, het Black Angus ras genoemd. De runderen kunnen naar hartenlust grazen op vele hectaren land, vaak van kleinschalige boerenbedrijven. Juist door het eten van voornamelijk gras en het vele bewegen krijg je vlees dat ontzettend mals is en fantastisch smaakt. Je bestelt deze ribeye, maar ook andere heerlijke vleessoorten als ossenhaas, eenvoudig online. Het vlees wordt goed verpakt en diepgevroren bij je thuisbezorgd.

Perfecte ribeye bakken

Perfecte ribeye bakken

Een perfecte ribeye bakken is niet moeilijk. Maar je moet wel een paar basisregels in acht nemen om net dat perfecte stuk vlees op je bord te krijgen!

Haal de ribeye een uur voor je gaat koken uit de koelkast. Het vlees kan zo rustig op kamertemperatuur komen. 

Dep het vlees voordat je het gaat bakken droog met wat keukenpapier. Vooraf zouten of achteraf maakt niet zoveel verschil. Peper voeg je wel het beste achteraf toe, omdat deze anders verbrandt tijdens het bakken.

Ribeye eet je bij voorkeur rare of medium rare. Nooit doorbakken! Verhit een flinke klont roomboter en laat goed heet worden. Bak de ribeye (afhankelijk van de dikte en de gewenste garing) zo’n twee minuten per kant. Houd als ezelsbruggetje aan 1 minuut per centimeter dikte per kant. Het is ook lekker om wat rozemarijn en knoflook mee te bakken en dit aan het einde van de garing, samen met de boter, over het vlees te scheppen.

Rusten en snijden

Laat het vlees, onder een stuk aluminiumfolie, zo’n 10 minuten rusten. Voila: een perfecte ribeye die werkelijk fantastisch smaakt! Serveer er bijvoorbeeld een heerlijke aardappelgratin of aardappelpuree bij.

Ik heb voor deze blog producten toegestuurd gekregen. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*