In mijn reeks met geschiedenisverhalen mag in deze tijd van het jaar de geschiedenis van de pepernoot natuurlijk niet ontbreken. En dan doen we de kruidnoot er ook meteen bij! Geschiedenis van de pepernoot Pepernoten werden vroeger ook wel peperneut of peperbol genoemd. Ze worden gemaakt van roggebloem met honing en […]
Geschiedenis
Geschiedenis van beroemde gerechten #33: insalata caprese en spaghetti alla carbonara
Ik ben gefascineerd door de geschiedenis van ons eten. Het leek me dan ook leuk een serie te maken waarin ik de geschiedenis van beroemde gerechten en producten onder de loep neem. In dit deel van de serie twee Italiaanse klassiekers: insalata caprese en spaghetti alla carbonara. Insalata Caprese Een […]
Geschiedenis van beroemde gerechten #32: milkshake en meringue
Ik ben gefascineerd door de geschiedenis van ons eten. Het leek me dan ook leuk een serie te maken waarin ik de geschiedenis van beroemde gerechten en producten onder de loep neem. In dit deel van de serie: milkshake en meringue. Milkshake Een milkshake wordt gemaakt van melk, ijs en […]
Solán de Cabras, water uit de oudste bron ter wereld
Hoewel ik graag wijn drink bij het eten, serveer ik daar ook altijd water bij. En dan bij voorkeur mineraalwater van Solán de Cabras. Om de mooie blauwe fles, maar ook om de geschiedenis die er achter zit. Het mineraalwater komt namelijk uit de oudste bron ter wereld! Ik vertel […]
Geschiedenis van beroemde gerechten #31: pannenkoeken en poffertjes
Ik ben gefascineerd door de geschiedenis van ons eten. Het leek me dan ook leuk een serie te maken waarin ik de geschiedenis van beroemde gerechten en producten onder de loep neem. In dit deel van de serie: pannenkoeken en poffertjes. Geschiedenis van beroemde gerechten Pannenkoeken Pannenkoeken (tot de nieuwe […]
Dingen van vroeger (die mijn kind niet meer zal kennen)
Ik ben geboren in 1968 en dus grotendeels opgegroeid in de jaren 70 en 80. En hoewel mijn zoon regelmatig muziek uit die tijd luistert, realiseer ik me dat er een heleboel dingen van vroeger zijn die mij kind niet meer zal kennen. Van het dubbeltje tot het opwinden van […]
Geschiedenis van Calvé
Op mijn blog schrijf ik regelmatig over de geschiedenis van producten en merken. Vooral oerhollandse merken met een lange historie hebben mijn grote belangstelling. Zoals de geschiedenis van Calvé! De geschiedenis van Calvé De geschiedenis van het Nederlandse merk Calvé begint in 1883 in Delft. Daar werd de Nederlandse Oliefabriek […]
Geschiedenis van het restaurant
Al sinds mensenheugenis kennen we ‘gelegenheden waar je kunt eten’. Zoals een taverne of een herberg. Maar de restaurants zoals wij die nu kennen, zijn pas ontstaan in de 18e eeuw. Een stukje geschiedenis van het restaurant! Herberg Herbergen waren vooral plaatsen voor voeding en onderdak aan reizigers. Men schoof […]
Het dagelijks leven in de jaren 80
Eerder schreef ik al een hele serie over de trends in eten en drinken in de jaren 60, 70, 80, 90 ,00 en 10. Ik vind het superleuk om zo in de geschiedenis te duiken. En jullie blijkbaar ook, want de serie wordt nog dagelijks goed gelezen! Ik beperkte me toen tot eten en drinken, dit keer […]
Oerhollands Oosters: Inproba, Conimex en Suzi Wan
Zoals je al in een eerder artikel over de geschiedenis van het Chinees Indisch Restaurant hebt kunnen lezen heeft Nederland al een langere geschiedenis met de Oosterse keuken. We eten graag een bordje babi pangang of nasi met saté, ook gewoon thuis. En daarvoor halen we producten in huis van […]