Home » Aperol Spritz

Aperol Spritz

Zoals je wellicht hebt gelezen in mijn culinaire vakantie terugblik ben ik sinds deze zomer uitermate gecharmeerd geraakt van de Aperol Spritz. Een heerlijke mixdrank die al sinds jaar en dag in Italië wordt gedronken en langzamerhand ook de rest van Europa voor zich lijkt te winnen. En ook al denk ik soms een trendsetter te zijn, met dit drankje loop ik helaas toch weer hopeloos achter. Voor wie het (ook) nog niet kent, hieronder een introductie en tips voor de perfecte mix! Aperol Spritz op een terras in Italië

Waar komt die rare naam eigenlijk vandaan?

Tijdens de bezetting van het noordoosten van Italië vonden de Oostenrijkers de wijn dusdanig zwaar om te drinken dat ze er letterlijk water bij deden. De wijn werd ‘gespritzt’ ofwel aangelengd met prikwater.

Aperol Spritz wordt in Italië meestal gedronken als aperitief. Een aperitief is een (meestal alcoholisch) drankje dat je nuttigt voor het eten. Van oorsprong bedoelt om de spijsvertering en de eetlust op te wekken. Lekker met een klein schaaltje zoute nootjes of olijven.

Hoe maak je een Aperol Spritz?

Er is geen vast recept voor dit drankje, iedereen maakt ‘m weer anders. Of althans, de verhouding verschillen. De ingrediënten zijn altijd Aperol, droge witte bruisende wijn (prosecco, sekt of spumante) en prikwater. Ik vind zelf een verhouding van 3 delen prosecco, 2 delen Aperol en 1 deel water het lekkerst. Serveer in een groot wijnglas met een schijfje sinaasappel en heleboel ijsblokjes. Dat is dan bijvoorbeeld 60 ml. prosecco, 40 ml. Aperol en 20 ml. prikwater.

 
Aperol Spritz in miniflesjes

 

Aperol koop je bij de slijter van het merk Barbieri. Voor een fles van 70 cl. ben je zo’n 10 euro kwijt. Ingrediënten zijn o.a. sinaasappel, gentiaan (een bitter kruid), rabarber en cinchona (bron van de bittere stof kinine, wat ook in tonic en bitter lemon zit).

Je kunt het jezelf ook makkelijk maken en van die schattige flesjes met kant-en-klare Aperol Spritz kopen. Een makkelijke maar ook wel dure oplossing. Voor drie flesjes ben je rond de zes euro kwijt, twee euro per flesje dus. Uit een fles aperol kun je wel 17 spritzjes maken, dus ook met de kosten van de prosecco en spa erbij altijd nog stukken goedkoper!

Heb jij weleens een Aperol Spritz gedronken? En vind je het lekker?

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*