Gepofte aardappel, ik ben er dol op! Met de juiste vulling eet je feitelijk een hele maaltijd. Mijn favoriet? Met gekarameliseerde ui, spekjes en créme fraiche. Je kunt aardappels op verschillende manieren poffen, in de oven, magnetron, multicooker of op de bqq. Ik vertel je hoe en deel ook vier lekkere vullingen!
Gepofte aardappel
Koop bij voorkeur grote kruimige aardappels, zo groot als je hand bijvoorbeeld. Geschikte aardappels om te poffen zijn: bintjes, santé, frieslander en maritiema. Je kunt ook zoete aardappels poffen.
Gepofte aardappel uit de oven
Verwarm de oven voor op 200 ºC. Boen de aardappelen schoon. Smeer de aardappelen in met wat olijfolie en prik wat gaatjes met een vork of satéprikker. Bestrooi met peper en zout. Wikkel de aardappelen in aluminiumfolie en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Pof ze in ca. 1 uur gaar. Prik met een vork of prikker door het aluminiumfolie in de aardappelen. Als de vork er zonder weerstand in gaat, zijn de aardappelen gaar.
Gepofte aardappel uit de magnetron
Minder tijd? Pof dan de aardappelen in de magnetron. Boen de schil goed schoon onder de koude kraan. Prik de aardappelen in met een satéprikker of vork. Leg de aardappelen op een bord en zet ze in de magnetron. Gaar ze in ca. 8 minuten op 800 Watt, en keer halverwege om. Haal uit de magnetron, wikkel in aluminiumfolie en laat nog ongeveer 7 minuten nagaren op het aanrecht.
Gepofte aardappel uit de multicooker (Instantpot)
Boen de aardappel schoon met een borstel onder de kraan en prik er met een vork gaatjes in. Plaats het rekje (stoominzet) in de multicooker, schenk 250 mililiter water in de pan en leg de aardappel op het rekje. Sluit deksel en ventiel en stel de snelkookfunctie in op 18 minuten. Laat na afloop 10 minuten nastomen en open dan pas het ventiel.
Gepofte aardappel van de BBQ
Wikkel de aardappelen afzonderlijk in een stuk aluminiumfolie. Leg ze op het barbecuerooster en pof ze in ca. 45 min. gaar met het deksel op de barbecue. Je kunt de ingepakte aardappelen ook rechtstreeks tussen de hete kolen leggen (gebruik dan een dubbele laag aluminiumfolie).
Mini gepofte aardappeltjes of mini jacket potato bites
Ik maakte eerder al eens mini gepofte aardappeltjes (krieltjes) met een vulling van zure room, kaas en lente-uit. Leuk als borrelhapje.
Suggesties voor vullingen
- Creme fraiche, spekjes en gekarameliseerde uien. Terwijl de aardappel in de oven zit, kun je rustig de uien laten karameliseren in de koekenpan en de spekjes uitbakken.
- Zure room, geraspte kaas en verse bieslook
- Roomboter en zeezout (flakes)
- Roomkaas, zalm en dille