Home » Soufflé van geitenkaas met lavendel
Soufflé van geitenkaas

Soufflé van geitenkaas met lavendel

Hoewel veel mensen denken dat het maken van een kaassoufflé lastig is, blijkt dat echt reuze mee te vallen. Als je het een beetje goed voorbereidt heb je dit heerlijke bijgerecht in een minuutje of 25 op tafel staan. Ik eet het regelmatig naast een stukje vlees of vis en groente, weer eens wat anders dan aardappelen! En voor Pasen maakte ik het voor bij de paasbrunch. Met deze soufflé van geitenkaas met lavendel zet je iets bijzonders én lekkers op tafel!

Soufflé van geitenkaas

Geitenkaas met lavendel

In het enorme assortiment kazen van Henri Willig vind je deze jonge, romige geitenkaas die door de toevoeging van lavendel een bijzondere kleur en smaak gekregen. De kaas is in het begin mild van smaak en daarna proef je de lavendel: fruitig en licht scherp. Een zeer unieke, kruidige kaas in een gekleurd jasje. Ik had stiekem gehoopt dat de soufflé ook lichtblauw zou kleuren, maar dat was helaas niet het geval. Ik heb de soufflé daarom opgefleurd met wat gedroogde (eetbare) korenbloemen voor toch een blauw tintje!

Henri Willig geitenkaas met lavendel

Henri Willig kazen

Henri Willig bestaat dit jaar 50 jaar! Een halve eeuw geleden begonnen Henri en Riet Willig op hun melkveehouderij met het maken van kwaliteitskazen. In vijftig jaar is deze kleine onderneming uitgegroeid tot een internationaal gerenommeerde kaasmakerij. Het assortiment is enorm! Van heerlijke Goudse kaas tot kaas met rode pesto. Alle kazen zijn online te bestellen of bezoek één van de kaaswinkels, kaasboerderijen, experiences of het Grand Café in Giethoorn. Alle adressen vind je op de site.

Soufflé van geitenkaas

Soufflé met geitenkaas als bijgerecht 

Wanneer je zoals ik ramekins gebruikt van 9 cm. doorsnede kun je met dit recept vier mini soufflés maken. Per persoon kun je er dan 1 of 2 serveren. De soufflé is heel luchtig, je eet er makkelijk twee van. Neem je een grotere ramekin van 12 centimeter, dan maak je twee soufflés. Heb je de smaak van het soufflé maken te pakken? Probeer dan ook eens deze zoete aardbeien soufflé!

Soufflé van geitenkaas

Soufflé van geitenkaas met lavendel

Soufflé van geitenkaas

Soufflé van geitenkaas met lavendel

Een heerlijke luchtige soufflé met de bijzondere smaak van geitenkaas met lavendel. Heerlijk als bijgerecht bij het avondeten.
Afdrukken Pin
Gang: Bijgerecht
Keuken: Nederlands
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Porties: 2 personen

Wat heb je nodig:

Ingrediënten

  • 25 gram roomboter
  • 25 gram bloem
  • 150 ml melk
  • 2 eieren
  • 50 gram Henri Willig geitenkaas met lavendel geraspt
  • boter om in te vetten
  • paneermeel of broodkruim

Aan de slag!

  • Verwarm de oven voor op 200 ºC. Beboter de ramekins en bestrooi ze met paneermeel of broodkruim.
    boter om in te vetten, paneermeel of broodkruim
  • Smelt de boter in een ruime pan op laag vuur, voeg de bloem toe en gaar de bloem al roerende circa 2 minuten. Voeg de melk toe en roer los met een garde. Zet het vuur wat hoger en breng al roerende aan de kook.
    25 gram roomboter, 25 gram bloem, 150 ml melk
  • Haal de pan van het vuur en laat het mengsel een paar minuten afkoelen. Voeg dan de geraspte kaas toe. Roer goed door.
    50 gram Henri Willig geitenkaas met lavendel
  • Splits de eieren en voeg de dooiers toe aan het kaasmengsel. Breng op smaak met zout en peper.
    2 eieren
  • Klop de eiwitten met een snufje zout in een vetvrije kom met een mixer tot stijve pieken. Voeg eerst een derde van de eiwitten toe aan het kaasmengsel (dat heet met een mooi woord ‘familie maken’) en schep het er voorzichtig doorheen met een spatel. Voeg vervolgens de rest van de eiwitten toe en meng voorzichtig tot één geheel. Schep het geheel in de vier ramekins.
  • Bak de hartige soufflé in circa 15 minuten gaar en serveer direct.

Notities

Tip 1: eieren scheiden doe je zo!
Tip 2: je kunt ook kant-en-klare eiwitten in een flesje kopen in de supermarkt
Tip 3: maak voor het beste eiwitschuim je kom en mixers goed schoon en vetvrij met wat heet water en afwasmiddel of citroen.
Delen op Facebook

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*